Osim što su lagane i i imaju malo kalorija te su gotovo bez masti (oko 22 kcal na 100 g) gljive su bogate antioksidansima, fitonutrijentima, vlaknima i vitaminima te bi svakako bilo poželjno da su na jelovniku barem jednom tjedno. Dobar suizvor gotovo svih esencijalnih aminokiselina, što ih čini odličnom zamjenom za meso i preporučuju se u vegetarijanskoj prehrani. Posebno mi se sviđa što su jako prilagodiva namirnica te se koriste u raznim jelima, od juha, namaza, na brusketama, pizzi, kao prilog, do “zamjene za meso” u tjesteninama, burgerima itd.
Prema 4600 godina starim hijeroglifskim zapisima, drevni Egipćani smatrali su gljive namirnicama koje im podaruju besmrtnost, a u kineskoj su kuhinji osim delicija prihvaćene i kao lijek, posebice ako se spominju Shii-take. Zato, evo brzog i jednostavnog recepta za laganu salatu u kojoj su zvijezda šampinjoni s grila.
Sastojci:
- 250 g šampinjona
- zelena salata iceberg ili po izboru (miks zelenih salata tipa rikola, matovilac, kristal, putar)
- 2 šake kukuruza šećerca
- 1 rajčica ili mini rajčice
- 10-ak kockica starijeg kruha
- sol, papar
- sok limuna
- maslinovo ulje
- bučino ulje
- aceto balsamico
- ružmarin
- origano
Postupak:
- Šampinjone začinimo solju, paprom, origanom i ružmarinom pa na naglo prepržimo na malo maslinovog ulja. Ostavimo sa strane, a na istoj tavi popržimo kockice starog kruha koje smo prethodno prelili s malo bučinog ulja ili maslinovog ulja.
- Sada dodamo i kukuruz da se isto zapeče, tj. pusti aromu. Sve istresemo sa strane.
- Salatu narežemo na trake a rajčicu na kockice ili mini rajčicu na polovice. Slažemo na okrugli poslužavnik zelenu salatu kao podlogu pa na nju rajčicu, šampinjone, kukuruz, okolo tostirani kruh.
- Dodatno posipamo bučinim uljem i pokapamo sokom limuna i/ili aceto balsamicom za notu svježine i kiseline.
- Po želji možete naribati i parmezan ili dodati kockice feta sira, piletinu s grila na prutiće. No u ovoj originalnoj verziji je također jako fina i vege friendly, bez dodataka poput sira ili piletine.
Druge Geeketine recepte potražite na njenom blogu i pratećim Facebook i Instagram profilima.