Ako ste se u ovoj godini odlučili jesti manje i zdravije, možda ovo nije tekst za vas jer u Sincu se jede obilno, masno i slasno!
Sigurno ste čuli za pizzeriju Ruspante u Sincu, a ako niste, vrijeme je ne samo da za nju čujete već da je i posjetite. Nadomak prekrasnog Otočca, na samom izvoru rijeke Gacke, nalazi se malo mjesto Sinac u kojem je jedna mlada obitelj odlučila nakon povratka iz Irske otvoriti vrhunsku pizzeriju. Gost po gost i nekoliko godina kasnije ovo mjesto ima već svoju sljedbu, putnike namjernike, ali i one koji slučajno nabasaju na taj lički biser.
Prvi put kad smo posjetili ovu pizzeriju, bila sam skeptična. Zašto bi netko silazio s autoputa zbog "samo" pizze? Naravno da me već sama šetnja od auta do restorana razoružala. Predivna priroda, ovčice, a iz Ruspantea je dopirala odlična muzika koju na ovom mjestu nismo očekivali. Pizze su bile izvrsne, atmosfera još bolja, cijene itekako prihvatljive. Dovoljno da se vraćamo svaki put kad smo u prolazu.
Tako smo i sad svoj vikend u Lici odlučili zaokružiti pizzom u Sincu, a svakako vam moram napomenuti, mjesto ovdje morate koji dan unaprijed rezervirati, a iako nije sezona, i sam vlasnik nam je rekao da su i dalje dupkom puni u što smo se i uvjerili na samom licu mjesta.
Nismo se puno dvoumili na hladan, ali sunčan dan, pa smo vrlo brzo popili rakijice da se zagrijemo, a pizze su se već pekle. Ovdje možete pojesti razne pizze koje su kreirali vlasnici, od pizze s dimljenom piletinom, do one klasične s pršutom i jedne koju mi tek preostaje isprobati - s dimljenom pastrvom. No, tu se trude da su na njihovim maštovitim pizzama sastojci lokalnih OPG-ova pa su vrlo često na pizzi i sir škripavac pa i lička basa, a sve, od samog brašna do junetine u lazanjama je lokalnog porijekla. Masno i slasno, a mi smo se odlučili za one najslasnije. Moja najdraža pizza tamo je definitivno Lička zima. Možda se za nju ne bih odlučila usred ljeta, ali sad je bilo pravo vrijeme. Na ovoj su pizzi domaće kobasice, slanina i škripavac, a posipana je i hrskavim čvarcima. Taman za pojest i leć. Ili otići ipak u polje odraditi smjenu jer ova je pizza bomba!
Drugi izbor nam je pizza čija je ideja zapravo i nastala prilikom našeg prvog posjeta Ruspanteu kad smo gledali ovce ispred restorana i poželjeli onu s janjetinom pa se vrlo brzo Ante Svoren, vlasnik ovog lokala, odlučio i kreirati lambizzu by Ribafish pa ljudi hrle na još jednu specijalnu pizzu u Sincu. Iako smo opet strahovali kako će ta pizza ispasti, hoće li biti dobra, Ante nas je uvjerio da je pažljivo odabrao namirnice pa su glavni sastojci ove pizze zapravo dosta logični - basa (kremasti lički sir), komadi janjetine od buta i sitno sjeckani mladi luk. Kombinacija se ispostavila dobitnom pa ne propuštamo priliku svaki put naručiti bar jednu lambizzu!
Za sljedeći put ostavljamo pizzu s dimljenom pastrvom, a svakako preporučujemo i pizzu kuće s dimljenom piletinom po kojoj je zapravo i pizzerija dobila ime. Naime, Ruspante na talijanskom znači pile iz slobodnog uzgoja, a kako su od samog početka vlasnici znali da će njihova pizza kuće biti baš s tom namirnicom, ime se samo nametnulo.
Iskustvo koje su stekli radeći vrijedno van Hrvatske implementirali su u svaki dio svog poslovanja u Sincu i donijeli u ovaj kraj nešto novo zbog čega doista ljudi skreću s autoputa, a na kraju se i zaljubljuju u ovo predivno malo mjesto s tek 500-tinjak stanovnika, rijeku Gacku, ali i nasmijane domaćine zbog kojih uvijek poželiš vratiti se nazad.
Nećemo stati na pizzama, lista njihovih deserata nije duga, ali su tu bogate (u punom smislu te riječi) palačinke punjene raznim nadjevima, a teška srca priznajem, ali kad vidim "bijela Lino lada", ništa me ne može zaustaviti da isprobam baš to.
Savršen završetak kratkog odmora u Lici, a već gledamo gdje bi se mogli na jedan takav vikend smjestiti u Sincu i uživati u šetnjama, pizzi u Ruspanteu, ali i pripremi svoje gacke pastrve!