Kolumne 15. studenoga 2018.

Pivo lavljeg srca (i ostale delicije) iz Šri Lanke

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne morate uvijek prevaliti nebrojene kilometre kako biste uživali u čarima egzotičnih krajeva. Neki put je dovoljno doći samo do centra Zagreba.

Šri Lanka je u svijetu poznata po vrhunskim čajevima, cimetu, curryju i rastućem turizmu. No, ne i po pivu. Što nije ni čudno budući da se tamo nalaze samo tri pivovare. Najveća, najpopularnija i najstarija među njima je Lion Brewery Ceylon. S komercijalnom proizvodnjom piva započela je 1881., tridesetak godina nakon što ju je, kao privatnu pivovaru, otvorio jedan od tamošnjih britanskih kolonijalista kako bi napojio svoje sunarodnjake, vlasnike plantaža čaja. Nakon mnogih promjena vlasništva, tek 1996. godine dobiva današnjih naziv.

Na našem tržištu dostupna su nam tri, višestruko nagrađivana uratka ove pivovare: Lion Lager (4.8% ABV), Lion Strong (imperial pilsner, 8.8% ABV) i Lion Stout (8.8% ABV, 55 IBU). Potonji je i najbolje šrilankansko pivo prema portalu RateBeer, a i najveći autoritet među poznavateljima piva, Michael Jackson, je ostao oduševljen ovim stoutom tijekom svog posjeta Šri Lanki. Taj podatak je pivovara i ponosno istaknula na etiketi boce.

A ni ja nisam ostala ravnodušna prema aromama i okusima ovog vrhunskog stouta, postojane, kremaste pjene. Iz tamnih dubina čaše spremalo se na skok u moje grlo cijelih 8.8% lavlje snage, da bi mi onda pomazio vrh jezika okusima svježe pržene kave, a pri kraju me ipak malo zagrebao blagom gorčinom tamne čokolade. Malo koja velika, komercijalna pivovara se može pohvaliti ovako dobrim proizvodom za kojeg su sastojci dopremljeni iz Europe, a znalački ujedinjeni u pivovari koja se nalazi na čak 3500 metara nadmorske visine.

S vrhova Šri Lanke do južnih padina Medvednice ovu deliciju su nam dopremili braća Brian i Clement Senaratne, također vlasnici šrilankanskog restorana Curry Bowl u Tkalčićevoj ulici. Zanima li vas koliko su autentična jela koja tamo pripremaju? Dakle, vlasnici, mješavina curry začina i dvojica kuhara, koji u otvorenoj kuhinji pripremaju hranu pred gostima, dolaze iz Šri Lanke. Koliko su gosti oduševljeni hranom i atmosferom, dokazuju gotovo uvijek popunjena mjesta, a često i red pred terasom restorana. Ovo mjesto se nalazi i među pet najboljih restorana u Zagrebu prema stranici Trip Advisor. No, ono što mene, jednu ljubiteljicu piva, posebno oduševljava jest da se jela s curryjem savršeno slažu s Lion pivima.

O njima, ali i gastronomiji Šri Lanke, mi je s puno entuzijazma i emocija pričao sam Brian Senaratne. Prije nekoliko godina je imao vrlo uspješnu karijeru u Microsoftu, da bi se prije 4 godine preselio u Hrvatsku u čije se ljepote zaljubio tijekom svojih, mnogobrojnih putovanja. Restoran je s bratom otvorio 2016. godine, a od ove godine se bavi i uvozom i promocijom Lion piva. Iako je to pivo dostupno i na drugim lokacijama u Zagrebu, najbolje ga je kušati u njegovom „prirodnom“ okruženju, s hranom koja potječe iz istih krajeva. Osim već spomenutog curryja, specifično za šrilankansku hranu je i upotreba kokosovog brašna i mlijeka u slanim i slatkim varijantama, kao na primjer u juhi od leće kuhanu u kokosovom mlijeku, posluženu s preprženim kruhom s češnjakom. U samom mlijeku ne dominira okus kokosa, ali juhu čini laganom i daje joj malo slatkoće.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Leća je bila prisutna i među raznolikim popečcima koji, kako Brian tvrdi, najviše oduševljavaju one najmlađe posjetitelje. Popečci od leće, pržene kuglice od tune i pohani štapići od piletine posluženi su uz domaću majonezu s curryjem i umakom od kokosovog brašna. Hrskavo izvana i mekano iznutra. Moja najdraža kombinacija.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Obilne porcije su i pune svježeg povrća koje svakodnevno nabavljaju na tržnici Dolac. Zbog načina pripreme to povrće ostaje još uvijek hrskavo i zadržava svoj okus. Uz svako glavno jelo možete birati i jačinu ljutine, od blage, preko one prilagođene hrvatskim nepcima, pa sve do autentične šrilankanske.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Od ponuđenih glavnih jela, isprobala sam Deviled Dishes s piletinom (kockice povrća i mekanog mesa u raznolikim začinima, poslužen s basmati rižom i Pol-Sambal, tradicionalnom salatom od kokosa), tipični šrilankanski street food Kotthu (sitno nasjeckano povrće i meso s različitim začinima i jajetom, te po želji i sirom, poslužen s jako začinjenim umakom) te Hot Butter Calamari (pržene lignje, mekane kao duša, poslužene s puno povrća na riži).

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Ako ćete se namučiti kod odabira predjela i glavnih jela, to neće biti slučaj i kod deserta jer se na meniju nalazi samo jedan. Brian mi objašnjava da Šri Lanka nije poznata po slatkim jelima te je ovaj jedan koji nude, vrlo jednostavan. Sri Lankan Chocolate Biscuit Pudding složenac je od keksa, otopljene čokolade i kakaa poslužen sa šlagom i preljevom od jagoda. Neodoljivo jednostavno i jednostavno neodoljivo.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Osim ukusnim, egzotičnim jelima, Curry Bowl privlači i svojom uvijek živom atmosferom, ugodnom glazbom, ljubaznim i uslužnim konobarima, pristupačnim cijenama i, naravno, odličnim pivima pivovare Lion Brewery Ceylon iz Šri Lanke.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.