Kolumne 19. studenoga 2019.

Pita bread s mesnim okruglicama i neodoljivim Špeksi umakom

foto: Nasja Duplančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li već probali Zvijezdine umake? Stigli su mi nedavno na kućnu adresu. Tri neodoljiva okusa - Češnjak, Burger i Špeksi.

Osim u sendvičima, umaci se divno kombiniraju u nekim ozbiljnijim jelima. Mesnim, ribljim ili povrtnim. Ovoga puta sam se odlučila raditi omiljeni pita bread. Dvoumila sam se između njega i gyrosa, ali što god odabrali, nećete pogriješiti. Mesne okruglice, omiljeno jelo svakog tinejdžera bili su pravi izbor za punjenje. Pečena paprika i mrkva, tri vrste salate i luk dali su potrebnu svježinu.

Ono što me oduševilo su okus i kremoznost Zvijezda špeksi umaka. Divno se sljubio s ostalim sastojcima. Bez njega ovo slasno jelo ne bi bilo potpuno. Fast food na domaći način. Pun pogodak. Toplo preporučujem.

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

Sastojci za pita bread:

  • 350 g glatkog bijelog brašna
  • Oko 200 ml tople vode
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • Žlica maslinovog ulja

Priprema pita breada:

  1. U zdjelu stavite brašno, sol i šećer pa dobro promiješajte. Ubacite vrećicu kvasca pa opet sve promiješajte. Dodajte ulje i dolijevajte malo po malo vode miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
  2. Stavite ga u pobrašnjenu zdjelu, prekrijte krpom i pustite da se diže oko 45 minuta.
  3. Sada tijesto podijelite na 8 jednakih  komada pa svaki formirajte u kuglicu.
  4. Svaku kuglicu razvaljajte u krug (ne previse tanko)
  5. Pa stavljajte na pobrašnjenu podlogu, pokriveno još 15 minuta.
  6. Pecite na vrućoj, suhoj tavi oko 3 minute sa svake strane.

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

Sastojci za mesne okruglice:

  • 650 g mljevene junetine od vrata
  • 1 luk
  • Šaka peršinovog lišća
  • Sol, papar, mediteranski začini po želji
  • 1 jaje
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema mesnih okruglica:

  1. Luk i peršin nasjeckate sasvim sitno.
  2. Meso stavite u zdjelu. Dodajte ostale sastojke pa sve rukama dobro promiješajte.
  3. Formirajte kuglice veličine oraha ili manje.
  4. Složite ih na namašćeni lim, pokapajte s još malo maslinovog ulja i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata. Pazite da se ne prepeku. Moraju ostati sočne.

 

Možda vas zanima... Fajitas s izvanrednim domaćim tortiljama i piletinom Kolumne

 

Prilozi:

Slaganje:

  1. Papriku i mrkvu narežite na trakice pa ih kratko dinstajte na malo maslinovog ulja.
  2. Luk narežite na listiće.
  3. Salatu operite i narežite na trakice.
  4. Pečeni pita bred otvorite na krajevima tako da dobijete džep. U svaki džep prvo stavite Zvijezda Špeksi umak, zatim slažite salate po izboru, mesne okruglice pa luk i pečene paprike i mrkvu.
  5. Na kraju dodajte još Zvijezda Špeksi umaka. Jedite dok je toplo. Dobar tek.

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.