Kolumne Ukusni jesenski recepti po izboru Gastrolovaca 25. listopada 2020.

Razveseli najmilije jesenskim curryjem s gljivama

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Iako puno ljudi ne voli jesen, meni nekako baš odgovara ovo godišnje doba. Posebno listopad kada je vrijeme još koliko-toliko stabilno i možemo uživati u sunčanim danima i šarenilu lišća. No tmurni i hladni kišni dani također imaju svoje čari ako možete biti u toplini svojeg doma, gledati film i nešto dobro pojesti i popiti.

U kuhinji se dolaskom jeseni također mijenjaju neke stvari. Gljive i tikve zamjenjuju krastavce i paradajze, a sve više kuhamo jela na žlicu. Barem je tako kod mene. Kako je tema našeg posljednjeg blogerskog druženja bila jesen, činilo mi se kako će jedno jelo na žlicu biti idealno da se uklopi u tu temu.

Možda vas zanima... Isprobaj jednostavne pogačice sa svježim sirom Kolumne

 

Crveni tajlandski curry s gljivama i indijski naan, jelo je koje za mene jednostavno vrišti – jesen! Nijanse žute, narančaste i crvene, gljive koje su sada u punom jeku, zdjela jela na žlicu koja grije dušu i tijelo dok vani pada kiša. Kenwood se pobrinuo da mi izrada naana bude što jednostavnija tako da sam mogao bezbrižno pripremati đumbirovu i curry pastu dok je on zamijesio glatko tijesto.

Ako i ti kao i ja voliš topla jela na žlicu u ove kišne dane, onda je curry pravi odabir. Kreni u pripremu i slijedi recept.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Crvena Curry pasta

Sastojci:

  • 1 1/2 čajna žličica bijelog papra
  • 1/2 čajne žličice sjemenka korijandera
  • 1/2 čajne žličice sjemenka kima
  • 7 manjih sušenih chilli papričica
  • komad đumbira
  • 5 češnja češnjaka
  • 3 manje ljutike
  • korica pola limete
  • 1/2 čajne žličice soli

Postupak:

  1. Namoči chilli papričice 10-ak minuta u vrućoj vodi da omekšaju.
  2. Sjemenke papra, korijandera i kima samelji u mužaru i ostavi sa strane.
  3. Namočene papričice samelji u mužaru s dodatkom soli, a postepeno dodaji preostale sastojke i začine dok ne dobiješ jednoličnu pastu.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Đumbirova pasta

Sastojci:

  • veći komad đumbira
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 manja ljutika
  • 1 čajna žličica fish sosa
  • malo soka od limuna
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica sezamovog ulja

Sve sastojke samelji u mužaru ili multipraktiku dok ne dobiješ glatku pastu.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Sastojci:

  • 500 g gljiva po izboru
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice crvene curry paste
  • 2 žličice đumbirove paste
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 1 žlica fish sosa
  • 1/2 žlice muscovado šećera
  • sok limete
  • svježi chilli i korijander
  • ghee maslac

Postupak:

  1. Na ghee maslacu poprži sitno sjeckani luk i češnjak dok malo ne omekšaju, a zatim dodaj gljive i dinstaj dok voda ne ispari i dok se malo ne karameliziraju.
  2. Dodaj curry i đumbirovu pastu te prži oko minutu dok ne otpuste svoja ulja i aromu.
  3. Dodaj kokosovo mlijeko, fish sos, šećer i malo soka limete te kuhaj 20-ak minuta.
  4. Pred kraj ubaci na ploške narezanu chilli papričicu i trgane listove korijandera. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.