Uz bakinu bistru juhu s domaćim rezancima najviše zapravo volim kremaste i guste juhe od raznolikog povrća.
Većina takvih juha se mora zgusnuti zaprškom, vrhnjima, mlijekom i dr. namirnicama. Ali ovaj recept je za jednu drugačiju gustu juhu. Juhu u koju osim povrća i vode ne morate dodavati ništa dodatno. Slobodno izbacite i osnovne začine ako volite da vam prirodne namirnice koje koristite budu jedini začini u jelu.
Ovo jelo je jednostavno, brzo, ukusno i naravno super zdravo! Nadam se da će vam se svidjeti.
Sastojci:
- 660 g svježe rajčice
- 155 g patlidžana
- 70 g mrkve
- 35 g luk
- 35 g češnjak
- 5 listova svježeg bosiljka
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- 2 dcl vode
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Operite povrće te narežite rajčice i luk na polovice. Patlidžane na veće kockice, a mrkve usitnite kako želite. Dodajte i oljušteni češnjak pa sve prelijte s malo maslinovog ulja.
- Povrće pecite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20-30 minuta.
- S prstima uklonite kožu s pečenih rajčica. Oguljene rajčice zatim s nekoliko listovima bosiljka usitnite u kašu u blenderu. U drugoj turi u blender stavite ostalo povrće pa i njega usitnite u istu kašu.
- Dio pečenih kockica patlidžana možete ostavite cijele sa strane kako bi se iskoristili kasnije za dekoraciju jela.
- Dobivenu kašu stavite u duboki lonac, dodajte 2 dcl vode (ili temeljca ako želite), 2 jušne žlice koncentrata od rajčice, soli i papra (ako želite i po ukusu) te pustite juhu da zakuha.
- Juhu je najbolje poslužiti toplu uz tostirani kruh ili lepinju.
Dobar tek!
Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharicate na Facebook stranici.