Leća spada u grupu mahunarki i ima je četrdesetak vrsta. Uzgajala se još u kamenom dobu i pretpostavlja se da potječe iz Azije. Uz ječam i pšenicu bila je osnovna ljudska namirnica koju spominju čak i u Bibliji.
Ova namirnica ne sadrži zasičene masnoće niti kolesterol. Bogata je proteinima i vlaknima, a sadrži visok postotak vitamina B i željeza. Leća, kao i mahunarke općenito, nije baš čest gost na jelovniku u mojoj obitelji.
Kako bih leću ipak stavio na stol, odlučio sam se za ovaj ukusan namaz čiji recept je pred vama.
NAMAZ OD LEĆE I PIVA
Za 8-10 osoba
Vrijeme pripreme: 30 min (bez hlađenja)
Sastojci:
- 150 g crvene leće
- 500 ml piva
- 1 kuhani žumanjak
- 2 žlice maslaca
- 1 češanj češnjaka
- žlica sušenih rajčica
- žličica senfa
- 2 žlice ajvara
- žličica mljevene paprike s aromom dima
- žlica svježeg lista peršina
- žlica aceto balsamica u kremi
- prstohvat mljevenog čilija
- mljeveni šareni papar
- sol
Priprema:
- Leću kuhamo u 500 ml piva, dok pivo ne ispari.
- Nakon što se leća skuhala i ohladila, prebacimo ju u blender.
- Leći dodamo sve ostale sastojke i usitnimo u blenderu kako bismo dobili kompaktnu smjesu.
- Namaz ohladimo prije posluživanja.
Uživajte!
Danijela možete pratiti na facebook stranici i blogu Kuhanje je lako.