Nedavno smo na Kenwoodovoj jesenskoj kulinarskoj radionici imali za zadatak osmisliti jelo na temu jeseni i moram priznati zadatak je bio poprilično jednostavan.
Na sam spomen jeseni, prva asocijacija mi je topla kuhinja prepuna mirisa nekog kruha ili slatkog peciva iz pećnice dok vani rominja kiša. Ovog puta odlučila sam ugrijati Enzitinu kuhinju jednostavnim slanim pogačicama za koje ne treba puno vremena jer proces izrade ne uključuje dizanje tijesta.
Kako smo sada već prošli sezonu kukuruza i tikvica, a u domovima se sve više rade jela od bundeve te razni specijaliteti s gljivama uz slane pogačice odlučila sam kombinirati upravo te dvije namirnice sjedinjene u namaz od gljiva i bućinih sjemenki.
Recept:
Sastojci za pogačice
- 250 g maslaca
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 250 g brašna glatkog
- prstohvat soli
- malo praška za pecivo
- jaje za premazivanje
- sjemenke o izboru za posip
Sastojci za namaz od gljiva
- 500 g gljiva (smeđi šampinjoni,lisičke, vrganji po izboru može i mješavina )
- sol
- papar
- maslac oko žlice
- 1 čili papričica
- 1 luk
- 150 g tvrdog sira (Grana Padano)
- malo bijelog vina
- šalica manja bućinih sjemenki
- začin po želji svježi kopar, timijan ili mažuran
Postupak:
Umijesi tijesto za pogačice od omekšalog maslaca sira te brašna, s dodatkom soli i malo praška za pecivo. Neka masa odstoji u frižideru, što duže to bolje. Valjaj tijesto na centimetar debljine bez dodavanja previše brašna. Reži željene oblike te pogačice premaži jajetom i pospi željenim sjemenkama. Pecite 20 minuta na 200 C.
Za namaz koristi gljive po izboru te ih izdinstaj na maslacu i luku. Tijekom dinstanja malo posoli te podlij vinom. Kada sva tekućina ispari gljive su gotove.
Prohlađene gljive stavi u multipraktik, dodaj tvrdi sir, bučine sjemenke malu čili papričicu, papar te sol po želji. Uz to možeš dodati i neki svježi začin po želji. Sve usitni do željene konzistencije namaza. Tijekom pripreme koristila sam Kenwood proizvode koji imaju više od 20 nastavaka.