gastro postao
Obožavam sitnu plavu ribu, poput inćuna, srdela ili papalina pa sam ovog puta pripremila svoju verziju komiške pogače. Ova je pogača nekada bila težačko jelo, a danas je idealna za, primjerice, večeru na koju vam dolaze prijatelji.
Nećete se ništa posebno umoriti dok je pripremite, a bit će odlično predjelo bogate večere ili pak samo "grickalica" uz neko dobro vino. Vjerujte, teško će joj bilo tko odoljeti, no, ako vam ipak ostane komadić, možete ga ponijeti i drugi dan na posao.
Sastojci:
Tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 1 žlica meda
- 2 žličice soli
- 1 suhi kvasac
- 2 žlice maslinovog ulja
- 400 ml tople vode
Nadjev:
- 3 ljubičasta luka
- 5 režnjeva češnjaka
- Maslinovo ulje
- 1 konzerva pelata (400 g) ili 5 svježih oguljenih rajčica
- 2 žličice timijana
- Vezica peršina sitno narezana
- Sol, papar po želji
- 10 očišćenih slanih inćuna
Priprema:
- Luk narezati na tanke ploške polumjesece, dodati režnjeve češnjaka pa propirjati na maslinovom ulju. Dodati pelate pa još pirjati dok tekućina ne ispari, a zatim ubacite ostale začine.
- Zamijesiti tijesto. Razvaljati tijesto, nanijeti nadjev pa preko njega poslagati slane inćune. Preklopiti sa drugom stranom tijesta.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 180C cca 40 min ili dok se tijesto ne zarumeni.