Kolumne 18. lipnja 2015.

Patlidžani punjeni puretinom i sirom

Patlidžani
foto: Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Stiglo nam je ljeto! A s njim i prvi divni plodovi u vidu tikvica i patlidžana, koji su moje omiljeno ljetno povrće.

Budući da je pred nama razdoblje u kojem ćemo moći uživati u blagodatima ljeta i pregrštu upravo ovog povrća, donosim vam recept za patlidžane punjene na moj način. U njima se našlo i mljevene puretine, rajčice, bijelog vina, začina i sira.

Ovi se patlidžani mogu servirati kako topli, tako i hladni. Idealni su za ljetnu večeru (iako je ljeti paljenje pećnice uvijek izazov), ali i za hladni ljetni ručak. Upalite pećnicu, isplati se!

SASTOJCI (za 2 - 4 osobe):

  • 2 patlidžana
  • 500 g purećeg mljevenog mesa
  • 1 srednja glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1 dcl suhog vina
  • dva prstohvata origana
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 100 g sira (lako topivog poput gaude, edamera i sl.)
  • 125 g mozzarelle
  • par listića svježeg bosiljka
patlidžani | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

POSTUPAK PRIPREME:

  1. Operite patližane, osušite ih pa ih prerežite po pola da dobijete 4 polovice. Oštrim nožem zarežite u meso patlidžana i napravite rešetku. Utrljajte sol u patlidžane i pustite najmanje 15 minuta da sol izvuče vodu. Nakon toga ih dobro iscijedite, premažite maslinovim uljem i stavite peći 25 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C.
  2. Pripremite umak: sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte dok ne postane staklast. Luku dodajte mljeveno pureće meso i dobro ga propirjajte da se lijepo razmrvi i zapeče. Dodajte vino i pirjajte dok ne ispari alkohol i tekućina. Nakon toga dodajte jedan sitno sjeckani režanj češnjaka, origano, sol i papar pa sve zalijte pasiranom rajčicom. Pirjajte dok se tekućina ne reducira i dok umak nije kuhan. Ukupno vam za ovo treba oko 30 minuta. Kad je umak kuhan, pustite ga da se hladi.
  3. Pečene patlidžane, također, lagano ohladite pa im izdubite meso i pomiješajte ga s umakom od puretine.
  4. Patlidžane napunite umakom, naribajte gore sira i na kraju na svaki patlidžan rasporedite mozzarellu rezanu na ploškice. Patlidžane složite u prethodno podmazanu posudu za pečenje, pošpricajte odozgo maslinovim uljem, stavite par listića bosiljka i vratite u pećnicu da se zapeku još 15-20 minuta na 180°C.

Služite ih kao toplo predjelo ili kao glavno jelo uz zdjelu miješane zelene salate i čašu dobro ohlađenog bijelog vina.

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.