Kolumne 13. veljače 2018.

Pellapratovi svinjski kotleti na normandijski način

foto: Feel Good Kuharica
gastro postao gastro.24sata.hr
U Pellapratovoj kuharici, na više od 700-tinjak stranica, čini se ravno čudu pronaći jednostavni recept za jelo, a ipak, na 383. stranici te srcu mi prirasle kuharice, postoji jedan fini, prosto-naprosto recept.

Pellapratova kuharica jedna mi je od najvažnijih knjiga s receptima. Još kao dijete redovito sam listala tu knjižurinu, debljine nekih 10 centimetara, naravno, više koncentrirana na čudesne slike hrane prezentirane poput umjetničkih djela, nego na sitnim slovima ispisane recepte. Mogla sam buljiti u te slike satima. Poslije bih danima osjećala potrebu da nešto fino pojedem, ali ne bih mogla definirati što točno. Nešto kasnije, kao srednjoškolka, pokušala sam kuhati po tim receptima, ali nije išlo - kulinarsko znanje tada mi je ipak bilo na razini najjednostavnijih jela.

I danas uživam u tim slikama, ali sad ipak imam mrvicu više iskustva, pa mi više ne pada na pamet izrađivati posudicu od maslaca, ukrašenu skulpturama konja, da bih unutar nje složila glazirana pureća prsa.

 | Author: Feel Good Kuharica foto: Feel Good Kuharica

U međuvremenu sam bila pročitala i da je taj francuski kulinarski majstor, osnivač Cordon Bleu škole, prvo učio slastičarski posao, a potom se bacio na kulinarstvo – otuda valjda i onako savršena izrada skulpturica konja. U svakom slučaju, u toj kuharici s više od 700-tinjak stranica ponekad mi se čini da je ravno čudu pronaći recept za jelo za koje ti ne trebaju posebne pripreme i znanja.

Ipak, na 383. stranici te srcu mi prirasle kuharice, sasvim pri dnu, postoji jedan fini recept - “Svinjski kotleti na normandijski način”. Baš jutros sam po njemu stigla skuhati ručak za svega pola sata. Jednostavno je, s umakom profinjenog, baš onako francuskog okusa. 

Potrebno vam je:

  • 4 svinjska kotleta
  • 50 g maslaca
  • 1 limun
  • 3 dcl vrhnja za kuhanje
  • sol


Priprema:

  1. Na rastopljenom maslacu dobro se ispeku svinjski kotleti, posole i odlože na tanjur
  2. U preostali umak umiješa se vrhnje za kuhanje
  3. Kad zakuha, podlije se sokom od jednog limuna


Bon apetit!


Feel Good Kuharicu pratite na ovom linku!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.