Kolumne 30. travnja 2016.

Čokoladni kolač - užitak za nepce

čokoladni-kolač
Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj kolač je zaista jedan pravi čokoladni užitak za nepce, pa čak i u ove tople dane.

Zaista je brzo gotov i nije ga komplicirano napraviti. Uglavnom su sada više traženi neki osvježavajući recepti, ali nećete pogriješiti niti sa ovim, jer kod nas je nestao za jedan dan.

SASTOJCI:

  • 4 žumanjka
  • 6 žlica šećera
  • 20 gr margarina
  • 100 gr čokolade za kuhanje

4 bjelanjka

4 žlice brašna

1 prašak za pecivo

GANACHE KREMA:

500 ml vrhnja za šlag

300 gr čokolade za kuhanje

PRIPREMA BISKVITA:

  1. Na pari istopite margarin i čokoladu, te ostavite da se prohladi.
  2. Žumanjke dobro izradite sa šećerom.
  3. U žumanjke dodajte pripremljenu čokoladu s margarinom i brašno koje ste predhodno pomiješali sa praškom za pecivo, sve zajedno izradite.
  4. Bjelanjke izrađene u čvrsti snijeg lagano umiješajte kuhačom ili pjenjačom u pripremljenu smijesu.
  5. Izlijte u pripremljeni kalup promijera 23 X 32 cm, koji ste predhodno pouljili i pobrašnili.
  6. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

PRIPREMA KREME:

  1. Vrhnje za šlag stavite kuhati na laganu vatru do vrenja, taman da postigne temperaturu koja će fino otopiti čokoladu.
  2. Čokoladu malo nožem usitnite, može biti na srednje krupne komade.
  3. Prelijte čokoladu sa dobro ugrijanim vrhnjem, te miješajte sve dok se skroz čokolada ne istopi.
  4. Prelijte preko biskvita.
  5. Ostavite na sobnoj temperaturi da se rashladi, a onda možete staviti u frižider da se dobro stegne.

Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.