Pogodni su za razne varijacije, stoga, u kremu od vanilije možete dodati malo kave ili omiljenih likera, a zamijeniti ju možete i nekom čokoladnom ili voćnom kremom. Ekleri su primamljivi izgledom i savršen su kremasti desert koji nikako ne mora biti klasičan niti običan – proučite osnovni recept i dalje se igrajte okusima i aromama.
Tijesto za eklere isto je kao i za profiterole, kuhano pa pečeno. Pratite recept i uspješno ih pripremite svaki put.
Tijesto:
- 250 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
- 150 g glatkog brašna
- 4 jaja
Postupak za tijesto:
- Mlijeko i sol zagrijavajte do vrenja. U vruće mlijeko dodajte maslac i miješajte da se otopi.
- Kad se maslac otopio polako dodajte brašno i miješajte da se svo brašno upije u mlijeko i da nema grudica (ako vam je teško pjenjačom, miješajte kuhačom). Morate dobiti masnu i bijelu kuglu tijesta koju miješajte otprilike još pola minute i zatim maknite s vatre. Ohladite na sobnu temperaturu.
- Kad je tijesto ohlađeno, umiksavajte jedno po jedno jaje. Dodajte jaje, dobro izmiksajte (oko minutu) i zatim ostavite tijesto 5 minuta da se jaje upije u ostale sastojke. Zatim dodajte drugo jaje, izmiksajte i opet ostavite 5 minuta. Ponavljajte dok ne potrošite sva jaja. Trebate dobiti glatko i sjajno tijesto, gustoće poput neke kuhane kreme.
- Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu te istiskujte na papir za pečenje. Pazite da vam ekleri budu iste dužine i debljine.
- Pecite na 220°C, 15 minuta – ovisi i o pećnici. (da poprime zlatnu boju).
Krema:
- 3 žumanjka
- 150 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili žličica ekstrakta vanilije)
- 100 g oštrog brašna
- 500 ml mlijeka
- 150 g maslaca
Postupak za kremu:
- Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom, dodajte sjemenke iz mahune vanilije.
- 200 ml mlijeka odvojite i u njemu razmutite brašno. Brašno razmućeno u mlijeku dobro umiješajte u smjesu s jajima. Ostatak mlijeka zagrijte (ne treba ključati) i u njega ulijte smjesu s jajima i brašnom.
- Odmah počnite miješati i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, da se krema zgusne.
- Kremu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim umiksajte maslac sobne temperature. Ohladite.
Punjenje:
Eklere po dužini prerežite napola i punite kremom ili na jednoj strani eklera probušite rupu, istisnite kremu slastičarkom vrećicom unutar eklera. Možete ih posipati šećerom u prahu ili prelivati otopljenom čokoladom.
Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets i Facebook stranici.
Dobar tek!