Kolumne 01. lipnja 2019.

Lamingtons - čupavci s džemom na australski način

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Okušala sam se u pripremi lamingtons kolača, australske poslastice koja neodoljivo podsjeća na naše čupavce s malim zaokretom...

Lamingtons je australski kolač koji izgledom neodoljivo podsjeća na naše čupavce. Jedina razlika zapravo se krije u tome što se biskvit za lamingtonse reže na pola, a zatim se premazuje džemom po izboru. Odlična su ideja kiselkasti džemovi od maline, kupine, ali i domaći džem od jagoda s dodatkom bazge.

 

Možda vas zanima... Imamo ultimativni recept za najsočnije čupavce Kolumne

 

Lamingtons se inače pripremaju baš kao čupavci, u formi zasebnih kolačića veličine zalogaja ili dva, no ja sam ovog puta pripremila brzinsku verziju u obliku jednog velikog kolača.

Sve što vam treba za pripremu jest nekoliko jednostavnih sastojaka za biskvit, džem po želji, ganache od čokolade i kokos. Pratite li upute, dobit ćete sočan i ukusan kolač kojem ćete se poželjeti češće vratiti.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Potrebno vam je:

  • 4 jaja
  • 100 g bijelog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 80 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera
  • Ekstrakt vanilije
  • 300 g čokolade
  • 130 ml čokolade
  • 2 žlice kokosovog brašna
  • Džem

Postupak pripreme:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

  1. U posudu stavite žumanjke i šećer pa ih miksajte dok ne dobijete nešto svjetliju i prozračniju kremu.
  2. Dodajte ekstrakt vanilije.
  3. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Dodajte i maslac.
  4. Na kraju bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
  5. Špatulom umiješajte bjelanjke u smjesu sa žumanjcima. Miješajte laganim pokretima i pazite da ne ispustite previše zraka.
  6. Istresite u posudu za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi barem 10 minuta u posudu za pečenje, a zatim ga izvadite i pustite da se skroz ohladi.
  7. Za to vrijeme zagrijte slatko vrhnje, no pazite da ne zavrije.
  8. Čokoladu izlomite na manje komade pa po njoj prelijte slatko vrhnje. Dobro promiješajte kako bi se čokolada skroz otopila.
  9. Kada je ohlađen, biskvit prerežite na pola, obilno ga premažite džemom. Preklopite i prelijte ganacheom od čokolade. Pospite kokosom.
  10. Ohladite i poslužite narezano na kocke.

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.