Lignje i krumpir iz pećnice ručak su koji je gotov za samo pola sata. Poslužite ih uz odličan Tršćanski umak te sezonsku salatu po izboru. Recept pronađite u nastavku.
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Trebat će vam ( za dvije ili tri osobe):
- 500 g očišćenih liganja (tuba i krakovi)
- 6/7 većih krumpira
- 2 žlice palente
- 2 žlice bijelog vina
- sol
Za Tršćanski umak potrebno je:
- 2 dcl maslinova ulja
- 2 režnja češnjaka
- šaka svježeg nasjeckanog peršina
Priprema:
- Najprije napravite Tršćanski umak tako da sve navedene sastojke stavite u zdjelicu i povežete.
- Upalite pećnicu na 200 stupnjeva da se ugrije, a za to vrijeme ogulite krumpir i narežite ga na četvrtine ili kolutove.
- Krumpir stavite u vatrostalnu zdjelu ili neku drugu zdjelu koja je pogodna za pećnicu, posolite ga, te po njemu ravnomjerno posipajte palentu i stavite 2 žlice Tršćanskog umaka.
- Na krumpir stavite i očišćene lignje, posolite ih, te ih također prelijte sa 2/3 žlice Tršćanskog umaka i vinom.
- Zdjelu poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta.
- Nakon 20 minuta, poklopac/foliju skinite i pecite još 10-tak minuta (ili više) dok se lignje i krumpir ne zažare.
Gotovo jelo poslužite uz salatu po želji i preostali Tršćanski umak. Dobar tek!