Američke palačinke pravim kad mi hitno treba šećera i kad mi se ne da dugo stajati kraj štednjaka kao kad pravim klasične. Jer kod nas kad se prave palačinke, bez 50 ne počinjemo!
Od ove smjese dobijem oko 15 komada, zavisi o veličini. Brzo se spremaju, brzo se peku i preukusne su.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Ovako ih ja radim:
- 4 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
- Prstohvat soli
- 20g šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 g brašna
- Pola vrećice praška za pecivo
- 160 ml tekućeg jogurta, kefira, sirutke ili mlijeka
Priprema:
- Bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg. Ostale sastojke smiksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
- Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Pecite na zagrijanoj tavi sa svake strane, ako je potrebno, premažite ju sa malo ulja ili maslaca.
- Pecite dok ne postane zlatno smeđe boje.
- Ja ne pazim ni na oblik ni na veličinu, kao što vidite.
Lagane su, prozračne, pahuljaste... Ma ih obožavamo, pogotovo kad dodamo malo svježeg kiselkastog voća i čoko namaza.