Živim u zaleđu Kvarnera i okružena sam stoljetnim lovranskim marunima. Još kao dijete s mamom sam zalazila u šumu i svake jeseni brala te jesenje plodove. Nekada je to bilo puno jednostavnije nego danas kad svako čuva svoje stablo i svoju šumu i nesmiješ brati jer te odmah netko potjera. No moji susjedi su mi dali punu vreću, a i ja sam u šetnji ubrala one koji su pali na šetnicu. Puno je tradicionalnih recepata ovog kraja, imamo čak i manifestaciju u Lovranu pod nazivom Marunada.
Izabrala sam jedan autohtoni rukavački recept (Rukavac, mjesto iznad Opatije). Kao djevojka radila sam ga s mamom, a danas ga ja radim sa svojom djecom. Puno je posla oko njega, ali isplati se trud. Prvi dan smo skuhali marune i očistili, a drugi dan sam radila desert. Iskoristite ukućane da vam pomognu u pripremi.
Grašnjaki
Tijesto:
- 1/2 kg brašna
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- sol
- 5 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice likera od dunja (rum)
- 1 dkg kvasca
- 2 dl mlijeka
- 10 dkg margarina
Punjenje:
- 1/2 paketa maslaca
- 1/2 kg očićenih maruna
- malo soli
- malo cimeta
- žlica likera od dunje (rum)
- 10 dkg šećera
- mlijeka po potrebi
Priprema:
- U 2 dl mlijeka staviti šećer, žlicu brašna i kvasac. Pustiti da kvasac fermentira. Umutiti jaja s vanilin šećerom, margarinom, solju i likerom. Žlicu po žlicu dodavati brašno i nadignuti kvasac.Mutiti spiralnim nastavcima.
- Tijesto mora biti mekano kao za krafne otprilike. Pustiti da se diže i udvostruči obujam. U međuvremenu staviti na vatru otopiti maslac i šećer. Marune izmiksati u multipraktiku, dodati cimet, malo soli i liker. Na kraju dodati maslac i šećer. Ako je pretvrda krema dodati malo mlijeka.
- Sada slijedi najteži dio...(bilo bi najbolje da se radi u paru). Razvaljati tijesto puta dva. Na prvi dio staviti loptice marun kreme, premazati s bjelanjkom koji vam je ostao oko te kuglice, preklopiti drugim tijestom i malom čašom od likera rezati krugove. Kada su krugovi izrezani, dobro pritisnuti krajeve, da se grašnjaci ne rastvore i što prije stavljati u vruće ulje. Ja sam koristila malu padelicu i frigala po 4 grašnjaka.
- Znači nakon rezanja ne puštati da se više dižu. Kada je sve isfrigano posuti finim šećerom.
- Znači najviše pažnje treba posvetiti krajevima grašnjaka da budu što bolje zalijepljeni, u protivnom će doći do otvaranja i ispadanja nadjeva.
Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici.