Koška se nalazi u slavonskoj ravnici, ali kad se ide iz Koške u pravcu Našica već se naziru obronci slavonskih planina Krndije i Papuka. Hamby je vlasništvu koškanske obitelji Ljulj čiji je core business mega uspješna tvrtka Izolacija, a kao što se uspješno bave hidroizolacijama, toplinskim izolacijama, izolacijama krovova i terasa, tako se bave i ugostiteljstvom.
Hamby je nekad bio klasični fast food, a sada je barem što se interijera tiče evoluirao u restoran. Doduše, sama ponuda jela je prilično reducirana i kreće se u fast food okvirima, ali to nije ništa loše. Bolje imati i skromniji opseg ponude, ali pobrinuti se da ono što nudite gostima bude na nivou.
Kao što im i samo ime govori ponuda se dijeli na jela s roštilja, pizze i sendviče. Što se jela s roštilja tiče nude ćevape, hamburgere, hot dog, svinjske ražnjiće, pileće ražnjiće, kobasicu u lepinji, pljeskavicu s junećim i svinjskim mesom i Hamby platu za dvije osobe koja se sastoji od šest ćevapa, dva ražnjića, dvije grill kobasice, dvije pljeskavice, dva carska mesa, pommes fritesa, ajvara i luka. Sve od roštilja na jednom mjestu. Kada su u pitanju pizze u ponudi imaju capriciosu, margaritu, vesuvio, slavonsku, vegetarijanu i Hamby pizzu. Pizza kuće objedinjuje kulen, šunku, umak od rajčice, sir gljive, vrhnje, krastavce i kukuruz.
Kušao sam Hamby pljeskavicu. Somun je nevjerojatno sočan, a meso fino i podatno. Različiti prilozi od povrća dodatno popravljaju ugođaj. Sasvim je zasitna i mislio sam da ću nakon pedeset kilometara bicikliranja moći pojesti još nešto uz to, ali prevario sam se.
Runda biciklizma moj je standardni trik za povećanje apetita. Najgore je kada dođete na neko mjesto koje obiluje zanimljivom ponudom, a od svega ponuđenog možete konzumirati jedno glavno jelo i eventualno predjelo, a s desertom se već patite. Naravno, prejedanje ne dolazi u obzir jer onda se riskira da se hedonistička ugoda pretoči u neugodu, a to onda pak nije hedonizam već mazohizam.
Stoga sam i prije posjete Hambyju napravio jedan krug biciklom po unutrašnjosti općine Koška, po onim mjestima udaljenim od Podravske magistrale i pogleda slučajnih prolaznika. To su sve mjesta u kojima kao da je vrijeme stalo, ali i to ima neku svoju posebnu čar. Cijelo to divlje područje omeđeno je cestom Našice – Osijek (Josipovac) – Podravska magistrala sa sjevera i Našice – Osijek (Čepin) s juga. Ledenik je prvo mjesto kada se s Podravske magistrale krene ka jugu, a prtenjak potom vodi ka Bijeloj Lozi. Od Bijele Loze potom prteni put vodi na sjever do Branimirovca, zatim do Andrijevca, a onda se stiže do Ordanje i vraća u Košku. Međutim i to intenzivno bicikliranje po slavonskoj divljini nije mi pomoglo da svladam više od jedne pljeskavice. Sve ovo navodim kako bih ilustrirao da je pljeskavica u Hambyju uistinu divovska. Zaslužuje pljesak, da ne kažem aplauz!
Interijer je moderno uređen i nadilazi okvire fast fooda, osoblje je iznimno susretljivo, a čistoća i urednost sanitarnih čvorova je naiznimnom nivou. Kao što rekoh, ponuda jela im je prilično reducirana, ali ono što rade prave kvalitetno. Ako tražite neku gastronomsku senzaciju, to u Hambyju nećete doživjeti, ali ako želite ukusno prezalogajiti i ako vam je bitan value for money onda je Hamby pravo mjesto za Vas!