Muffini su mi jedni od najdražih slastica za druženja. Volim to što se svi poslužuju sami, nema prljavih tanjura, mogućnosti je more, a brzo su gotovi.
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 2 veća jaja
 - 200 ml kiselog vrhnja
 - 125 ml mlijeka
 - 75 ml ulja
 - 200 g šećera
 - Prstohvat soli
 - 210 g brašna
 - 70 g kakaa
 - 1 prašak za pecivo
 - 100 g tamne čokolade nasjeckane na kockice (ili neko bobičasto voće)
 - 250 g krem sira
 - 145 g maslaca od kikirikija
 - 100 g šećera
 - 1 razmućeno jaje
 - 1 žličica ekstrakta od vanilije
 
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i priredite pleh za muffine. Od ove smjese ja sam dobila 20-ak muffina, pekla sam na 2 puta - jer pleh mi je od 12 muffina.
 - Prvo pripremite smjesu od maslaca i sira, tako što ćete sir i maslac malo otopiti ili u mikrovalnoj ili kao ja - stavite sir i maslac u
 - posudu a posudu stavite u veću posudu u kojoj je vruća voda. Smjesa treba omekšati kako bi Vam se lakše miješala. Kad je smjesa omekšala dodajte razmućeno jaje, šećer i vaniliju te dobro sjedinite pjenjačom.
 - Ostavite sa strane. U drugoj posudi sjedinite ulje, šećer i mlijeko, te dodajte jaja i dobro promiješajte Nakon toga lagano umiješajte kiselo vrhnje dok smjesa ne postane jednolična.
 - U trećoj posudi sjedinite suhe sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
 - Suhe sastojke lagano dodajte mokrima i špatulom miješajte dok se sve ne sjedini.
 - Ubacite čokoladu nasjeckanu na male kockice ili borovnice, kupine, maline...
 - Punite košarice muffina do pola, pa dodajte jednu žlicu smjese maslaca i sira i na kraju još malo čokoladne smjese.
 - Možete i čačkalicom malo izmiješati napraviti muffine malo zanimljivijima.
 - Pecite na 180 20-ak minuta i poslužite tople ili ohlađene na sobnoj temperaturi.
 
Dobar tek!