Kolumne Ukusni jesenski recepti po izboru Gastrolovaca 30. listopada 2020.

Pripremi odlično sezonsko jelo s tjesteninom, bučom i gljivama

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Domaća tjestenina uvijek je odlična ideja za ukusan ručak ili večeru. Donosimo ti recept za pravi jesenski užitak - tjesteninu u ukusnom umaku od buče i šampinjona.

Ukoliko si i ti ljubitelj gljiva i buče - ova tjestenina osvojit će te na prvi zalogaj. Za izradu domaće tjestenine potrebno je mnogo truda, pa ako si u žurbi uvijek možeš upotrijebiti i onu kupovnu. No, ako se odlučiš na izradu domaćeg tijesta, ovaj recept te sigurno neće razočarati. 

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Sastojci: 
Za tjesteninu:

  • 200 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 2 jaja

Za umak:

  • 1 mala muškatna buča (cca 1 kg)
  • 250 g šampinjona
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 – 3 peperončina
  • 200 ml vode ili temeljca za podlijevanje
  • sol

 

Možda vas zanima... Razveseli najmilije jesenskim curryjem s gljivama Kolumne

 

Za posluživanje:

  • sjeckani peršin
  • ribani sir, grana padano

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Priprema tjestenine:
U zdjeli za miješanje pomiješaj brašno i sol pa u sredini mješavine napravi udubinu u koju ćeš dodati jaja. Muti jaja vilicom i polako ih miješaj s brašnom. Kada ne možeš više miješati vilicom kreni mijesiti rukama. Mijesi dugo i uporno kako bi dobila čvrsto, ali glatko tijesto. Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj ga prozirnom folijom i ostavi da se odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi. Odmoreno tijesto podijeli na četiri jednaka dijela pa svaki stanji valjkom za tijesto.

 | Author:

Kenwood nastavak za tjesteninu namjesti na najveći otvor pa provuci kroz njega tijesto. Zatim otvor na stroju pomakni za jedan broj pa ponovo provuci kroz njega tijesto. Ponavljaj ovaj postupak dok ne dođeš do najmanjeg otvora. Provuci tijesto i kroz njega pa ga odloži na pobrašnjenoj radnoj plohi i ponovi postupak s preostalim komadima tijesta.

Kako bi spriječili sušenje tijesta prekrij ga s vlažnom kuhinjskom krpom. Namjesti sada Kenwood nastavak za izradu rezanca pa svaki komad tijesta provuci kroz njega kako bi dobili tanke rezance.

Rezance dobro pobrašni i raširi po radnoj plohi kako se ne bi zalijepili. Kuhaj ih u većoj količini posoljene vode, oko dvije minute. Kuhane ocijedi i odmah prebaci u umak.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Za umak:

  • Muškatnu buču oguli, prepolovi, odstrani joj koštice pa je nareži na kockice.
  • Šampinjone nareži na listiće, a luk sitno nasjeckaj.
  • U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje pa na njemu preprži luk.
  • Kada luk potpuno omekša i karamelizira se dodaj šampinjone i buču, sve nastavi pirjati neprestano miješajući dok malo ne omekša.
  • Dodaj peperončine i malo posoli, a po potrebi podlij s temeljcem ili toplom vodom.
  • Nastavi kuhati još desetak minuta dok buča potpuno ne omekša.
  • Dodaj sada kuhanu tjesteninu i oko 100 ml vode i kojoj tjestenina kuhala.
  • Kratko sve još kuhaj neprestano miješajući, dodaj sir i nasjeckaj peršin te odmah posluži. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.