Kolumne 22. rujna 2021.

"Kod bake" - svrati na tradicionalna jela za pamćenje!

"Kod bake"
Kasandra Draganić Za čitatelje missGastra naša suradnica Kasandra posjetila je tradicionalni restoran "Kod bake" iz kojeg ćeš osim vrhunskih tradicionalnih okusa, doma odnijeti i priče o Moslavini.
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša suradnica Kasandra Draganić strastvena je ljubiteljica hrane, tradicije i putovanja, u stalnoj potrazi za novim skrivenim mjestima koja nude najbolje od Lijepe naše. Za čitatelje missGastra posjetila je restoran "Kod bake" iz kojeg ćeš osim vrhunskih tradicionalnih okusa, doma odnijeti i priče o Moslavini.

Ako još nisi istražila što Garešnica nudi, vrijeme je. Nadomak Zagreba, ovaj je grad prepun malih iznenađenja, a mi se, naravno, najviše veselimo onim gastronomskim. U potrazi za okusima tradicije, put nas je odveo do restorana Kod bake koji se nalazi pored Garešnice u malom mjestu Kapelica. Možda bi i samo prošli pored ovog restorana da nismo načuli da se ovdje kuhaju izvrsni fileki. 

Samo kad uđete u ovu kuću tradicionalnih jela koja se vlasnici zaista trude spremiti s lokalnim namirnicama, bit će ti jasno da te očekuje jedno neočekivano iskustvo. Toplo uređene prostorije, vitrine prepune bakinog porculana, pa čak i lutke odjevene u nošnje, sve je to još prije nego smo sjeli počelo mirisati na onu pravu domaću kuhinju kakvoj se uvijek nadamo, a rijetko dobijemo. I tako je i bilo. 

 | Author: Kasandra Draganić Restoran "Kod bake" smješten je u selu Kapelica, nedaleko od Garešnice. Posvećeni su tradicionalnoj kuhinji i lokalnim namirnicama, a poznati su po izvrsnim filekima; foto: Kasandra Draganić

Glavna i odgovorna za ovu kuhinju, chefica Danijela Crnjak Andri, pripremila je niz jela. Neka možda i nisu svima omiljena, ali zaista ih se rijetko nalazi u restoranima. Svakako se isplati svratiti do Kapelice na porciju hladetine, orzota s filekima ili masnog bunceka s kiselim zeljem. Naravno, ima tu za svakoga ponešto pa ako nisi baš avanturistički raspoložena, ovdje možeš pojesti i grah s kobasicama ili pečenu patku, a pripremaju i veganska i bezglutenska jela. 

Ovaj je restoran dio projekta Okusi hrvatske tradicije koji se realizira u suradnji s turističkim zajednicama u cilju obogaćivanja turističke ponude, a zbog ovakvih se jela, uvjerili smo se, isplati sjesti u auto i izaći iz zagrebačke gužve. 

 | Author: Kasandra Draganić Chefica Danijela Crnjak Andri stoji iza kreativnog pristupa tradicionalnim jelima. Zbog ovakve se hrane isplati sjesti u auto i odvesti do Kapelice; foto: Kasandra Draganić

Krenuli smo s hladetinom. Jelo koje se sve manje sprema čak i doma, teško je pronaći na jelovnicima restorana, pa nas je silno razveselilo kad je na stol stigla zdjelica fino ohlađene juhe u obliku želatine, a topili su se tu i komadi mesa i pokoja kožica. Odličan je to bio uvod u večeru koja slijedi. Dalje su stizale juhe, i to dvije vrste.

Da se nije pojavila neka čarobna juha od poriluka, naš bi favorit bila gusta juha s više vrsta gljiva. Nisu ovdje štedjeli na gljivama, a razveselilo nas je vidjeti u tanjuru i pokoju trubaču. Iako bismo uvijek prvo izabrali juhu od gljiva, nimalo nam nije žao što je na stol stigla i ta krem juha od poriluka s masnom mrljom lokalnog bučinog ulja. Kremasto, nježno, puno okusa, a niti jedan previše ne iskače - naprosto smo poželjeli odmah otići u kuhinju pokloniti se kuharici. Već nakon tanjura juhe.

1/3

Ništa manje nas nije oduševila neuobičajena kombinacija fileka i ječma u kremastom orzotu koji je itekako promišljen, sami fileki odlično obrađeni, a kombinacija začina nimalo klasična već jelo više miriše na začinsko bilje nego na standardnu papriku koju inače vidimo u kombinacijama s ovom namirnicom. Za one koji nisu od fileka, tu je fantastična domaća tjestenina sa sirom i hrskavom domaćom slaninom koja nas je odmah vratila u djetinjstvo i baš smo se osjećali kao kod bake sa svakim zalogajem. 

 | Author: Kasandra Draganić Na jelovniku restorana "Kod bake" su i orzoto s filekima te tjestenina sa svježim sirom i hrskavom slaninom; foto: Kasandra Draganić

Ljubitelji mesa ovdje mogu doći na svoje isto tako pa su, čim smo polizali tanjure od juhe i orzota, na stol stizale sablje s nanizanim komadima mesa i opet jedan hit iz ove kuhinje - pohani fileki! Znamo, nije za svakoga, neki će s gnušanjem odbiti uopće okusiti, no ovi pohanci se teksturom i okusom ne razlikuju od pravih pohanih liganja. Još smo ih sparili s domaćim tartarom i već zamišljamo večeri u ovom restoranu uz butelju lokalnog vina i ove prefine grickalice.

 | Author: Kasandra Draganić Fileki su definitivno zaštitni znak restorana "Kod bake", pa ih tako služe i pohane. Ovdje dolaze u kombinaciji s mesnim sabljama; foto: Kasandra Draganić

Zamirisao nam je i buncek s dinstanim zeljem koje je bilo ovaj put upareno s domaćim njokima, a da se zaista trudi i oko priloga, pokazala je Danijela i sa svojim neobičnim pire krumpirom. Ima u njemu hrpa maslaca, ali i bučinih sjemenki i nezaobilaznog ulja što se pokazalo kao još jedna dobitna kombinacija domaćih sastojaka i malo kreativnosti. Vinom se nismo također htjeli micati iz ovog kraja pa se točila lokalna sorta - škrlet.

1/2

Nismo mogli odoljeti niti desertu pogotovo kad nam je Danijela najavila da ima jednu novost u kuhinji. Naime, osmislila je interesantan kolač s arancinima i - filekima. Dakle, izvrstan kolačić koji ipak više vuče na Dalmaciju nego Moslavinu, no itekako uspješna kombinacija koju ne treba preskočiti. Nismo propustili kušati i one tradicionalne okuse pa smo brzo zagrebli u šnenokle, ali i doma ponijeli friške salenjake koji su se topili u ustima. 

1/3

Kod Bake sigurno nećeš ostati gladna, a definitivno ćeš se poželjeti odmah vratiti jer je lista jela koja jednostavno moraš probati poprilično velika. Cijene više nego prihvatljive, a porcije obilne. Svakako porazgovaraj i s vlasnikom, gospodinom Zdravkom i njegovom suprugom Danijelom, koji će ti s veseljem ispričati više i o svojim jelima, ali i o tradiciji ovog kraja. Osim vrhunskih tradicionalnih okusa, doma ćeš odnijeti i priče iz ovog dijela Moslavine koji tek čeka da ga se otkrije kao pravi biser kontinentalnog turizma. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.