Kolumne 21. rujna 2020.

Muffini s čokoladom i maslacem od kikirikija za pozdrav jeseni

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Kombinacija čokolade i kikirikija jedna mi je od najzanimljivijih, pa se tako i često nalazi na našem stolu...

Muffini su mi jedni od najdražih slastica za druženja. Volim to što se  svi poslužuju sami, nema prljavih tanjura, mogućnosti je more, a brzo su gotovi.

 

Možda vas zanima... Jaffa torta - slastica iza koje ne ostaju ni mrvice Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita Kolumne Možda vas zanima... Slatki spoj: Brownie cheesecake kocke s kupinama Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Potrebno vam je:

  • 2 veća jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 125 ml mlijeka
  • 75 ml ulja
  • 200 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 210 g brašna
  • 70 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g tamne čokolade nasjeckane na kockice (ili neko bobičasto voće)
  • 250 g krem sira
  • 145 g maslaca od kikirikija
  • 100 g šećera
  • 1 razmućeno jaje
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

​​​​​​​Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i priredite pleh za muffine. Od ove smjese ja sam dobila 20-ak muffina, pekla sam na 2 puta - jer pleh mi je od 12 muffina.
  2. Prvo pripremite smjesu od maslaca i sira, tako što ćete sir i maslac malo otopiti ili u mikrovalnoj ili kao ja - stavite sir i maslac u 
  3. posudu a posudu stavite u veću posudu u kojoj je vruća voda. Smjesa treba omekšati kako bi Vam se lakše miješala. Kad je smjesa omekšala dodajte razmućeno jaje, šećer i vaniliju te dobro sjedinite pjenjačom. 
  4. Ostavite sa strane. U drugoj posudi sjedinite ulje, šećer i mlijeko, te dodajte jaja i dobro promiješajte Nakon toga lagano umiješajte kiselo vrhnje dok smjesa ne postane jednolična.
  5. U trećoj posudi sjedinite suhe sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
  6. Suhe sastojke lagano dodajte mokrima i špatulom miješajte dok se sve ne sjedini.
  7. Ubacite čokoladu nasjeckanu na male kockice ili borovnice, kupine, maline...
  8. Punite košarice muffina do pola, pa dodajte jednu žlicu smjese maslaca i sira i na kraju još malo čokoladne smjese.
  9. Možete i čačkalicom malo izmiješati napraviti muffine malo zanimljivijima. 
  10. Pecite na 180 20-ak minuta i poslužite tople ili ohlađene na sobnoj temperaturi.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.