Osim u sendvičima, umaci se divno kombiniraju u nekim ozbiljnijim jelima. Mesnim, ribljim ili povrtnim. Ovoga puta sam se odlučila raditi omiljeni pita bread. Dvoumila sam se između njega i gyrosa, ali što god odabrali, nećete pogriješiti. Mesne okruglice, omiljeno jelo svakog tinejdžera bili su pravi izbor za punjenje. Pečena paprika i mrkva, tri vrste salate i luk dali su potrebnu svježinu.
Ono što me oduševilo su okus i kremoznost Zvijezda špeksi umaka. Divno se sljubio s ostalim sastojcima. Bez njega ovo slasno jelo ne bi bilo potpuno. Fast food na domaći način. Pun pogodak. Toplo preporučujem.
Sastojci za pita bread:
- 350 g glatkog bijelog brašna
- Oko 200 ml tople vode
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 vrećica suhog kvasca
- Žlica maslinovog ulja
Priprema pita breada:
- U zdjelu stavite brašno, sol i šećer pa dobro promiješajte. Ubacite vrećicu kvasca pa opet sve promiješajte. Dodajte ulje i dolijevajte malo po malo vode miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
- Stavite ga u pobrašnjenu zdjelu, prekrijte krpom i pustite da se diže oko 45 minuta.
- Sada tijesto podijelite na 8 jednakih komada pa svaki formirajte u kuglicu.
- Svaku kuglicu razvaljajte u krug (ne previse tanko)
- Pa stavljajte na pobrašnjenu podlogu, pokriveno još 15 minuta.
- Pecite na vrućoj, suhoj tavi oko 3 minute sa svake strane.
Sastojci za mesne okruglice:
- 650 g mljevene junetine od vrata
- 1 luk
- Šaka peršinovog lišća
- Sol, papar, mediteranski začini po želji
- 1 jaje
- 1 žlica krušnih mrvica
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema mesnih okruglica:
- Luk i peršin nasjeckate sasvim sitno.
- Meso stavite u zdjelu. Dodajte ostale sastojke pa sve rukama dobro promiješajte.
- Formirajte kuglice veličine oraha ili manje.
- Složite ih na namašćeni lim, pokapajte s još malo maslinovog ulja i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata. Pazite da se ne prepeku. Moraju ostati sočne.
Prilozi:
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- Luk
- Salate po izboru (zelena, rikula, crveni radič)
- Zvijezda Špeksi umak
Slaganje:
- Papriku i mrkvu narežite na trakice pa ih kratko dinstajte na malo maslinovog ulja.
- Luk narežite na listiće.
- Salatu operite i narežite na trakice.
- Pečeni pita bred otvorite na krajevima tako da dobijete džep. U svaki džep prvo stavite Zvijezda Špeksi umak, zatim slažite salate po izboru, mesne okruglice pa luk i pečene paprike i mrkvu.
- Na kraju dodajte još Zvijezda Špeksi umaka. Jedite dok je toplo. Dobar tek.