Da se vratimo linzerima. Ovi linzeri su toliko prhki, da se tope u ustima, u kombinaciji s džemom od ribizla savršen spoj, okusom će oduševiti sve i tjerati te da uzmeš još!
Prvo svi će ih zamijeniti običnim božićnim keksima, ali pravi linzeri sadrže u sebi mljevene bademe. Kada mijesiš tijesto, mijesi ga što je kraće moguće. Kako bi linzeri bili prhki trebaš tijesto mijesiti doslovno minutu, dvije. Ako predugo mijesiš, linzeri bi nakon pečenja mogli postati tvrdi. Bitna stavka je vrijeme pečenja. Linzere treba peći pet minuta i nikako više od toga.
A sada, u nastavku otkrij recepte za savršeno prhke linzere.
U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Nevene, posjeti blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Sastojci:
- 15 dag oštrog brašna
- 15 dag glatkog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 limun (korica)
- Prstohvat soli
- Prstohvat cimeta
- Džem po želji
Priprema:
- Maslac i šećer pjenasto izmiksaj. Zatim dodaj limun i vanilin šećer, sol, cimet i jaje. Smjesu dobro izmiksaj.
- Zatim postepeno dodaj pomiješana brašna s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavi miksati te za kraj dodaj kiselo vrhnje.
- Tijesto izvadi iz posude i sada obavezno dodaj još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da se ne lijepi za ruke. Ne smiješ ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
- Radnu plohu posipaj brašnom. Tijesto razvaljaj na svega pola centimetra, poigraj se kalupima te napravi raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini koju će krasiti savršeni džem.
- Lim obloži papirom za pečenje, linzere posloži te peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C pet minuta. Pazi na vrijeme pečenja, to je najbitniji dio. Možda će ti djelovati sirovo, ali nisu. Kada se ohlade, jednu stranu premažit džemom po želji te zaljepi s drugom polovicom. Pospaj šećerom u prahu!
Dobar tek!