Kolumne 08. srpnja 2017.

Igrajte se s vatrom: Male pite od limuna

limun
foto: Tanja Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
"Često volim napraviti mini verzije nekih standardnih jela, ponekad samo zbog promjene, a nekada iz praktičnih razloga." piše naša poznata gastro blogerica...

Klasična pita od limuna s meringom najčešće se na kraju zapeče u pećnici ali ja sam se ovaj put odlučila koristiti malim kuhinjskim brenerom (plamenikom).

Sastojci iz recepta dovoljni su za jednu klasičnu pitu ili 6 malih pita.

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 30 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladne vode

Krema od limuna:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 70 g gustina (škrobnog brašna)
  • 200 ml vode
  • 120 ml limunovog soka
  • naribana korica od 2 neprskana limuna
  • 70 g maslaca

Šaum (meringa):

  • 2 bjelanjka
  • 120 g šećera
  • 2 - 3 žlice vode
  • 1/2 žličice limunovog soka

limuni | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema:

  1. U prosijano brašno dodajte šećer, promiješajte i dodajte hladni maslac nazeran na kockice. Vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete krupne mrvice. Dodajte žumanjke i malo hladne vode pa umijesite tijesto. Nemojte mijesiti dugo, dovoljno je samo da se sastojci sjedine. Tijesto formirajte u kuglu pa u disk, zamotajte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
  2. Male kalupe za pite premažite tankim slojem maslaca. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i rasporedite u kalupe. Uklonite eventualni višak tijesta pa vratite u hladnjak na još 15-20 minuta.
  3. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  4. Ohlađeno tijesto vilicom izbockajte i u svaki kalup stavite izrezani papir za pečenje te po njemu suhi grah. Grah će služiti kao uteg da se tijesto tijekom pečenja ne deformira.
  5. Ovako pripremljeno tijesto složite na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice, temperaturu smanjite na 160°C, sa tijesta maknite papire i grah pa vratite u pećnicu na još 10ak minuta da se tijesto do kraja ispeče.
  6. Pečeno tijesto ostavite da se malo oladi, izvadite iz kalupića i ostavite da se potpuno ohladi.
  7. Pripremite kremu – u posudi pomiješajte šećer i gustin, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte, uz miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja pa dodajte 1 žlicu vruće smjese od šećera i gustina, brzo promiješajte pa dodajte još malo smjese. Na kraju sjedinite te dvije smjese, dobro pomiješajte pa dodajte naribanu limunovu koricu i limunov sok te maslac (sobne temperature). Vratite na laganu vatru i miješajte još par minuta dok krema ne postane dosta gusta.
  8. Maknite s vatre i pokrijte prozirnom folijom (folija treba biti priljubljena uz kremu kako se na kremi ne bi stvorila korica) i ostavite da se malo ohladi.
  9. U malu posudu stavite šećer i malo vode pa stavite na vatru i kuhajte dok ne dobijete sirup (budite pažljivi, stvarat će se balončići).
  10. Dok se sirup kuha bjelanjke izmiksajte u snijeg pa lagano, u tankom mlazu dodajte šećerni sirup, cijelo vrijeme miksajući. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Po želji, možete u šaum kapnuti i par kapi limunovog soka.
  11. Sada na ohlađeno tijesto rasporedite toplu kremu, špatulicom poravnajte površinu i kada se još malo ohladi po kremi rasporedite šaum (meringu). Ako želite pitu/pite još zapeći u pećnici tada šaum razmažite preko kreme, obavezno skroz do rubova tijesta i stavite u zagrijanu pećnicu te pecite 10-15 minuta na 180°C.
  12. Ako ćete, kao ja, koristiti brener, možete uz pomoć slastičarske vrećice i nastavaka ukrasiti pite po želji i kratko svaku karamelizirati brenerom.

Prije posluživanja ohladite.

Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštamFacebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.