Kolumne 06. lipnja 2017.

NICEcream: Priča o zdravom domaćem sladoledu

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Četiri okusa sladoleda, pet sastojaka? Moguće je! Ananas, jagoda, borovnica i nezaobilazna čokolada su samo jedno miksanje daleko. Nećete ni pomisliti na obični sladoled nakon što probate ovaj recept!

Među veganima daleko poznat, nicecream ili u prijevodu fini sladoled, radi se isključivo od voća. Nema dodanog šećera, mlijeka, šlaga a ni jaja. Moj prvi nicecream je bio od čiste banane i tu se dogodila ljubav!

Od tada je svaki moj smoothie sa smrznutom bananom i svaki je jednako ukusan! Ovo je također i odličan način na koji roditelji mogu djeci dati dosta voća! Vjerujte, neće vidjeti razliku!

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

 

Možda vas zanima... Ledeno osvježenje za najhrabrije gurmane Špajza

 

No, ono što je meni uvijek nedostajalo je klasična čokolada i dugo sam razmišljala kako da napravim takav sladoled bez previse sastojaka odnosno, kako da ti sastojci i dalje budu zdravi! Nakon puno kilograma smrznutih banana, upalila se lampica i na sreću svih žena u PMS-u, zdravi čokoladni nicecream je rođen!

Uz čokoladni, pokazat ću kako da napravite sladoled od jagode, borovnice i ananasa.
 
Recept:

  • 4 smrznute banana
  • 100 grama smrznutih borovnica
  • 100 grama smrznutih jagoda
  • 100 grama očišćenog i smrznutog ananasa
  • 1 žlica čistog kakaa (nezaslađenog)

Oprema:

  • Štapni mikser/blender

 

Voće možete smrznuti preko noći! Važno za napomenuti je da banane ogulite prije nego što ju smrznete jer je nemoguća misija oguliti ju nakon što ste ju smrznuli. Početnička greška, učite na mojoj. Nakon što je voće smrznuto, pola posla je već napravljeno. Banana ide u svaki od sladoleda pošto služi kao kremasta baza, a i kao prirodni zaslađivač.

 

sladoled kava Možda vas zanima... Iz kreveta u zamrzivač po sladoled Recepti

 

U posudu za miksanje stavite jednu smrznutu bananu i dodajte borovnice. izmiksajte štapnim mikserom do kremaste strukture! Tako ponovite i s jagodama i ananasom.

A sada, vase veličanstvo - čokoladni zdravi sladoled. U posudu za miksanje stavite smrznutu bananu koja je prije miksanja bila barem pet minuta na sobnoj temperaturi. A zašto? Zato što ćemo tu dodati žlicu kakaa koji je jako suh i zahtjeva mrvicu tekućine da se lakše sjedini kod miksanja.

 

Možda vas zanima... Osvježavajući milkshake od browniesa i Nutelle Recepti

 

Banana će pustiti svoj sok kod odmrzavanja već nakon pet minuta, dodate kakao i opet, miksate štapnim mikserom!

Sladoled možete držati u plastičnoj posudi kao i svaki drugi sladoled ili u malim kalupima za sladoled na štapiću. Ja vam svakako savjetujem da napravite sladoled od par kilograma banana jer će nestati jednako brzo kao što se i priprema.

Cijeli postupak pripreme pogledajte u videu!

 

 

Tražite li još slasnih, zdravih recepata, svratite na Enin Youtube kanal Foodgasm Croatia ili je zapratite na Instagram i Facebook profilima. 
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.