Pretpostavljam da ste do sada naišli ili čak i radili neke recepte s čokoladom i ciklom. Ako niste, ovaj recept je idealan za probu, jer je izuzetno jednostavan u pripremi. Muffini su jako fini i drugi dan nakon pečenja, iako se tada puno manje osjeti okus cikle.
Sastojci:
75 g kakao praha
180 g brašna
2 žličice praška za peciva
200 g muscovado šećera
250 g kuhane cikle
3 jaja
100 ml maslinovog ulja
1 žličica ekstrakta od vanilije
Savjet:
Kada kupujete ciklu za ovu namjenu birajte manje glavice, kako bi se brže skuhale. Kuhanje jedne velike glavice cikle u loncu nije baš učinkovito. Priprema:
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite košarice za muffine u udubine lima za pečenje muffina. Možete odabrati veličine košarica prema vašoj želji; znala sam ih pripremati u mini varijanti veličine jednog zalogaja koristeći male papirnate kalupe za praline. Na fotografijama možete vidjeti maxi varijantu, to su najveće košarice koje sam vidjela u našim trgovinama.
- Ako nemate muffin košarice, a imate lim za pečenje muffina, možete izrezati papir za pečenje na manje formate, udubljenje za muffine na limu premazati maslacem i unutra umetnuti dva papirića za pečenje, jedan preko drugoga, tako da vrhovi drugoga popune prazninu između vrhova prvog umetnutog papirića.
- Prosijte kakao, brašno i prašak za pecivo u zdjelu za miješanje, pa umiješajte šećer. Dobro procijeđenu i ohlađenu ciklu usitnite štapnim mikserom dok ne nastane pire. Stavite ciklu u posudu i počnite miksati, dodavajući jaja, jedno po jedno. Dodajte vaniliju i maslinovo ulje i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Smanjite mikser na srednju brzinu i polako dodavajte miješavinu brašna i drugih suhih sastojaka. Miksajte samo dok se sve dobro ne umiješa, nikako ne previše i ne prejako.
- Napunite košarice za muffine i stavite peći otprilike pola sata. Kako biste provjerili da li su muffini pečeni, lagano stisnite površinu prstom, ako osjetite otpor - muffini su gotovi.
Ohladite i – dobar tek!