Kolumne 04. lipnja 2018.

Novost: Restoran Divlja Baranja je postao Baraca

foto: Luda kuhinja
gastro postao gastro.24sata.hr
Gdje u Zagrebu pojesti šarana na rašljama? Ovo je pitanje pogodilo naše recenzente s bloga Luda kuhinja, pa pogledajte kako su se snašli...

Nakon kratkog razmišljanja ništa mi nije palo na pamet da idem upitati Google, a on meni odmah "idi u Restoran Divlja Baranja u ulici Donje Svetice 10, tamo imaš šarana na rašljama".

Vozeći se prema tamo razmišljam kako ću se sada ubiti u porciji fiš paprikaša, pa onda jedna pola šarana, prelivenog s marinadom od češnjaka uf, još i sad mi cure sline. Po dolasku tamo uslijedio je veliki šok i nevjerica. Naime parkiram se i čitam reklamu na kojoj piše nekakav restoran Baraca. Ne vjerujem nego idem sjesti, pa ću pitati konobara što je s restoranom Divlja Baranja.

Nakon što sam našao slobodan stol gdje mogu pratiti tko i što radi, dolazi konobar, te me nakon pozdrava upita što ću popiti. Iako nisam mislio piti pivo uz ribu koju sam imao u planu jesti, pitam ja njega: „Što imaš od piva?“ Uslijediše četiri riječi razočaranja Žuja, Osječko, Pan i mislim Karlovac. Nakon što sam uspio zadržati lice da ne napravi grimasu jer sam očekivao bar nešto od Crafta, rekao sam mu: "daj ti meni napravi gemišt za početak", na što mi je ponudio Iločku graševinu, a ja objeručke prihvatio.

Odmah sam ga upitao: Gdje je nestala Divlja Baranja?

 | Author: Luda kuhinja foto: Luda kuhinja

Gdje je restoran Divlja Baranja?

Uz smiješak mi je objasnio kako je od veljače bila promjena vlasništva i brenda. Divlja Baranja je preimenovana u restoran "Baraca". Nakon toga moje oduševljenje pada u vodu jer listajući jelovnik vidim da je cijela kuhinja bazirana na roštilju na drveni ugljen i mesna jela. Nigdje šarana na rašljama kojeg sam toliko želio, no nešto je ipak ostalo jer u ponudi dnevnih jela imaju perkelt od soma i štuke, i fiš paprikaš za koji sam sad već izgubio volju.

 | Author: Luda kuhinja foto: Luda kuhinja

Uz razne bifteke, teleće odreske i sl. odluka je pala na "Medaljone od svinjskog filea u redukciji od crnog vina i pekmeza od šljiva", no konobar mi je rekao da toga nažalost više nemaju. Više nisam ni sam znao što bih pa sam odlučio uzeti "Punjeni lungić s krumpir polama". Svinjski file od kojeg rade medaljone i lungić su isti komad mesa, pa mi nije bilo jasno zašto nema medaljona - pretpostavljam da su imali unaprijed napunjene lungiće. Kako sam došao sa suprugom, ona je uzela ražnjiće od svinjetine i salatu od rikule i cherry rajčica.

Restoran Baraca nudi bogatu ponudu vina, ali nema craft piva

Iako ponuda piva nije nešto veličanstvena, ponuda vina je kao da ste u nekom vinskom podrumu. Vina imaju vlastiti šank u drugom dijelu restorana gdje možete otići sjesti i uživati u ponudi koju nude. Vinska karta je pretežno bazirana na ponudi Iločkih podruma: Graševina, Traminac, Chardonnay, kojima secijene kreću od 100 do 175 kn, ako ste dubljeg džepa tu su ista vina premium kvalitete s pozicije Principovac od 350 do 750 kn. Također ako želite probati Traminac ledena berba, koji se pio na kraljevskom vjenčanju ovih dana, to možete učiniti za 1100 kn.

Svakako bih još spomenuo Aždić, Krauthaker i Josić Graševinu i Malvaziju Kozlović po cijenama od 80- 200 kn za butelju.

 | Author: Luda kuhinja foto: Luda kuhinja

Hrana odlična

Dok sam pregledavao vinsku kartu došlo je jelo koje smo naručili 45 min prije, gužve nije bilo pa mi nije bilo jasno u čemu je problem, dok nisam vidio punjeni lungić koji sam naručio. Očekivao sam mali komad lungića koji je rastučen da izgleda kao papir, a dobio sam, mogu bez bojazni reći punjeni steak lungić debljine 3-4 cm, sočan, topi se u ustima... tu mi je postalo jasno zašto sam čekao tako dugo. Treba to ispeći da ne izgori, a da ostane sočan i kvalitetan kakav i treba biti kad je u pitanju lungić. Lungić je punjen kvalitetnom šunkom što se vidi kad sam ga prerezao, a ne podrigušom a la mesni narezak kako to obično biva u drugim restoranima.

 | Author: Luda kuhinja foto: Luda kuhinja

Supruga je jela svinjske ražnjiće od vratine s, nećete mi vjerovati, pommesom kojeg sami rade. Cijene hrane su umjerene, od 50 kn pa na više. Hrana je odlična za svaku pohvalu, samo vratite divljač i šarana s rašlji, ne trebate se zvati Divlja Baranja da biste to imali! Jedina loša stavka koju sam našao (osim što nema šarana) je previše krumpir pola uz lungić. Ne znam je li uvijek tako velika porcija, ali previše je. Cijeli lokal je uređen u stilu vinskog podruma, s jako puno detalja, pa i samog šanka koji ima svoju vlastitu nadstrešnicu te ostavlja dojam kao da ste negdje u Baranji. Zadovoljan sam bio i s uslugom te profesionalnošću konobara koji nas je posluživao.

Konobar mi je na odlasku dodao kako jelovnik treba još doraditi i da imaju u planu ubaciti slatkovodne ribe i divljači što ako učine, mene imaju kao stalnog gosta! 

 | Author: Luda kuhinja foto: Luda kuhinja


Kako sam ocijenio Restoran Baraca pogledajte na Ludoj kuhinji i pratite nas na Facebooku i Instagramu
Linkovi:
https://luda-kuhinja.com/nema-vise-restorana-divlja-baranja-restoran-baraca/
https://www.facebook.com/ludakuhinjaportal/
https://www.instagram.com/ludakuhinjaportal/

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.