Kolumne 09. veljače 2016.

Iznenadite nepca namazom od leće i piva

leca
foto: Danijel Živković
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš boger Danijel (Kuhanje je lako) podijelo je recept za ukusan nesvakidašnji namaz koji svakako trebate probati

Leća spada u grupu mahunarki i ima je četrdesetak vrstaUzgajala se još u kamenom dobu i pretpostavlja se da potječe iz Azije. Uz ječam i pšenicu bila je osnovna ljudska namirnica koju spominju čak i u Bibliji.

Ova namirnica ne sadrži zasičene masnoće niti kolesterol. Bogata je proteinima i vlaknima, a sadrži visok postotak vitamina B i željeza. Leća, kao i mahunarke općenito, nije baš čest gost na jelovniku u mojoj obitelji.

Kako bih leću ipak stavio na stol, odlučio sam se za ovaj ukusan namaz čiji recept je pred vama.

leca | Author: Danijel Živković foto: Danijel Živković

NAMAZ OD LEĆE I PIVA

Za 8-10 osoba

Vrijeme pripreme: 30 min (bez hlađenja)

Sastojci:

  • 150 g crvene leće
  • 500 ml piva
  • 1 kuhani žumanjak
  • 2 žlice maslaca
  • 1 češanj češnjaka
  • žlica sušenih rajčica
  • žličica senfa
  • 2 žlice ajvara
  • žličica mljevene paprike s aromom dima
  • žlica svježeg lista peršina
  • žlica aceto balsamica u kremi
  • prstohvat mljevenog čilija
  • mljeveni šareni papar
  • sol

Priprema:

  1. Leću kuhamo u 500 ml piva, dok pivo ne ispari.
  2. Nakon što se leća skuhala i ohladila, prebacimo ju u blender.
  3. Leći dodamo sve ostale sastojke i usitnimo u blenderu kako bismo dobili kompaktnu smjesu.
  4. Namaz ohladimo prije posluživanja.

Uživajte!

Danijela možete pratiti  na facebook stranici i blogu Kuhanje je lako.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.