Kolumne 10430 prikaza 14. rujna 2017.

Imamo recept za stvarno najbolju pitu od jabuka

Ena Kokanović
Kalendarski još nije jesen, ali sve nekako miriši na moje najdraže godišnje doba. Pogotovo kada pečem savršenu pitu od jabuka s raznim začinima.

Pita od jabuka u ovakvom obliku je kod nas tek postala popularna. Američki filmovi su ju uvijek prikazivali kao slasnu, toplu pitu koja miriši preko malih ekrana i uvijek sam ju poželjela probati. Iako je u suštini jako jednostavna, postoji puno jednostavnih faktora koje morate dovesti do savršenstva da bi se ona doista topila u ustima. 

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 

Pokušajte moj recept za pitu od jabuka i vidjet ćete zašto sam ovaj recept nazvala baš “Najbolja pita od jabuka”.

U nastavku pogledajte video s detaljnim opisom pripreme, a želite li uživati u slasnim delicijama naše blogerice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Kineska pizza s piletinom - vrući spoj za prste polizati Kolumne

 



Sastojci za prhko tijesto:

  • 100 grama šećera
  • 200 grama maslaca
  • 300 grama brašna

Za punjenje od jabuka trebat će vam:

  • 500 g jabuka po želji
  • 1 žlica kukuruznog  škroba
  • muškatni oraščić
  • cimet
  • Žlica meda/kokosovog sirupa/šećera

Dulce de leche karamel pripremite od:

  • 3 šalice mlijeka – što masnije to bolje
  • 1 šalica šećera
  • na vrh noža sode bikarbone

 
Kao što rekoh, jednostavni faktori izvedeni do savršenstva ključ su uspjeha. Zvuči li dovoljno motivirajuće da se upustite u ovu slatku avanturu?

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 

Prvi faktor je prhko tijesto.

Kako biste dobili savršeno prhko tijesto, koristite maslac. Možete koristiti i margarin, ali maslac daje svoju posebnu aromu i omogućuje da se tijesto topi u ustima. Od kad pravim prhko tijesto ili kekse, uvijek se koristim jednostavnim receptom 1:2:3, u prijevodu: jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna i voila, savršeno tijesto je tu.  

Sve stavite u jednu posudu, umijesite rukama i ostavite da odmori u hladnjaku.

Jabuke očistite i narežite na kockice. Dodajte jabukama kukuruzni škrob, muškatni oraščić, cimet i žlicu meda/kokosovog sirupa. Količinu začina prilagodite onako kako vama odgovara.

Karamela je u ovom procesu najzahtjevnija.

Stavite mlijeko i šećer kuhati. Kada se šećer otopio dodajte sodu bikarbonu i ostavite da kuha na laganoj vatri. Povremeno miješajte dok se ne zgusne karamela. Za to će vam trebati oko 1,5h do 2h. Kada mlijeko poprimi karamel boju i lagano se zapjeni i zgusne, a na dnu posude ostaje trag od kuhače - dulce de leche je gotov.

Jednostavnija varijanta je da kupite dulce de leche.

Tijesto rasporedite u kalup za pitu. Stavite ga peći na 10 minuta na 180 stupnjeva. Kada je polupečeno, poslažite po njemu jabuke i prelijte karamelom. Pecite još 10 minuta na istoj jačini. Poslužite uz još karamele i sladoled od vanilije.

Je l' da da je najbolja?

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.