Kolumne 21. svibnja 2015.

Polpete od oslića

polpete-oslic
Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad imaš dvoje djece od kojih jedno ne voli ribu, drugo ne voli povrće, stalno smišljaš načine kako djeci približite određene namirnice.

Ponekad u tome uspiješ, a ponekad i ne. Pa opet nakon nekog vremena ponoviš ono što nisu prihvatili i zapravo si u stalnoj borbi...djeca-hrana-hrana-djeca.

Ne mogu reći da ne jedu dobro, kad im spremiš ono što vole traže i recpete, samo što je ta hrana uglavnom manje zdrava od onoga što bi ja htjela da jedu. Tješi me pomisao da se ukusi s vremenom mijenjaju, pa ću i dalje ponavljati sve dok možda jednog dana ne usvoje npr. samo povrće za ručak...

Polpete od oslića

Inače kupujem svježu ribu, uglavnom plavu, no kad je lovostaj, poslužim se zamrznutim filetima oslića...

polpete-oslic | Author: Ingrid Periša Ingrid Periša

Za odreske:

  • 500 g fileta oslića
  • 3 fete staroga kruha
  • 50 ml povrtnog temeljca ili obična voda
  • 2 mlada luka
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1 jaje
  • 2 žličice soka od limuna
  • 1/2 žlice brašna
  • 50 g maslaca

Za umak:

  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 žlice majoneze
  • 1 protisnuti češnjak
  • 1/2 žličice čilija
  • sol
  • papar
  • 3 žličice maslinovog ulja

Priprema:

  1. Filete oslića usitniti u multipraktiku. Fetama kruha odrezati koricu i preliti povrtnim temeljcem ili vodom. Namočeni kruh kratko ostaviti da omekša, ocijediti ga i dodati ribi.
  2. Mladi luk sitno nasjeckati te ga zajedno sa žumancem, peršinom, sokom od limuna i brašnom primiješati ribi i kruhu.
  3. Smjesu začiniti pa primiješati čvrsti snijeg od bjelanca stučenog s malo soli. Dobivenu smjesu prvo oblikovati prvo u kuglice, a zatim spljoštiti.
  4. Riblje polpete složiti na lim obložen papirom za pečenje i premazati s malo otopljenog maslaca i i još na svaku polpetu staviti listić maslaca.
  5. Ovisno o veličini peći 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  6. Sve sastojke za umak izmiješati u zdjelici i poslužiti uz polpete.

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebookstranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.