Kolumne 04. veljače 2014.

Pogača s inćunima

pogaca s incunima.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Obožavam sitnu plavu ribu, poput inćuna, srdela ili papalina pa sam ovog puta pripremila svoju verziju komiške pogače. Ova je pogača nekada bila težačko jelo, a danas je idealna za, primjerice, večeru na koju vam dolaze prijatelji.

Nećete se ništa posebno umoriti dok je pripremite, a bit će odlično predjelo bogate večere ili pak samo "grickalica" uz neko dobro vino. Vjerujte, teško će joj bilo tko odoljeti, no, ako vam ipak ostane komadić, možete ga ponijeti i drugi dan na posao.
 

Sastojci:

Tijesto:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 žlica meda
  • 2 žličice soli
  • 1 suhi kvasac
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 400 ml tople vode

Nadjev:

  • 3 ljubičasta luka
  • 5 režnjeva češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • 1 konzerva pelata (400 g) ili 5 svježih oguljenih rajčica
  • 2 žličice timijana
  • Vezica peršina sitno narezana
  • Sol, papar po želji
  • 10 očišćenih slanih inćuna


Priprema:

  1. Luk narezati na tanke ploške polumjesece, dodati režnjeve češnjaka pa propirjati na maslinovom ulju. Dodati pelate pa još pirjati dok tekućina ne ispari, a zatim ubacite ostale začine.
  2. Zamijesiti tijesto. Razvaljati tijesto, nanijeti nadjev pa preko njega poslagati slane inćune. Preklopiti sa drugom stranom tijesta. 
  3. Peći u zagrijanoj pećnici na 180C cca 40 min ili dok se tijesto ne zarumeni.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.