Kolumne Grillaj odgovorno uz Gastrolovce 27. svibnja 2020.

Grill & Chill na balkonu uz domaće kobasice

foto: Andrea Cukrov

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Prve proljetne zrake sunca obično nas izvuku na izletišta i vikendice pa onda palimo vatru i odmaramo uz mirise roštilja i hladne napitke.

Priznajem, nakon duge zime ništa mi ne godi toliko poput druženja na svježem zraku. Ipak, ove godine okolnosti su nam malo promijenile planove i običaje, ali srećom roštiljati se može i doma, na balkonu. Iako na balkonu nema prave vatre i dima i mali električni roštilj ima svoje čari pa balkonsko roštiljanje postaje novi gušt.

Naš izbor za balkonski roštilj ovog puta bile su domaće kobasice Okusi zavičaja. One su se pokazale kao pravi pogodak. Jako su ukusne, taman začinjene i izvrsne za roštilj. Kako ne bi sve ostalo samo na mesu pripremila sam i domaća, mekana peciva te džem od luka.

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Sastojci za peciva:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 žličice suhog instant kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 120 ml mlijeka
  • 120 ml tople vode
  • 50 g Domaćeg maslaca
  • 1 žumanjak + 2 žlice mlijeka za premazivanje

Za džem od luka:

  • 500 g luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • dobar prstohvat soli
  • ½ žličice suhe majčine dušice
  • 200 ml crnog vina
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica balzamičnog octa

Za roštilj:

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Priprema peciva:

  1. U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte jaje, mlijeko i vodu pa pomoću spiralnih nastavaka sve miksajte dok se ne poveže u kompaktno tijesto. Dodajte komadić po komadić maslaca neprestano miješajući mikserom. Kada umiješajte sav maslac nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko, sjajno i podatno.
  2. Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga s malo ulja i ostavite ga pokrivenog da se udvostruči. Oko sat vremena.
  3. Kada se tijesto udvostruči prebacite ga na radnu površinu, premijesite pa ga podijelite na 10 jednakih komada. Svaki komad valjkom rastanjite u ovalni oblik. Zatim ga po dužoj strani zarolajte u cilindrični oblik.
  4. Složite ovako oblikovano tijesto na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, pokrijte folijom i ostavite na toplom da se diže još sat vremena.
  5. Prije pečenja zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podignuta peciva premažite umućenim žumanjkom i mlijekom te ih pecite 30 minuta ili dok ne uhvate lijepu boju.
  6. Pečena peciva ostavite da se ohlade prije posluživanja.


Priprema džema:

  1. Luk ogulite i nasjeckajte na trakice ili kockice.
  2. U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite pripremljeni luk. Dodajte sol i majčinu dušicu, nastavite pržiti dok luk potpuno ne omekša, često miješajući.
  3. Podlijte crnim vinom i kuhajte dok sav alkohol ne ispari.
  4. Dodajte med i balzamični ocat, smanjite vatru i kuhajte povremeno miješajući dok se luk ne pretvori u gusti umak nalik džemu. Po potrebi sve podlijevajte s malo vode.
  5. Kuhani džem prebacite u steriliziranu staklenku, a kad se ohladi pospremite ga u hladnjak. Koristite ga po potrebi kao prilog mesu s roštilja.

Pečenje kobasica i serviranje:

  1. Zagrijte električni roštilj pa na njemu ispecite kobasice. Kobasice povremeno okrenite i pazite da ne zagore.
  2. Kada su kobasice pečene na roštilj stavite prerezana peciva i dozvolite im da se lagano tostiraju.
  3. Poslužite kobasice u tostiranim pecivima uz džem od luka te senf i salate po izboru.

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.