Kolumne 11. travnja 2016.

Muffini s bundevom i karamelom

Muffin
1/2
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Muffini su jednostavni kolačići koji su se iz Amerike proširili svijetom, a veliku popularnost stekli su upravo zbog jednostavne i brze pripreme. Specifičnog su izgleda i praktični za posluživanje.

Ovi muffini koje sam danas pripremila posebno su sočni jer sam u tijesto dodala pire od bundeve i kasnije ih prelila finim karamelom. Cvijet soli samo je "točka na i" ovim neodoljivim sezonskim kolačima. Pire od bundeve pripremite tako da hokaido ili muškatnu tikvu operete, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotate u alu-foliju i pečete oko sat vremena na 170°C. Kada je pečeno, žlicom odvojite meso bundeve od kore pa štapnim mikserom izradite u fini pire. Za muffine će vam trebati 200 g pirea, ostatak možete zamrznuti.

Muffini
Suhi sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 50 g mljevenih oraha
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera

+ po želji 1 žličica kakaa (dodajte kasnije samo u polovicu smjese)

Mokri sastojci:

  • 2 jaja
  • 200 g pirea bundeve
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50 ml ulja

Karamel:

  • 100 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 150 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Prvo pripremite karamel – u manjoj posudi, na laganoj vatri otopite šećer do smećkaste boje, dodajte maslac, pa kada se maslac otopi dodajte trećinu slatkog vrhnja (oprezno, reakcija može biti burna). Miješajte na laganijoj vatri 2-3 minute pa lagano dodajte i preostalo slatko vrhnje. Kuhajte 5 minuta pa maknite s vatre i ohladite.
  2. Dok se karamel hladi, pripremite muffine. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašnu dodajte mljevene orahe, cimet, muškatni oraščić, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja, dodajte pire od bundeve, mlijeko, ulje i vaniliju.
  4. Pomiješajte zajedno suhe i mokre sastojke, pjenjačom miješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.
  5. U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u svaku ulijevajte smjesu do 2/3 (tijekom pečenja kolačići će rasti). Ako želite imati svjetlije i tamnije kolačiće, kada ste iskoristili polovicu smjese u preostali dio dodajte žličicu kakaa, dobro promiješajte pa smjesu rasporedite u preostale košarice.
  6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 17-20 minuta na 170°C. Ohladite i poslužite s preljevom od karamela (i mrvom cvijeta soli).
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.