Kolumne 19. rujna 2019.

Cheesecake od borovnica - odličan desert bez pečenja

Petra Terner
gastro postao gastro.24sata.hr
Riješi se kišnog bluesa i pripremi osvježavajući recept koji će u tebi probuditi one ljetne osjećaje.

Životopisne boje, maštovita dekoracija odvratit će ti misli od kišnog svitanja dana i unijeti posebnu energiju u dan koji je pred tobom. A i tvoji gosti ostat će oduševljeni.

 

Možda vas zanima... Dobro jutro uz palačinke s borovnicama Kolumne

 

Više Petrinih recepata možeš potražiti na blogu To Live a Life i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Petra Terner Petra Terner

Za cheesecake od borovnica potrebno je:

  • 450 g mljevenih plazma keksa
  • 200 g maslaca
  • Žlica meda
  • 2 žlice mlijeka
  • 1000 g svježeg kremastog sira
  • 450 g mascarpone sira
  • 150 g borovnica
  • 5 žličica arome vanilije
  • 100 grama šećera u prahu
  • Sok pola limuna
  • Želatina u prahu
  • Svježe borovnice i menta za dekoraciju

Priprema:

  1. Najprije napravi podlogu od plazma keksa. Otopi maslac uz dodatak žlice meda i dvije žlice mlijeka te pomiješaj s plazma keksom. Dobit ćeš mrvičastu smjesu koju trebaš utisnuti u kalup koji si prethodno obložila papirom za pečenje.
  2. Podlogu stavi u hladnjak da se stisne. Ja sam je napravila dva dana prije i super mi se stisnula.
  3. Dok je podloga u hladnjaku napravi bijelu kremu. Pomiješaj 500 g krem sira, 250 g mascarponea, 2 žlice meda, sok od pola limuna te 40 g šećera u prahu.
  4. Sve zajedno promiješaj električnom miješalicom te stavi na podlogu od keksa. Ponovno stavite u hladnjak.
  5. Dok se bijela krema hladi, pripremi ljubičastu kremu od borovnica. Na vatri zagrij smrznute borovnice uz dodatak 20 g šećera u prahu.
  6. Kada borovnice zavriju, dodaj želatinu koju si pripremila prema uputama na pakiranju. Kuhaj još neko vrijeme da se želatina dobro rastopi te procijedi kroz cjedilo kako bi dobila čisti sok.
  7. U posebnu zdjelu pomiješaj 500 g krem sira, 200 g mascarpone sira, 40 g šećera i sok od borovnica. Pomiješaj da se sve sjedini te ulij ljubičastu kremu na bijelu. Ostavi preko noći da se stisne.
  8. Dekoriraj svježim borovnicama i listićima mente.
  9. Pazi samo da ti se krema ne zalijepi za rubove kalupa. Kako bi to izbjegla, rubove kalupa premažite maslacem. Ja nisam neki ljubitelj slatkih kolača, no ako su ti kreme premalo slatke, možeš dodati med ili šećer u prahu.

U slast!

 | Author: Petra Terner Petra Terner

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.