Lamingtons je australski kolač koji izgledom neodoljivo podsjeća na naše čupavce. Jedina razlika zapravo se krije u tome što se biskvit za lamingtonse reže na pola, a zatim se premazuje džemom po izboru. Odlična su ideja kiselkasti džemovi od maline, kupine, ali i domaći džem od jagoda s dodatkom bazge.
Lamingtons se inače pripremaju baš kao čupavci, u formi zasebnih kolačića veličine zalogaja ili dva, no ja sam ovog puta pripremila brzinsku verziju u obliku jednog velikog kolača.
Sve što vam treba za pripremu jest nekoliko jednostavnih sastojaka za biskvit, džem po želji, ganache od čokolade i kokos. Pratite li upute, dobit ćete sočan i ukusan kolač kojem ćete se poželjeti češće vratiti.
Potrebno vam je:
- 4 jaja
- 100 g bijelog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 80 g otopljenog maslaca
- 100 g šećera
- Ekstrakt vanilije
- 300 g čokolade
- 130 ml čokolade
- 2 žlice kokosovog brašna
- Džem
Postupak pripreme:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- U posudu stavite žumanjke i šećer pa ih miksajte dok ne dobijete nešto svjetliju i prozračniju kremu.
- Dodajte ekstrakt vanilije.
- Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Dodajte i maslac.
- Na kraju bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
- Špatulom umiješajte bjelanjke u smjesu sa žumanjcima. Miješajte laganim pokretima i pazite da ne ispustite previše zraka.
- Istresite u posudu za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi barem 10 minuta u posudu za pečenje, a zatim ga izvadite i pustite da se skroz ohladi.
- Za to vrijeme zagrijte slatko vrhnje, no pazite da ne zavrije.
- Čokoladu izlomite na manje komade pa po njoj prelijte slatko vrhnje. Dobro promiješajte kako bi se čokolada skroz otopila.
- Kada je ohlađen, biskvit prerežite na pola, obilno ga premažite džemom. Preklopite i prelijte ganacheom od čokolade. Pospite kokosom.
- Ohladite i poslužite narezano na kocke.
Dobar tek!