Palačinke su uvijek dobra ideja, a još je veći gušt ako ih pripremite za doručak. Osjećat ćete se stvarno posebno, s jedne strane jer ste si dali truda, a s druge strane jer ste se počastili stvarno sa super zdravim doručkom.
Više Petrinih recepata možete potražiti na blogu To Live a Life i pratećem Instagram profilu!
Za palačinke s borovnicama potrebno vam je:
- Pola šalice zobenog brašna
- Pola šalice glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- Pola žličice sode
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 1,5 žlica meda
- 12 žlica mlijeka
- 1 zrela banana
- Žličica arome od vanilije
- Borovnice
Priprema:
- Prvo pomiješajte dvije vrste brašna. Ako nemate gotovo zobeno brašno, možete ga pripremiti tako da sameljete zobene pahuljice. Brašno prosijajte te mu dodajte suhe sastojke, prašak za pecivo i sodu. (kao mjeru ja koristim malo veću šalicu za čaj)
- Jaje odvodite te bjelanjak izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto umutite s prstohvatom soli i medom te postepeno dodajte suhe sastojke i mlijeko. Ako dobijete pregustu smjesu možete dodati još malo mlijeka. Ako ne volite kravlje mlijeko, možete koristiti bilo koje drugo. Na kraju umiksajte zrelu bananu i dodajte aromu vanilije. Laganim pokretima umiješajte bjelanjak kako bi palačinke bile prozračne.
- Smjesa mora biti gusta, no ipak ne previše gusta tako da možete oblikovati male palačinkice.
- Na lim stavite papir za pečenje te žlicom oblikujte male okrugle palačinkice u koje utisnite borovnice. Ja obično stavljam 3 – 4 borovnice za svaku mini palačinku. Pecite na temperaturi od 160 °C dok ne primijetite da su se palačinke dignule i poprimile lijepu zlatno žutu boju.
Poslužite uz agavin sirup ili med.