Doma sam imala svog mesara, kumicu na placu za zelenje, kumicu za domaće piceke, tetu za sir i vrhnje, dedu od kojeg sam kupovala brašno... a o putevima maslinovog i bučinog ulja neću ni početi pričati! Naravno da jedno od prvih pitanja koje mi se počelo motati po glavi nakon što smo se odlučili za “obećanu zemlju” je bilo: “kaj bumo mi tamo jeli???”.
Srce mi je vrlo brzo bilo na mjestu, već nakon skeniranja prvog dućana. Ma ima svega! Mrkva je slatka, ko od moje kumice, u svim nijansama od žute do tamno ljubičaste. Mladi kelj, špinat, blitva, sve moguće sorte krumpira, paradajza i rotkvica. Sočni mango i avocado! Vrhunska govedina i janjetina, a steak-ovi su priča za sebe.Naravno sve u organskoj i običnoj verziji.
Ameri se zapravo uopće ne hrane loše, istina je da vole sve staviti u sendvič, zamotati u tortilju ili umiješati u salatu i da hamburger možete pojesti i u najskupljem restoranu, ali ti sendviči, salate i hamburgeri vrlo često su fantastični! Nedostaje li mi naša hrana? Ne razmišljam puno o tome, vrijeme je za nove okuse! Kad god se poželimo domaćeg piceka kupimo steak, bacimo ga na roštilj i nakon prvog zalogaja koji se topi u ustima zaboravimo čak i od kuda smo došli.
Trenutno smo na proputovanju istočnom obalom. Većinu vremena proveli smo u Maineu, a u Maineu se jedu jastozi. Jastog je ovdje fast food, čak i na benzinskoj možeš kupiti živog jastoga! Uspjeli smo pronaći najbolji lobster roll (jastog u sendviču, što drugo?) na obali. U malom, starom, derutnom dućanu usred ničega, gdje se hrane lokalni ribari jastog ne može biti svježiji! Plastični stolnjaci, metalni tanjuri i fantastičan jastog usred polica brašna, šećera i Campbell’s konzervirane hrane... to je prava Amerika (fotke možete pronaći na weareatlove.com)!
Janjetina sa pestom od začinskog bilja:
- 4 janjeća kotleta
- Za pesto od začinskog bilja:
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
- 1 žlica sjeckanog svježeg kopra
- 1 žlica sjeckane svježe mente
- 1 žlica Dijon senfa
- Sol, papar
- Za salatu:
- 1 šaka rikole
- 1 mlada mrkva
- 6 šparoga
- Nekoliko cijelih listova svježe mente i peršina (sa stapkama)
- 2 šalice kuhanog slanutka (ili konzerviranog)
- Sol, papar, chili
- Maslinovo ulje, sok polovice limuna
Priprema:
- Janjeće kotlete posolite, popaprite i velikodušno zalijte maslinovim uljem. Neka odstoje tako nekoliko sati, najbolje preko noći.
- Prvo pripremite slanutak. Zagrijte pećnicu na 200 supnjeva C. Slanutak posolite, popaprite, začinite chilijem i dodajte žlicu maslinovog ulja. Sve dobro izmiješajte kako bi se sav slanutak dobro obložio uljem i začinima. Pecite pola sata, slanutak mora biti hrskav izvana i mekan iznutra...savršena kombinacija.
- Dok se slanutak peče pripremite salatu. Mrkvu i šparoge narežite na tanke trake uz pomoć noža za guljenje, pomiješajte ih sa rikolom, cijelim listovima mente i grubo natrganim peršinom.
- Pripremite i pesto, ubacite češnjak, sjeckani peršin, kopar i mentu u mužar, tucite i miješajte dok se češnjak ne usitni, dodajte senf, sol i papar i sve dobro promiješajte.
- Kad je slanutak gotov pustite da se malo ohladi, a pećnicu ostavite zagrijanu i dalje na 200 C, trebati će vam za janjetinu.
- Sad se bacite na janjetinu. Zagrijte roštilj tavu. Tava mora biti vrela! Jedna od najčešćih grešaka kod pečenja mesa na tavi je nedovoljno vruća tava, u takvoj tavi meso se kuha i možete zaboraviti na hrskavu koricu i lijepu boju! Vrijeme pečenja naravno ovisi o tome kako pečenu janjetinu volite. Ja sam ovaj put bila raspoložena za rare. Ako želite rare, na vruću tavu stavite janjeće kotlete i pecite ih minutu sa svake strane. Na svaki kotlet stavite jednu žlicu pesta i odmah ih prebacite u zagrijanu pećnicu na još 2 minute. Izvadite ih iz pećnice, stavite na toplo mjesto i lagano pokrijte folijom. Pustite da odmore 5 minuta. Ako želite medium rare, kotlete na tavi pecite 2 minute sa svake strane te još 3 minute u pećnici.
- Dok janjetina “odmara” začinite salatu. Sol, papar, maslinovo ulje i sok od limuna dobro izmiješajte, umiješajte u salatu i na kraju dodajte još topli slanutak.
- Na salatu stavite janjeće kotlete sa pestom i uživajte! Meka janjetina, pesto od začinskog bilja, svježe šparoge, hrskavi, spicy slanutak...
Dobar tek!