Kolumne 19. rujna 2017.

Crumble od jagoda ili doviđenja ljetu

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
‘Mješavina brašna i masnoće mrvičaste teksture, poput krušnih mrvica. Upotrebljava se kao dodatak voću u kolačima.’ Piše tako u Oxfordovom rječniku kad potražite značenje riječi ‘crumble’ u slastičarskom smislu.

Znamo svi za prefine slastice zvane crumble, u kombinaciji s bilo kakvim voćem, bilo to ono bobičasto pa radimo crumble od jagoda, malina, šljiva ili borovnica, bile to klasične jabuke, ili pak breskve ili nektarine.

 

Možda vas zanima... Domaći džem od šljiva i aronije Kolumne

 

Kako god okreneš, dobiješ prefinu slasticu koju možeš napraviti sad, pa sad. Ne treba ti puno vremena, niti puno sastojaka.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Kako je ovo slastica koja korijene ipak ne vuče u našim krajevima, odlučila sam malo istražiti odakle dolazi crumble i koja je njegova priča. Kažu da je to zapravo britansko jelo, a može doći u slatkoj, ali i slanoj varijanti (to nisam znala!). Naravno, slatka je verzija crumblea ipak popularnija (razumljivo).

Radi se o voću na kojem se peče crumble, što je zapravo mješavina brašna, šećera i masnoće (uglavnom maslaca). U slanoj verziji koristi se meso, povrće i umak, dok u mješavini crumblea umjesto šećera dolazi sir (ovdje moram priznati da se sve više zanimam i za ovu slanu opciju, hm! Mental note to myself: isprobati!).

Cijela se stvar peče u pećnici dok gornji dio (dakle, crumble) ne postane fino hrskav. Takva se vrsta deserta najčešće poslužuje topla sa šlagom ili sladoledom (ali ja znam provjereno da je crumble ukusan i kad je hladan!).

Osim brašna, u ovom mrvičastom dijelu deserta često se nađu i zobene pahuljice ili neki orašasti plodovi, a pročitala sam da neki stavljaju i kiselo mlijeko (takvo što još nisam isprobala). Oni koje krasi lijenost često na voće samo razmrve kekse ili pak cornflakes, no vratimo se ipak na tradicionalni recept (koji zbilja nije puno kompliciraniji od toga).

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Kao što rekoh, britanska je to slastica, a kažu da je postala popularna tijekom Drugog svjetskog rata kad se zbog nedostatka namirnica nisu toliko pekle pite pa je netko kao jeftiniju, ali i jednostavniju varijantu smislio crumble.

E sad, imamo pitu, imamo crumble, a sigurno ste čuli i za cobbler. Sve su to dosta slični deserti, ali u čemu je ipak razlika i zašto tri vrste sličnoga. Ajmo vidjet’!

Dakle, sva tri deserta su voćna uz dodatak neke vrste tijesta. Dok se voće peče, pusti svoj sok i sve bude jako fino, sočno i mirisno. Razlika je u onome što je na vrhu. Pita zapravo onda ispada iz te kategorije jer ona ima najprije prhko tijesto, zatim voće, i onda još jednom tijesto, bilo u obliku ‘pokrivača’ rešetkica ili nečeg trećeg.

Crumble i cobbler nemaju tijesto ispod voća. U posudu za pečenje odmah se stavlja voće, a zatim dolazi tijesto i tu se ova dva deserta razlikuju. Kod crumblea na voće dolazi mrvičasto tijesto, dok cobbler tu ima ono ‘biskvitasto’ tijesto.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Pročitala sam da postoji i verzija crumblea koja se zove crisp, a ona sadrži zobene pahuljice, dok crumble sadrži samo brašno. Neki pak kažu da je crumble britanski naziv, a crisp američki. Tko će ga znat’. Kako bilo, ja svoj današnji desert ipak nazivam crumble, i to od jagoda.

Da, svjesna sam da je sezona jagoda debelo iza nas, no još se može pronaći pokoji paketić u trgovinama, a ja sam bila te sreće da sam u zamrzivaču imala jedan paket prefinih domaćih jagoda iz vrta mojih roditelja. A kako odmrznute jagode bolje iskoristiti nego u ovako jednostavnom, a ukusnom desertu za reći doviđenja ljetu?

U ovom receptu, kao i uvijek, nisam htjela sasvim obično pa sam mrvičastom dijelu dodala osim brašna, šećera i maslaca, još i malo meda, kokosa, badema i zobenih pahuljica (sve sam slučajno imala doma i zaključila – a zašto ne?).

U nekim receptima voću dodaju gustin, no ja sam se radi okusa i mirisa (a opet zbog toga što jer sam baš sve to imala doma) odlučila na puding od vanilije, uz dodatak još malo ekstrakta od vanilije. Njam!

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Evo recepta:

(konačno, kažete?)

Za pripremu ovog deserta, trebat će vam:

  • 75 grama zobenih pahuljica
  • 45 grama glatkog brašna
  • 50 grama listića badema
  • 60 grama kokosa
  • 1,5 žlica šećera
  • 1,5 žlica meda
  • pola žlice (ili jedna manja žličica) vanilin šećera
  • 75 grama maslaca
  • pola kilograma jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica vanilin šećera
  • malo ekstrakta vanilije
  • 1,5 žlica pudinga od vanilije (prašak)

Priprema:

  1. U jednoj posudi pomiješati zobene pahuljice, brašno, šećer, med, kokos i bademe.
  2. Dodati na listiće narezan maslac.
  3. Od cijele smjese napraviti mrvice.
  4. Pazite da maslac ne ostane u krupnim komadima nego da se sve fino izmiješa.
  5. Oprati i očistiti jagode.
  6. Ako su velike, narezati ih na manje komade, a ako su male, ne treba ih dirati.
  7. U posudi pomiješati jagode, 2 žlice šećera, 1,5 žlicu praška za puding, žlicu ekstrakta vanilije i žlicu vanilin šećera.
  8. U vatrostalnu posudu (ili neku drugu posudu za pečenje) staviti smjesu s jagodama.
  9. Na to staviti mrvičastu smjesu i lijepo rasporediti da svuda bude jednako.
  10. Peći 30-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  11. Poslužiti po mogućnosti toplo uz sladoled od vanilije. Naravno, odlično je i bez sladoleda ili hladno!

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Grčka salata s mesnim okruglicama i risonima Kolumne Možda vas zanima... Zapečeni kus-kus sa sezonskim povrćem Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.