Kolumne 21. rujna 2020.

Muffini s čokoladom i maslacem od kikirikija za pozdrav jeseni

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Kombinacija čokolade i kikirikija jedna mi je od najzanimljivijih, pa se tako i često nalazi na našem stolu...

Muffini su mi jedni od najdražih slastica za druženja. Volim to što se  svi poslužuju sami, nema prljavih tanjura, mogućnosti je more, a brzo su gotovi.

 

Jaffa torta Možda vas zanima... JAFFA TORTA Slastica iza koje ne ostaju ni mrvice Recepti

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita Kolumne Možda vas zanima... Slatki spoj: Brownie cheesecake kocke s kupinama Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Potrebno vam je:

  • 2 veća jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 125 ml mlijeka
  • 75 ml ulja
  • 200 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 210 g brašna
  • 70 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g tamne čokolade nasjeckane na kockice (ili neko bobičasto voće)
  • 250 g krem sira
  • 145 g maslaca od kikirikija
  • 100 g šećera
  • 1 razmućeno jaje
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

​​​​​​​Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i priredite pleh za muffine. Od ove smjese ja sam dobila 20-ak muffina, pekla sam na 2 puta - jer pleh mi je od 12 muffina.
  2. Prvo pripremite smjesu od maslaca i sira, tako što ćete sir i maslac malo otopiti ili u mikrovalnoj ili kao ja - stavite sir i maslac u 
  3. posudu a posudu stavite u veću posudu u kojoj je vruća voda. Smjesa treba omekšati kako bi Vam se lakše miješala. Kad je smjesa omekšala dodajte razmućeno jaje, šećer i vaniliju te dobro sjedinite pjenjačom. 
  4. Ostavite sa strane. U drugoj posudi sjedinite ulje, šećer i mlijeko, te dodajte jaja i dobro promiješajte Nakon toga lagano umiješajte kiselo vrhnje dok smjesa ne postane jednolična.
  5. U trećoj posudi sjedinite suhe sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
  6. Suhe sastojke lagano dodajte mokrima i špatulom miješajte dok se sve ne sjedini.
  7. Ubacite čokoladu nasjeckanu na male kockice ili borovnice, kupine, maline...
  8. Punite košarice muffina do pola, pa dodajte jednu žlicu smjese maslaca i sira i na kraju još malo čokoladne smjese.
  9. Možete i čačkalicom malo izmiješati napraviti muffine malo zanimljivijima. 
  10. Pecite na 180 20-ak minuta i poslužite tople ili ohlađene na sobnoj temperaturi.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.