Kolumne 07. siječnja 2019.

Nakon blagdana: Lagana salata sa šampinjonima

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Genijalna namirnica, i moja najdraža zamjena za meso, su šampinjoni i gljive općenito. Neke gljive (primjerice bukovače) teksturom podsjećaju na meso pa su odlične pohane ili kao zamjena za meso u vege burgerima. Često ih pripremam samo na naglo na roštilju, a tako su pripremljene i u ovoj laganoj obrok-salatici

Osim što su lagane i i imaju malo kalorija te su gotovo bez masti (oko 22 kcal na 100 g) gljive su bogate antioksidansima, fitonutrijentima, vlaknima i vitaminima te bi svakako bilo poželjno da su na jelovniku barem jednom tjedno. Dobar suizvor gotovo svih esencijalnih aminokiselina, što ih čini odličnom zamjenom za meso i preporučuju se u vegetarijanskoj prehrani. Posebno mi se sviđa što su jako prilagodiva namirnica te se koriste u raznim jelima, od juha, namaza, na brusketama, pizzi, kao prilog, do “zamjene za meso” u tjesteninama, burgerima itd.

 

Možda vas zanima... Geeketina brza salata s puretinom i povrćem Kolumne

 

Prema 4600 godina starim hijeroglifskim zapisima, drevni Egipćani smatrali su gljive namirnicama koje im podaruju besmrtnost, a u kineskoj su kuhinji osim delicija prihvaćene i kao lijek, posebice ako se spominju Shii-take. Zato, evo brzog i jednostavnog recepta za laganu salatu u kojoj su zvijezda šampinjoni s grila. 

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 


Sastojci:

  • 250 g šampinjona
  • zelena salata iceberg ili po izboru (miks zelenih salata tipa rikola, matovilac, kristal, putar)
  • 2 šake kukuruza šećerca
  • 1 rajčica ili mini rajčice
  • 10-ak kockica starijeg kruha
  • sol, papar
  • sok limuna
  • maslinovo ulje
  • bučino ulje
  • aceto balsamico
  • ružmarin
  • origano

 

Možda vas zanima... Za ručak: Geeketina meksička proteinska salata Kolumne

 

Postupak:
 

  1. Šampinjone začinimo solju, paprom, origanom i ružmarinom pa na naglo prepržimo na malo maslinovog ulja. Ostavimo sa strane, a na istoj tavi popržimo kockice starog kruha koje smo prethodno prelili s malo bučinog ulja ili maslinovog ulja.
  2. Sada dodamo i kukuruz da se isto zapeče, tj. pusti aromu. Sve istresemo sa strane.
  3. Salatu narežemo na trake a rajčicu na kockice ili mini rajčicu na polovice. Slažemo na okrugli poslužavnik zelenu salatu kao podlogu pa na nju rajčicu, šampinjone, kukuruz, okolo tostirani kruh.
  4. Dodatno posipamo bučinim uljem i pokapamo sokom limuna i/ili aceto balsamicom za notu svježine i kiseline.
  5. Po želji možete naribati i parmezan ili dodati kockice feta sira, piletinu s grila na prutiće. No u ovoj originalnoj verziji je također jako fina i vege friendly, bez dodataka poput sira ili piletine. 

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Druge Geeketine recepte potražite na njenom blogu i pratećim Facebook i Instagram profilima.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.