Kolumne 03. svibnja 2018.

Konoba Dalmatino u Bolu na otoku Braču - tradicija užitka

foto: Dragi Vođa
gastro postao gastro.24sata.hr
Već četvrtu godinu za redom idem u Internacionalnu ljetnu školu jazza u Bolu na otoku Braču. Osim svakodnevnog sviranja i kupanja, uvijek nađem vremena i za uživanje u otočkim gastro delicijama, a pošto sam poznati Gastro Snob, odlazim samo na najbolja mjesta kad mi zakruli u želucu.

 

Moj profesor saksofona, Saša Nestorović je slavio rođendan taj dan pa sam odlučio njega i ekipu iz apartmana pozvati u konobu Dalmatino na ručak. Prostor je desetljećima koristio lokalnim ljudima za proizvodnju vina i u njemu još uvijek postoji kompletna infrastruktura iz tog doba, kao i ondašnji alati potrebni za rad. Nakon napornog radnog dana u prošlosti bi se u konobama jelo, pilo, pjevalo i uživalo. Takvi običaji u Dalmaciji primjenjuju se i danas.

Konoba Dalmatino
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Konoba Dalmatino
Foto: Dragi Vođa
Konoba Dalmatino
Foto: Dragi Vođa

Iako smo za stolom imali pjevačicu Linn iz Njemačke, zamolili smo ju da ne pjeva na prazan želudac da ne otjera goste. Uz Bojana koji je sa mnom i Linn bio u apartmanu, pridružio nam se i mali (ne visinom, koliko godinama), Oliver, saksofonist iz dalekog, ali prijateljskog Sombora. Nikako mi klinjo nije sjeo. Ne može on sa 15 godina biti viši od mene, ako sam ja duplo stariji od njega. Gdje je tu pravda? Por ke? Bog visine nije pokucao na moja vrata.

Ekipa me pitala što da naruče, a ja sam im odgovorio da je najbolje da improviziramo, pošto smo za stolom svi jazzeri. Za početak smo uzeli platu sa sirevima, pršutom i inćunima. Linn je rekla da nije nešto gladna, ali se bacila na pršut k’o siroče na napolitanke. Plata je nestala brže nego pamćenje Luki Modriću na suđenju protiv Zdravka Mamića. Ljubazni konobar nam je preporučio da naručimo janjeću peku, jer je upravo bila gotova. Svi smo bili za, a pogotovo Linn koja je imala onaj luđački pogled Hannibala Lectera ”Kad jaganjci utihnu”. Meso se topilo u ustima kao led u frižideru blagajnice Željke. Slavljenik Saša je bio i više nego zadovoljan, a to je bilo i najbitnije. Linn smo morali zaustaviti da ne pojede i kosti. Objašnjavala nam je kako oni u Hamburgu ništa ne bacaju.

Konoba Dalmatino
Foto: Josip Novosel
Konoba Dalmatino – janjetina ispod peke Foto: Josip Novosel

Bili smo puni, ali to me nije spriječilo da naručim još i porciju Dagnji na buzaru (čitajte Pizdica) i raviole s kozicama. Moja ruka je kratka, ali široka. Ovaj rođendanski domjenak će se pamtiti. Perverzija okusa na stolu.

Konoba Dalmatino – ravioli s kozicama
foto: Dragi Vođa
Konoba Dalmatino – Dagnje
Foto: Dragi Vođa

Rekli bi u turističkoj zajednici: ”Mediteran kakav je nekada bio”.  I stvarno, to su delicije koje su jeli naši stari, a one su i dan danas pravo osvježenje na stolu. Bojan je ispijao domaće crno vino, Saša i ja pivu, a ovo dvoje maloljetnika je uživalo u soku i vodi. U školi pazimo da mladost ne zastrani. Kosa mi narasla ako lažem.

Ekipa je mislila da je to to, ali kad sam ugledao simpatičnu konobaricu, nisam mogao odoljeti, a da ne naručim i jednog zubaca. Konoba Dalmatino u svakodnevnoj ponudi ima svježe ulovljenu divlju ribu i bila bi šteta otići iz nje, a da ne smažemo bar jednu.

Konoba Dalmatino
Foto: Dragi Vođa
Konoba Dalmatino Foto: Dragi Vođa

Isus je nahranio s jednom ribom par tisuća ljudi, al’ nije ni vrijeme ni mjesto da pričam o njegovoj škrtosti. Ja sam uzeo jednog lijepog zubaca za nas pet da zaokružimo ovu rođendansku proslavu kako spada. Netko će možda reći da riba i janjetina ne idu zajedno, al’ tako su govorili i Kerumu da ćevapi i šampanjac ne idu zajedno, a on im je rekao: ”Kako znate, ako nikad niste probali?”

Konoba Dalmatino, Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Rođendanska proslava bez kolača je kao Lidija Bačić bez dekoltea. Morali smo se na kraju dana i malo zasladiti.

Konoba Dalmatino – Cremme brulee
Foto: Dragi Vođa

Uživali smo u tradicionalnim, dalmatinskim gastro delicijama i sigurno je da se dogodine opet vraćamo u konobu Dalmatino. Za kraj sam morao napraviti i zajedničku fotku sa simpatičnom konobaricom.

Konoba Damatino

KONOBA DALMATINO

Frane Radića 8, BOL na BRAČU

mail: tavern@konobadalmatino.com

mob: 00385 91 5455 779

web: http://konobadalmatino.com/hr/

PS: Razgovarao sam malo s vlasnikom konobe i rekao mi je da osim restorana ima i malu trgovinu ”Gastro Maksimum” s domaćim delicijama (pršut, kobasice, vino, sirevi, craft pive, maslinovo ulje, tartufi…) i da bi ju svakako trebao posjetiti prije nego odem s Brača. Naravno da sam ju posjetio. Ne zovu me uzalud Jole Delicija.

Gastro Maksimum – Foto: Dragi Vođa
Gastro Maksimum – Foto: Dragi Vođa
Gastro Maksimum – Foto: Dragi Vođa
Gastro Maksimum – Foto: Dragi Vođa
Foto: Dragi Vođa,
Foto: Dragi Vođa
Gastro Maksimum – Josip Novosel aka Gastro snob

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, samoprozvani Dragi Vođa, preprodavač harmonika i najpoznatiji čučerski jazz saksofonist, veliki ljubitelj lika i djela Lidije Bačić, dopisni član magazina ”Narodnom glazbom protiv jazza”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

www.instagram.com/dearleaderjoe

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.