Kolumne 29. veljače 2016.

Uplovite u povrtnu bajku: Lazanje s ricottom i špinatom

Lazanje
foto: Iva Tomić Smojver
gastro postao gastro.24sata.hr
Ususret proljeću, eto i jednog laganog lepršavog recepta za lazanje. Ne znamo što bi mačak Garfield rekao na ovo, ali mi smo oduševljeni!

Recept za ovo jelo je nastao sasvim slučajno, trebalo je potrošiti friški špinat iz vrta i ricottu koja je samo čekala upotpuni neko fino jelo. Sve to je rezultiralo ovim predivnim vege lazanjama koje ćemo sigurno spremati i dalje.

Potrebni sastojci:

Lazanje | Author: Iva Tomić Smojver foto: Iva Tomić Smojver

• 1⁄2 bijelog luka
• 2 režnja češnjaka
• pola žličice mljevene chilli paprike
• sok od pola limuna
• 10 rajčica
• 3 lista lovora
• 250-300 g ricotte
• 1⁄2 šalice ribanog parmezana
• 1 jaje
• 1 žličica muškatnog oraščića
• 150 g mozzarelle
• 250 g svježeg špinata
• 200-250 g pašte za lazanje
• maslinovo ulje
• sol

Postupak izrade:

1. Zagrijte pećnicu na 180° C.
2. Nasjeckajte luk i češnjak, pa ga na malo maslinovog ulja pirjajte u tavi dok ne omekša.
3. Zatim dodajte i sitno sjeckane rajčice, sok od pola limuna, chilli, listove lovora i malo soli. Kuhajte umak 20-30 minuta, a na kraju izvadite lovor iz umaka. Štapnim mikserom izmiksajte umak tako da nema tragova kožica i sjemenki od rajčica - dovoljno je tek nekoliko puta upaliti mikser.
4. Dok se umak lagano kuha, u zdjeli, na malo maslinovog ulja prepržite nasjeckan poriluk, pa na njega bacite špinat i pustite da «uvene». Trebati ćemu svega 5 minuta. Zdjelu sklonite s vatre i pustite da se ohladi.
5. U dubljoj posudi pomiješajte ricottu, parmezan, sol i muškatni oraščić. Dodajte jedno jaje i mješavinu poriluka i špinata.
6. Sada slijedi zabavan dio i slaganje! Tepsiju (posudu za pečenje) promjera cca 28x16 cm, malo premažite maslinovim uljem, na dno stavite malo umaka od rajčica, dodajte jedan sloj listova tjestenine, potom red špinata i sira i opet sloj tjestenine. To ponavljajte dok sve sastojke ne istrošite.
7. Posljedni red tjestenine kojeg ste stavili na umak od rajčice pospite sa narezanom mozzarellom, malo parmezana, maslinovim uljem i malo morske soli.
8. Stavite posudu za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 40-ak minuta. Poslužite lazanje uz svježu salatu i uživajte!

Ivu i njezine majstorije možete pratiti na facebooku i njenoj stranici!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.