Kolumne Zajedno na Uskrs 10. travnja 2020.

Francuska salata - klasik blagdanskog stola

Gracia Petek
gastro postao gastro.24sata.hr
  • Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
  • U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusima odlično nadopunjuju
  • Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“

Francusku pripremam često, osobito sada kada vrijeme provodim kod kuće. Ova salata svakim danom postaje sve bolja, baš kao i sarma. Doduše, kod nas se brzo pojede, što je i dobro je ne može baš toliko dugo stajati.

Ponekad je, kad nisam lijena, pripremam od svježeg povrća; lagano satima sjeckam mrkvicu i krumpir. Iako trenutno imam višak vremena i mogla sam sjeckati svježe povrće, radije sam bila u vrtu i na svježem zraku. No napisat ću ti i sastojke koji su ti potrebni ako želiš sjeckati sam. Možeš, kao i ja, upotrijebiti smrznutu mješavinu povrća koje ima zaista u svakom dućanu. 

 

Možda vas zanima... Ukusna i dekorativna uskrsna peciva s jajima Kolumne

 

Za izradu francuske najbolje je koristiti domaću majonezu koju možeš izraditi za nekoliko sekundi i ne moraš se ni malo bojati da ona neće uspjeti jer će biti najfinija majoneza ikad. Opet ako ne želiš toliko komplicirati posegni za svojom najdražom kupovnom majonezom. S obzirom na to da sam ja vegan, ova salata će biti bez jaja, no ti ih možeš ubaciti ako želiš.

Ponekad volim biti malo buntovna u tradicionalnim jelima, pa francuskoj salati dodam jabuku. Neki ljudi ovaj dodatak vole, neki nisu oduševljeni, a meni je baš simpatično kad naletim na nešto kiselkasto-slatko i onako hrskavo. Ostavlja efekt iznenađenja. No kao što sam već i prije rekla neka ti ovo bude opcija i tvoja odluka. Pa neću više puno duljiti idemo prvo na recept za majonezu. Upravo je majoneza najvažniji sastojak odlične francuske salate. 

 

Možda vas zanima... Najbolji recept za mirisne i mekane klipiće Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Kiwi go crazy i pratećem Instagram profilu. 

 | Author: Gracia Petek Gracia Petek

Sastojci za majonezu bez jaja:

  • 1 šalica ulja (suncokretovo hladno prešano ili repičino je najbolji izbor, maslinovo je dosta intenzivnog okusa- pa odaberi prema svom)
  • 1/2 šalice nezaslađenog sojinog mlijeka (sojino je najbolje za izradu majoneze)
  • 1-2 žličica limunovog soka (možda i malo više)
  • 1 žličice senfa
  • prstohvat soli

Postupak izrade: 

  1. Bilo bi dobro kad bi ti ulje i mlijeko bili iste temperature. Ali meni je uvijek uspjela izrada i kad je mlijeko bilo malo hladnije od ulja. 
  2. Ubaci sve sastojke u visoku posudu koju koristiš za štapni mikser. Štapnim mikserom pulsiraj dok ne dobiješ kremastu majonezu, tj. dok se sva ulja ne povežu s mlijekom. 
  3. Probaj i dodaj začine po želji. 
  4. Ako je majoneza prerijetka dodaj još ulja, ako je pregusta dodaj još vode.

Najbolju majonezu sad imaš pa se možeš baciti na izradu francuske salate. 

 | Author: Gracia Petek Gracia Petek

Sastojci za francusku salatu: 

  • 2 vrećice smrznutog povrća za francusku salatu ( ako ste lijeni, ako imaš višak vremena vidi *) 
  • 1 velika staklenka kiselih krastavaca
  • Majoneza iz prethodnog recepta 
  • 1 mala žličica kečapa
  • 1 mala žličica senfa
  • 3-4 žlice jogurta ( u mom slučaju grčki od soje, a ti ako nisi vegan možeš staviti i vrhnje) 
  • Sol po želji 
  • Za malo iznenađenja možeš dodati oguljenu i narezanu jabuku

*Ako imaš viška vremena onda lagano operi povrće, oguli mrkve i krumpire i sjeckaj ih na male kockice. Bit će ti potrebne ti je po dvije šalice mrkve, graška, krumpira i kiselih krastavaca

 

Možda vas zanima... Picek s mlincima za tvoj uskršnji stol Kolumne

 

Postupak izrade: 

  1. Povrće skuhaj (na vrećici piše koliko, a ako sjeckaš svoje pazi da sve bude jednake veličine)
  2. Nasjeckaj kisele krastavce i jabuku ako ćeš ju koristiti. Jabuku malo pošpricaj limunovim sokom kako ne bi posmeđila.
  3. Pusti povrće da se ohladi i pripremi kremasti umak. Pomiješaj majonezu, kečap senf, jogurt ili vrhnje, sol, probaj i ako treba malo prilagoditi kiseline, gustoću i ostale finese se poigraj. 
  4. Kad se povrće ohladilo ubaci umak, kisele krastavce, jabuku i sve dobro promiješaj. Stavi francusku u frižider do posluživanja.
  5. Posluži hladnu i uživaj. 

Francusku salatu možeš nekoliko dana držati u frižideru ako držiš u dobro zatvorenoj posudi. Sretan Uskrs! 

 | Author: Gracia Petek Gracia Petek

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.