Muffini su mi jedni od najdražih slastica za druženja. Volim to što se svi poslužuju sami, nema prljavih tanjura, mogućnosti je more, a brzo su gotovi.
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 2 veća jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- 125 ml mlijeka
- 75 ml ulja
- 200 g šećera
- Prstohvat soli
- 210 g brašna
- 70 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 100 g tamne čokolade nasjeckane na kockice (ili neko bobičasto voće)
- 250 g krem sira
- 145 g maslaca od kikirikija
- 100 g šećera
- 1 razmućeno jaje
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i priredite pleh za muffine. Od ove smjese ja sam dobila 20-ak muffina, pekla sam na 2 puta - jer pleh mi je od 12 muffina.
- Prvo pripremite smjesu od maslaca i sira, tako što ćete sir i maslac malo otopiti ili u mikrovalnoj ili kao ja - stavite sir i maslac u
- posudu a posudu stavite u veću posudu u kojoj je vruća voda. Smjesa treba omekšati kako bi Vam se lakše miješala. Kad je smjesa omekšala dodajte razmućeno jaje, šećer i vaniliju te dobro sjedinite pjenjačom.
- Ostavite sa strane. U drugoj posudi sjedinite ulje, šećer i mlijeko, te dodajte jaja i dobro promiješajte Nakon toga lagano umiješajte kiselo vrhnje dok smjesa ne postane jednolična.
- U trećoj posudi sjedinite suhe sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
- Suhe sastojke lagano dodajte mokrima i špatulom miješajte dok se sve ne sjedini.
- Ubacite čokoladu nasjeckanu na male kockice ili borovnice, kupine, maline...
- Punite košarice muffina do pola, pa dodajte jednu žlicu smjese maslaca i sira i na kraju još malo čokoladne smjese.
- Možete i čačkalicom malo izmiješati napraviti muffine malo zanimljivijima.
- Pecite na 180 20-ak minuta i poslužite tople ili ohlađene na sobnoj temperaturi.
Dobar tek!