Kolumne 05. veljače 2019.

Međimurske sušene jabuke: Totalno zdravo hrskavo oduševljenje!

foto: OPG Hažić
gastro postao gastro.24sata.hr
Na tradicionalnom kušanju mladih vina u hotelu Westin, uz sjajne graševine, pošipe i druge divote, oduševili smo se i - sušenim jabukama! Morali smo upitati Tatjanu Hažić kako se to radi!

Poznati ste po sjajnim vinima, što sve proizvodite?
Ajme hvala! proizvodimo bijela vina sorti Graševina, Chardonnay, Sauvignon i Traminac mirisavi. Osim kvalitetnih i vrhunskih bijelih vina, proizvodimo jabuke. A svježu jabuku prerađujemo na razne načine; u prirodne sokove bez dodavanja šećera i bez bilo kakvih aditiva, isto tako proizvodimo u manjoj količini jabučni ocat a ujedno i beremo svako proljeće svježe, mlade cvjetove bazge i koprive za čaj. No, namjerno sam ostavila pravu atrakciju za kraj: proizvodimo sušenu jabuku tzv. čips od jabuke.

 | Author: OPG Hažić foto: OPG Hažić

Koji su vam osobni favoriti, čega se najviše popije?
Moji osobni favoriti se najčešće ne poklapaju s najviše popijenim (smijeh), jer iako se mi trudili najbolje prezentirati suha vina, najčešće se konzumiraju i traže vina s ostatkom šećera. Moj osobni odabir bio bi Sauvignon, al u ovom trenutku pripremamo za tržište novitete. Upravo nam izlazi na tržište suhi Traminac mirisavi, koji se imao i prilike probati u Westinu na En Primeuru.

 | Author: OPG Hažić foto: OPG Hažić

Kako ste zadovoljni berbom 2018.?
Zadovoljni smo, cijenimo ono što dobijemo iz prirode, a trudimo se i vraćati isto. 2018. godine uveli smo neke novitete u podrum, pa vjerujemo da će biti ugodnih iznenađenja, kao što se moglo naslutiti na kušanju mladih vina na En Primeur.

 | Author: OPG Hažić foto: OPG Hažić

Gdje se mogu piti vaša vina?
Imamo možda netipičan pristup plasmanu vina. Naime, vina se mogu kušati kod nas, na našem Izletištu "Vinska kuća Hažić" i restoranima poput primjerice Mala Hiža u Mačkovcu i primjerice Hotelu Termama Sv. Martin.

 | Author: OPG Hažić foto: OPG Hažić

No, vratimo se na temu, otkud ideja za zdravi čips?
Ideja za zdravi čips nastala je slučajno, upravo kušajući neke druge varijante sušenog voća. Prvo smo davali jabuke na sušenje pa tek zatim napravili vlastitu sušaru. Moram napomenuti da je čips djelo maminih ruku. Reže se ručno, nemam dodanog šećera, dodaje se C vitamin samo da bismo očuvali svjetlu boju jabuke, odnosno sačuvali je od oksidacije pektina.

 | Author: OPG Hažić foto: OPG Hažić

Otkud jabuke, kako se uopće radi nešto ovako fino?
Godišnje proizvedemo oko 250 tona jabuke na oko 22.000 stabala, jabuku prerađujemo na već navedeno nekoliko načina, ali definitivno najpopularnija varijanta je upravo ova sušena. Jabuka se nareže ručno, umoči se u otopinu C vitamina i posloži za sušenje. Suši se oko 24 sata na temperaturi od 67 C. Najčešće sušimo jabuku Zlatni delišes, ispada zaista hrskava.

 | Author: OPG Hažić foto: OPG Hažić

Koliko ima kalorija, koliko ga se smije pojesti?
Pa 100 grama ima oko 400 kalorija, što nije malo, ali svakako je dobra zamjena bilo kojoj vrsti slatkiša. Osim onih pravih ljubitelja naše sušene jabuke, najčešće je kupuju roditelji za klince upravo da bih naviknuli na zdravo i domaće bez dodatnog šećera.

 | Author: OPG Hažić foto: OPG Hažić

Gdje se može nabaviti čips?
Može se nabaviti na našem Izletištu u Vinskoj kući Hažić, možemo dostaviti i brzom poštom na kućni prag ili jednostavno dostaviti na kućni prag ako je narudžba veća od 100 kn. Imamo svoj online shop na našoj web stranici, www.opg-hazic.com

 | Author: OPG Hažić foto: OPG Hažić

Puno hvala!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.