gastro postao
"Često volim napraviti mini verzije nekih standardnih jela, ponekad samo zbog promjene, a nekada iz praktičnih razloga." piše naša poznata gastro blogerica...
Klasična pita od limuna s meringom najčešće se na kraju zapeče u pećnici ali ja sam se ovaj put odlučila koristiti malim kuhinjskim brenerom (plamenikom).
Sastojci iz recepta dovoljni su za jednu klasičnu pitu ili 6 malih pita.
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 30 g šećera u prahu
- 150 g maslaca
- 2 žumanjka
- 2 žlice hladne vode
Krema od limuna:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 70 g gustina (škrobnog brašna)
- 200 ml vode
- 120 ml limunovog soka
- naribana korica od 2 neprskana limuna
- 70 g maslaca
Šaum (meringa):
- 2 bjelanjka
- 120 g šećera
- 2 - 3 žlice vode
- 1/2 žličice limunovog soka
Priprema:
- U prosijano brašno dodajte šećer, promiješajte i dodajte hladni maslac nazeran na kockice. Vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete krupne mrvice. Dodajte žumanjke i malo hladne vode pa umijesite tijesto. Nemojte mijesiti dugo, dovoljno je samo da se sastojci sjedine. Tijesto formirajte u kuglu pa u disk, zamotajte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
- Male kalupe za pite premažite tankim slojem maslaca. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i rasporedite u kalupe. Uklonite eventualni višak tijesta pa vratite u hladnjak na još 15-20 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Ohlađeno tijesto vilicom izbockajte i u svaki kalup stavite izrezani papir za pečenje te po njemu suhi grah. Grah će služiti kao uteg da se tijesto tijekom pečenja ne deformira.
- Ovako pripremljeno tijesto složite na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice, temperaturu smanjite na 160°C, sa tijesta maknite papire i grah pa vratite u pećnicu na još 10ak minuta da se tijesto do kraja ispeče.
- Pečeno tijesto ostavite da se malo oladi, izvadite iz kalupića i ostavite da se potpuno ohladi.
- Pripremite kremu – u posudi pomiješajte šećer i gustin, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte, uz miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja pa dodajte 1 žlicu vruće smjese od šećera i gustina, brzo promiješajte pa dodajte još malo smjese. Na kraju sjedinite te dvije smjese, dobro pomiješajte pa dodajte naribanu limunovu koricu i limunov sok te maslac (sobne temperature). Vratite na laganu vatru i miješajte još par minuta dok krema ne postane dosta gusta.
- Maknite s vatre i pokrijte prozirnom folijom (folija treba biti priljubljena uz kremu kako se na kremi ne bi stvorila korica) i ostavite da se malo ohladi.
- U malu posudu stavite šećer i malo vode pa stavite na vatru i kuhajte dok ne dobijete sirup (budite pažljivi, stvarat će se balončići).
- Dok se sirup kuha bjelanjke izmiksajte u snijeg pa lagano, u tankom mlazu dodajte šećerni sirup, cijelo vrijeme miksajući. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Po želji, možete u šaum kapnuti i par kapi limunovog soka.
- Sada na ohlađeno tijesto rasporedite toplu kremu, špatulicom poravnajte površinu i kada se još malo ohladi po kremi rasporedite šaum (meringu). Ako želite pitu/pite još zapeći u pećnici tada šaum razmažite preko kreme, obavezno skroz do rubova tijesta i stavite u zagrijanu pećnicu te pecite 10-15 minuta na 180°C.
- Ako ćete, kao ja, koristiti brener, možete uz pomoć slastičarske vrećice i nastavaka ukrasiti pite po želji i kratko svaku karamelizirati brenerom.
Prije posluživanja ohladite.
Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštami Facebook stranici.