Kolumne 23. siječnja 2015.

Ekleri

Ekleri
1/2
foto: Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tihana je ovaj tjedan pripremila šarene eklere.

Toliko sam ih se zaželjela, da sam ih morala ići radit. Već dva dana sanjam o njima. Prvi put ih radim, i zadovoljna sam kako su ispali. Malo je postupak izrade kompliciran, ali nije neizvediv. ;)

Ekleri

Recept za kuhano tijesto: 

  • 1,25 dl punomasnog mlijeka 
  • 1,25 dl vode
  • 115 g maslaca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 140g oštrog brašna
  • 5 velikih jaja sobne temperature 

Postupak:

1. U posudi zagrijte mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol.

2. Pustite da zakuha.

3. Kad proključa, dodajte sve brašno odjednom, smanjite vatru na srednju jačinu i brzo miješajte drvenom kuhačom (tijesto će se vrlo brzo povezati).

4. Miješajte 2-3 min da se tijesto lagano posuši (mora biti glatko i mekano).

5. Prebacite tijesto u drugu posudu i nastavite mijesiti ili mikserom s lopaticama ili rukama.

6. Nakon što se tijesto malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje (iza svakog jajeta mijesite tijesto dok se potpuno ne umiješa).

7. Trebali biste dobiti mekano, lagano rastezljivo tijesto.

8. Smjesu prebacite u sčastičarsku vrećicu i istisnite u obliku eklera na papir za pečenje.

9. Ostavite više mjesta između svakog jer se tokom pečenja rašire. Pecite na cca 200 C cca 20-25 minuta.

Za kremu: 

  • 250 ml mlijeka
  • 1 žlićica ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka
  • 30 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica gustina
  • 50 ml slatkog vrhnja

Postupak:

1. Mlijeko zagrijte i pustite da zakuha na laganoj vatri. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, dodajte ekstrakt vanilije, brašno i gustin i sve dobro izmiješajte.

2. Kad mlijeko zakuha, uzmite par žlica i ulijte u smjesu s žumanjcima, promiješajte i vratite cijelu smjesu u mlijeko, te kuhajte cca 2-3 min, dok se smjesa ne zgusne.

3. Ostavite sa strane da se krema ohladi. Slatko vrhnje izradite u šlag, te dodajte u kremu.

4.. Kad su ekleri pečeni, ostavite ih malo da se ohlade. Prerežite ih vodoravno na pola, te slatičarskom vrećicom na donji dio eklera prvo stavite kremu od vanilije, a na nju izrađeni šlag (ako ne želite, može i samo krema)

5. Poklopite gornjim dijelom eklera.

Ukrašavanje:

Ocaklina (bijela):

  • 1 bjelanjak
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica limunova soka

Postupak:

1. U bjelanjak stavite šećer u prahu, te miješajte dok ne dobijete finu, glatku, sjajnu, tekuću smjesu, te dodajte limunov sok, i miješajte jos cca 2 min.

2. Tako dobivenu ocaklinu žlicom prelijete preko eklera, a u nju, ako želite, možete dodati jestive boje.

Čokoladna ocaklina:

  • 25 dag tamne čokolade
  • 1 dl mlijeka
  • 1,5 dag maslaca

Postupak:

1. Na pari rastopite čokoladu i maslac Dodajte zagrijano mlijeko, te miječajte dok se smjesa ne sjedini. Prelijte preko eklera.

Dobar tek!

 

Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u zemlji slatkiša.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.