Kolumne 06. veljače 2018.

Janjetina s pestom od začinskog bilja

janjetina s pestom od začinskog bilja.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Pročitajte kako se Adriana Juriša snašla s našim omoljenim komadom janjetine...

Doma sam imala svog mesara, kumicu na placu za zelenje, kumicu za domaće piceke, tetu za sir i vrhnje, dedu od kojeg sam kupovala brašno... a o putevima maslinovog i bučinog ulja neću ni početi pričati! Naravno da jedno od prvih pitanja koje mi se počelo motati po glavi nakon što smo se odlučili za “obećanu zemlju” je bilo: “kaj bumo mi tamo jeli???”.

Srce mi je vrlo brzo bilo na mjestu, već nakon skeniranja prvog dućana. Ma ima svega! Mrkva je slatka, ko od moje kumice, u svim nijansama od žute do tamno ljubičaste. Mladi kelj, špinat, blitva, sve moguće sorte krumpira, paradajza i rotkvica. Sočni mango i avocado! Vrhunska govedina i janjetina, a steak-ovi su priča za sebe.Naravno sve u organskoj i običnoj verziji.

Ameri se zapravo uopće ne hrane loše, istina je da vole sve staviti u sendvič, zamotati u tortilju ili umiješati u salatu i da hamburger možete pojesti i u najskupljem restoranu, ali ti sendviči, salate i hamburgeri vrlo često su fantastični! Nedostaje li mi naša hrana? Ne razmišljam puno o tome, vrijeme je za nove okuse! Kad god se poželimo domaćeg piceka kupimo steak, bacimo ga na roštilj i nakon prvog zalogaja koji se topi u ustima zaboravimo čak i od kuda smo došli.

Trenutno smo na proputovanju istočnom obalom. Većinu vremena proveli smo u Maineu, a u Maineu se jedu jastozi. Jastog je ovdje fast food, čak i na benzinskoj možeš kupiti živog jastoga! Uspjeli smo pronaći najbolji lobster roll (jastog u sendviču, što drugo?) na obali. U malom, starom, derutnom dućanu usred ničega, gdje se hrane lokalni ribari jastog ne može biti svježiji! Plastični stolnjaci, metalni tanjuri i fantastičan jastog usred polica brašna, šećera i Campbell’s konzervirane hrane... to je prava Amerika (fotke možete pronaći na weareatlove.com)!

Janjetina sa pestom od začinskog bilja:

  • 4 janjeća kotleta
  • Za pesto od začinskog bilja:
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica sjeckanog svježeg kopra
  • 1 žlica sjeckane svježe mente
  • 1 žlica Dijon senfa
  • Sol, papar
  • Za salatu:
  • 1 šaka rikole
  • 1 mlada mrkva
  • 6 šparoga
  • Nekoliko cijelih listova svježe mente i peršina (sa stapkama)
  • 2 šalice kuhanog slanutka (ili konzerviranog)
  • Sol, papar, chili
  • Maslinovo ulje, sok polovice limuna
     

Priprema:

  1. Janjeće kotlete posolite, popaprite i velikodušno zalijte maslinovim uljem. Neka odstoje tako nekoliko sati, najbolje preko noći.
  2. Prvo pripremite slanutak. Zagrijte pećnicu na 200 supnjeva C. Slanutak posolite, popaprite, začinite chilijem i dodajte žlicu maslinovog ulja. Sve dobro izmiješajte kako bi se sav slanutak dobro obložio uljem i začinima. Pecite pola sata, slanutak mora biti hrskav izvana i mekan iznutra...savršena kombinacija.
  3. Dok se slanutak peče pripremite salatu. Mrkvu i šparoge narežite na tanke trake uz pomoć noža za guljenje, pomiješajte ih sa rikolom, cijelim listovima mente i grubo natrganim peršinom.
  4. Pripremite i pesto, ubacite češnjak, sjeckani peršin, kopar i mentu u mužar, tucite i miješajte dok se češnjak ne usitni, dodajte senf, sol i papar i sve dobro promiješajte.
  5. Kad je slanutak gotov pustite da se malo ohladi, a pećnicu ostavite zagrijanu i dalje na 200 C, trebati će vam za janjetinu.
  6. Sad se bacite na janjetinu. Zagrijte roštilj tavu. Tava mora biti vrela! Jedna od najčešćih grešaka kod pečenja mesa na tavi je nedovoljno vruća tava, u takvoj tavi meso se kuha i možete zaboraviti na hrskavu koricu i lijepu boju! Vrijeme pečenja naravno ovisi o tome kako pečenu janjetinu volite. Ja sam ovaj put bila raspoložena za rare. Ako želite rare, na vruću tavu stavite janjeće kotlete i pecite ih minutu sa svake strane. Na svaki kotlet stavite jednu žlicu pesta i odmah ih prebacite u zagrijanu pećnicu na još 2 minute. Izvadite ih iz pećnice, stavite na toplo mjesto i lagano pokrijte folijom. Pustite da odmore 5 minuta. Ako želite medium rare, kotlete na tavi pecite 2 minute sa svake strane te još 3 minute u pećnici.
  7. Dok janjetina “odmara” začinite salatu. Sol, papar, maslinovo ulje i sok od limuna dobro izmiješajte, umiješajte u salatu i na kraju dodajte još topli slanutak.
  8. Na salatu stavite janjeće kotlete sa pestom i uživajte! Meka janjetina, pesto od začinskog bilja, svježe šparoge, hrskavi, spicy slanutak...

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.