Kolumne 01. studenoga 2018.

Hamby - mjesto gdje sam pojeo sočnu koškansku pljeskavicu

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Smješten u selu Koška, na Podravskoj magistrali, na cesti koja povezuje Osijek s Našicama Pizza grill Hamby mjesto je na kojem se definitivno može ukusno prezalogajiti.

Koška se nalazi u slavonskoj ravnici, ali kad se ide iz Koške u pravcu Našica već se naziru obronci slavonskih planina Krndije i Papuka. Hamby je vlasništvu koškanske obitelji Ljulj  čiji je core business mega uspješna tvrtka Izolacija, a kao što se uspješno bave hidroizolacijama, toplinskim izolacijama, izolacijama krovova i terasa, tako se bave i ugostiteljstvom.

Hamby je nekad bio klasični fast food, a sada je barem što se interijera tiče evoluirao u restoran. Doduše, sama ponuda jela je prilično reducirana i kreće se u fast food okvirima, ali to nije ništa loše. Bolje imati i skromniji opseg ponude, ali pobrinuti se da ono što nudite gostima bude na nivou.

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Kao što im i samo ime govori ponuda se dijeli na jela s roštilja, pizze i sendviče. Što se jela s roštilja tiče nude ćevape, hamburgere, hot dog, svinjske ražnjiće, pileće ražnjiće, kobasicu u lepinji, pljeskavicu s junećim i svinjskim mesom i Hamby platu za dvije osobe koja se sastoji od šest ćevapa, dva ražnjića, dvije grill kobasice, dvije pljeskavice, dva carska mesa, pommes fritesa, ajvara i luka. Sve od roštilja na jednom mjestu. Kada su u pitanju pizze u ponudi imaju capriciosu, margaritu, vesuvio, slavonsku, vegetarijanu i Hamby pizzu. Pizza kuće objedinjuje kulen, šunku, umak od rajčice, sir gljive, vrhnje, krastavce i kukuruz.

Kušao sam Hamby pljeskavicu. Somun je nevjerojatno sočan, a meso fino i podatno. Različiti prilozi od povrća dodatno popravljaju ugođaj. Sasvim je zasitna i mislio sam da ću nakon pedeset kilometara bicikliranja moći pojesti još nešto uz to, ali prevario sam se. 

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Runda biciklizma moj je standardni trik za povećanje apetita. Najgore je kada dođete na neko mjesto koje obiluje zanimljivom ponudom, a od svega ponuđenog možete konzumirati jedno glavno jelo i eventualno predjelo, a s desertom se već patite. Naravno, prejedanje ne dolazi u obzir jer onda se riskira da se hedonistička ugoda pretoči u neugodu, a to onda pak nije hedonizam već mazohizam. 

Stoga sam i prije posjete Hambyju napravio jedan krug biciklom po unutrašnjosti općine Koška, po onim mjestima udaljenim od Podravske magistrale i pogleda slučajnih prolaznika. To su sve mjesta u kojima kao da je vrijeme stalo, ali i to ima neku svoju posebnu čar. Cijelo to divlje područje omeđeno je cestom Našice – Osijek (Josipovac) – Podravska magistrala sa sjevera i Našice – Osijek (Čepin) s juga. Ledenik je prvo mjesto kada se s Podravske magistrale krene ka jugu, a prtenjak potom vodi ka Bijeloj Lozi. Od Bijele Loze potom prteni put vodi na sjever do Branimirovca, zatim do Andrijevca, a onda se stiže do Ordanje i vraća u Košku. Međutim i to intenzivno bicikliranje po slavonskoj divljini nije mi pomoglo da svladam više od jedne pljeskavice. Sve ovo navodim kako bih ilustrirao da je pljeskavica u Hambyju uistinu divovska. Zaslužuje pljesak, da ne kažem aplauz!

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Interijer je moderno uređen i nadilazi okvire fast fooda, osoblje je iznimno susretljivo, a čistoća i urednost sanitarnih čvorova je naiznimnom nivou. Kao što rekoh, ponuda jela im je prilično reducirana, ali ono što rade prave kvalitetno. Ako tražite neku gastronomsku senzaciju, to u Hambyju nećete doživjeti, ali ako želite ukusno prezalogajiti i ako vam je bitan value for money onda je Hamby pravo mjesto za Vas!

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.