gastro postao
Naša blogerica donosi vam recept za neodoljive pužiće s nutellom
Hrskavi pužići punjeni nutellom za male, a i velike trbuščiće.
POTREBNI SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 800g glatkog brašna
- 120ml tople/mlake vode
- 150ml toplog/mlakog mlijeka
- pola praška za pecivo
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- 1 žličica soli
- 1/2 svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 250g maslaca - za premazivanje
- Nutella
POSTUPAK PRIPREME:
- U mlakoj vodi razmrvite 1/2 svježeg kvasca pomiješanog sa žličicom šećera. Kvasac ostavite na toplom da se diže, pokrivenog s tanjurićem. Kvasac vam se dovoljno digao kad se počnu stvarati mjehurići, tj. kad nabubri. Pećnicu stavite grijati na 200*C.
- Glatkom brašnu dodajte cijelo jaje, žumanjak,pola praška za pecivo,sol te uzdignuti kvasac. Lagano sve promiješajte te smijesi dodajte mlaku vodu i mlijeko. Tijesto možete dobro razraditi mikserom (nastavci za dizana tijesta) ili po želji rukom.
- Kada ste dobro razradili tijesto, stavite ga na podlogu za valjanje, ali ju prethodno dobro pobrašnite kako vam se tijesto nebi primalo.
- Tijesto podijelite na cca desetak manjih loptica, a svaku lopticu lagano razvaljajte. Na svaki razvaljani sloj tijesta prelijte otopljeni maslac ili ga premažite na tijesto. Postupak ponavljate sve dok ne potrošite sav maslac i razvaljane loptice. Na zadnji sloj tijesta ne stavljate maslac, jer ćete sada sve trebati razvaljati na jedan veliki krug.
- Tijesto razvaljajte na debljinu malog prsta te ga podijelite na 6-7 dugih trakica koje ćete premazivati nutellom i rolati u male pužiće. Pužiće rolate ovisno o željenoj veličini.
- Pužiće slažite na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Između svakog pužića ostavite razmak kako vam se tijekom pečenja nebi dodatno slijepili.
- Pecite ih na temperaturi od 200*C nekih 20-tak minuta. Kada poprime zlatno smeđu boju pužići su gotovi.
- Nakon što se ispeku ostavite ih u limu za pečenje te ih prekrijte sa škarniclom koji ste dobro navlažili vodom. Tako će vam pužići biti mekani, rahli i neće se raspadati.
Dobar tek!
Suzanu možete pratiti na fb stranici Taste of life, ili na istoimenom blogu.