Kolumne 08. lipnja 2015.

Gusta juha od patlidžana i rajčice

gusta-juha
foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Odrastao sam na juhama te ih i dan danas obožavam jesti.

Uz bakinu bistru juhu s domaćim rezancima najviše zapravo volim kremaste i guste juhe od raznolikog povrća.

Većina takvih juha se mora zgusnuti zaprškom, vrhnjima, mlijekom i dr. namirnicama. Ali ovaj recept je za jednu drugačiju gustu juhu. Juhu u koju osim povrća i vode ne morate dodavati ništa dodatno. Slobodno izbacite i osnovne začine ako volite da vam prirodne namirnice koje koristite budu jedini začini u jelu.

Ovo jelo je jednostavno, brzo, ukusno i naravno super zdravo! Nadam se da će vam se svidjeti.

Sastojci:

  • 660 g svježe rajčice
  • 155 g patlidžana
  • 70 g mrkve
  • 35 g luk
  • 35 g češnjak
  • 5 listova svježeg bosiljka
  • 2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • 2 dcl vode
  • Maslinovo ulje
gusta-juha | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Priprema:

  1. Operite povrće te narežite rajčice i luk na polovice. Patlidžane na veće kockice, a mrkve usitnite kako želite. Dodajte i oljušteni češnjak pa sve prelijte s malo maslinovog ulja.
  2. Povrće pecite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20-30 minuta.
  3. S prstima uklonite kožu s pečenih rajčica. Oguljene rajčice zatim s nekoliko listovima bosiljka usitnite u kašu u blenderu. U drugoj turi u blender stavite ostalo povrće pa i njega usitnite u istu kašu.
  4. Dio pečenih kockica patlidžana možete ostavite cijele sa strane kako bi se iskoristili kasnije za dekoraciju jela.
  5. Dobivenu kašu stavite u duboki lonac, dodajte 2 dcl vode (ili temeljca ako želite), 2 jušne žlice koncentrata od rajčice, soli i papra (ako želite i po ukusu) te pustite juhu da zakuha.
  6. Juhu je najbolje poslužiti toplu uz tostirani kruh ili lepinju.

Dobar tek!

Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharicate na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.