Kolumne 20. siječnja 2024.

Jedini recept za domaće kiflice koji će ti trebati

domaće kiflice
Ena Kokanović Nagy ima odličan recept za domaće kiflice foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove slasne kiflice obavezno uvrsti u svoju bilježnicu s receptima, jer svi koji ih kušaju, pitat će te za recept

Ovo je univerzalni recept za kiflice, a to znači da može biti i sladak i slan! Možeš ih napuniti odmah, prije pečenja, a možeš ih napraviti ovakve neutralne pa kasnije koristiti za sendvič ili kao desert, s džemom!

Mogućnosti je bezbroj, a samo su jedni kiflići!
 

Možda vas zanima... Mirisna focaccia za doručak, gablec ili večeru Kolumne
 

Domaće kiflice - slatke ili slane

(za 12 komada, jednostavno)

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 310 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 jaje za premazivanje
  • Sjemenke po želji za posip

 | Author: Slavonka Motaj kiflić od strane koja nije zarezana prema toj zarezanoj strani foto: Slavonka

Postupak:

  1. U posudu za miksanje stavi glatko brašno, kvasac te šećer i sol. Dodaj toplo mlijeko i maslac pa umijesi tijesto. Dovoljno je samo dobro sve promiješati.
  2. Ostavi 30 minuta da se diže na toplom.
  3. Nakon 30 minuta, podijeli tijesto na 12 jednakih kuglica. Svaku kuglicu valjaj u ovalni, tanki oblik.
  4. Prvi vrhu ovalnog oblika sa rezačem za pizzu zareži trakice pola cm od ruba.
  5. Motaj kiflić od strane koja nije zarezana prema toj zarezanoj strani. 
  6. Kifliće slaži u protvan koji si obložila papirom za pečenje. 
  7. Pokrij krpom i pusti da se diže još 30 - 40 minuta na toplom, odnosno, dok se ne udvostruče.
  8. Prije pečenja premaži kifliće blago posoljenim razmućenim jajem, pospi sjemenkama po želji i peci 25 - 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Dodatno - ako želiš da budu ekstra sočne, prije motanja svaki kiflić premažit rastopljenim maslacem.

 | Author: Slavonka Možeš ih napuniti odmah, prije pečenja, a možeš ih napraviti ovakve neutralne pa kasnije koristiti za sendvič ili kao desert foto: Slavonka

 

Možda vas zanima... Recept za bao buns sa sticky piletinom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.