gastro postao
Naše blogerice Đurđica i Lorenka ovog su nas tjedna odlučile počastiti čokoladnom poslasticom.
Od brojnih delicija koje izlaze iz njihove kuhinje ovog puta na red su došli slatki čokoladni kalupi punjeni čokoladnom kremom s mirisom kave. Ova čokoladna ''bomba'' zadovoljit će svačije apetite za slatkim, a s jednostavnim receptom se uvijek možete poigrati i poslužiti vaše ''bićerine'' na razne načine.
Čokoladni bićerini
Sastojci:
- 300 g čokolade za kuhanje
Krema:
- 170 g čokolade s min 52% kakao mase
- 170 g maslaca
- 60 ml espresso kave
- 4 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci
- 170 g + 1 žlica šećera
- 30 ml tamnog ruma
- 1 žlica vode
- Malo soli
Priprema:
- U modlice za izradu čokoladnih čašica uliti otopljenu čokoladnu. Pustiti da se čokolada stvrdne te izvaditi čokoladne čašice iz kalupa. Ako nemate kalupe možete se poigrati s plastičnim čašicama koje pažljivo treba odvojiti od čokoladne čaše, za to treba puno strpljenja i volje.
- Na pari rastopiti čokoladu i maslac s kavom. Na pari odvojeno miksati žumanjke, šećer 170 gr, rum i vodu – 3 min ili dok ne postane pjenasta smjesa.
- Zatim posudu uronite u drugu posudu s hladnom vodom i tucite žumanjke dok se ne ohlade i zgusnu.
- Umiješati čokoladnu smjesu u žumanjke.
- Istucite bjelanjke s malo soli i žlicom šećera u čvrsti snijeg. Umiješate trećinu snijega u čokoladu da ju omekšate, a zatim i ostatak snijega.
- Ulijete mousse u ohlađene čokoladne čaše i stavite u hladnjak da se stisne, najmanje 2 sata.
- Za dekoraciju mogu poslužiti raznorazni keksići, cvjetići od čokolade i sl.