Kolumne 12. prosinca 2017.

Grašnjaki - fantastična slastica s kestenima

Grasnjaki
foto: Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
Izabrala sam autohtoni rukavački recept iz okolice Opatije s domaćim marunima.

Živim u zaleđu Kvarnera i okružena sam stoljetnim lovranskim marunima. Još kao dijete s mamom sam zalazila u šumu i svake jeseni brala te jesenje plodove. Nekada je to bilo puno jednostavnije nego danas kad svako čuva svoje stablo i svoju šumu i nesmiješ brati jer te odmah netko potjera. No moji susjedi su mi dali punu vreću, a i ja sam u šetnji ubrala one koji su pali na šetnicu. Puno je tradicionalnih recepata ovog kraja, imamo čak i manifestaciju u Lovranu pod nazivom Marunada.

Kesteni | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Izabrala sam jedan autohtoni rukavački recept (Rukavac, mjesto iznad Opatije). Kao djevojka radila sam ga s mamom, a danas ga ja radim sa svojom djecom. Puno je posla oko njega, ali isplati se trud. Prvi dan smo skuhali marune i očistili, a drugi dan sam radila desert. Iskoristite ukućane da vam pomognu u pripremi.

Grašnjaki

Tijesto:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • sol
  • 5 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice likera od dunja (rum)
  • 1 dkg kvasca
  • 2 dl mlijeka
  • 10 dkg margarina

Punjenje:

  • 1/2 paketa maslaca
  • 1/2 kg očićenih maruna
  • malo soli
  • malo cimeta
  • žlica likera od dunje (rum)
  • 10 dkg šećera
  • mlijeka po potrebi

Grasnjak | Author: Ingrid Periša foto: Ingrid Periša

Priprema: 

  1. U 2 dl mlijeka staviti šećer, žlicu brašna i kvasac. Pustiti da kvasac fermentira. Umutiti jaja s vanilin šećerom, margarinom, solju i likerom. Žlicu po žlicu dodavati brašno i nadignuti kvasac.Mutiti spiralnim nastavcima.
  2. Tijesto mora biti mekano kao za krafne otprilike. Pustiti da se diže i udvostruči obujam. U međuvremenu staviti na vatru otopiti maslac i šećer. Marune izmiksati u multipraktiku, dodati cimet, malo soli i liker. Na kraju dodati maslac i šećer. Ako je pretvrda krema dodati malo mlijeka.
  3. Sada slijedi najteži dio...(bilo bi najbolje da se radi u paru). Razvaljati tijesto puta dva. Na prvi dio staviti loptice marun kreme, premazati s bjelanjkom koji vam je ostao oko te kuglice, preklopiti drugim tijestom i malom čašom od likera rezati krugove. Kada su krugovi izrezani, dobro pritisnuti krajeve, da se grašnjaci ne rastvore i što prije stavljati u vruće ulje. Ja sam koristila malu padelicu i frigala po 4 grašnjaka.
  4. Znači nakon rezanja ne puštati da se više dižu. Kada je sve isfrigano posuti finim šećerom.
  5. Znači najviše pažnje treba posvetiti krajevima grašnjaka da budu što bolje zalijepljeni, u protivnom će doći do otvaranja i ispadanja nadjeva.

Grasnjaci | Author: Ingrid Periša foto: Ingrid Periša

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.