Kolumne 12334 prikaza 01. prosinca 2018.

Linzeri - savršeno prhki blagdanski zalogajčići

Nevena Josipović
Kada mi netko spomene Božić i pitanje što ćeš raditi za blagdanski stol, moj odgovor je uvijek linzere! To su valjda najpopularniji keksići koji obilježavaju baš svaki moj Božić. Maleni i ukusni, u raznim oblicima nekada znaju završiti na mom božićnom drvcu i upotpune ga savršeno.

Da se vratimo linzerima. Ovi linzeri su toliko prhki, da se tope u ustima, u kombinaciji s džemom od ribizla savršen spoj,  okusom će oduševiti sve i tjerati vas da uzmete još!

 

Možda vas zanima... Domaći čokoladni keksi - savršeno hrskavi Kolumne

 

Prvo svi će ih zamijeniti običnim božićnim keksima, ali pravi linzeri sadrže u sebi mljevene bademe. Kada mijesite tijesto, mijesite ga što je kraće moguće. Kako bi linzeri bili prhki trebate tijesto mijesiti doslovno minutu, dvije. Ako predugo mijesite linzeri bi vam nakon pečenja mogli postati tvrdi. Bitna stavka je vrijeme pečenja. Ove ćete peći pet minuta i nikako više od toga.

A sada, u nastavku otkrijte recepte za savršeno prhke linzere.

 

Možda vas zanima... Waffli - imamo savršen recept za najmekšu poslasticu Kolumne Možda vas zanima... Nije mit: Osvježavajuća čokoladna torta Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Sastojci:

  • 15 dag oštrog brašna
  • 15 dag glatkog brašna
  • 50 g mljevenih badema
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 dag maslaca
  • 10 dag šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 limun šećer
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta
  • pekmez/džem po želji

Priprema:

  1. Maslac i šećer pjenasto izmiksajte. Zatim dodajte limun i vanilin šećer, sol, cimet i jaje. Smjesu dobro izmiksajte.
  2. Zatim postepeno dodajte pomiješana brašna s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavite miksati te za kraj dodajte kiselo vrhnje.
  3. Tijesto izvadite iz posude i sada obavezno dodate još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da vam se ne lijepi za ruke. Ne smijete ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i pustite 30 minuta u hladnjaku.
  4. Radnu plohu pospite s brašnom, možete i jedno i drugo posuti. Tijesto razvaljajte na svega pola cm, poigrajte se kalupima te napravite raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini koju će krasiti savršeni džem ili pekmez, ovisno što volite.
  5. Lim obložite papirom za pečenje, linzere posložite te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 5 minuta. Pazite na vrijeme pečenja, to je najbitniji dio. Možda će vam djelovati sirovo ali nisu. Kada se ohlade jednu stranu premažite pekmezom po želji te zaljepite s drugom polovicom. Pospite šećerom u prahu!

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.