Kolumne 3657 prikaza 14. rujna 2017.

Ručak tjedna: Ujušak od bataka

Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Ujušak od bataka je jedno od jela koje sam prva poželjela sama kuhati nakon što sam odselila iz roditeljske kuće. To je jednostavno, brzo i slasno jelo koje se može pripremiti od bilo kojeg dijela piletine s kostima (batci, krilca, zabatak, hrbat) i koje je vrlo okrepljujuće svježe skuhano...

Također, izvrsno je i nekoliko dana nakon pripreme, čuvano u hladnjaku. Najveći dio posla obavi štednjak i vrijeme pripreme koje morate stvarno nešto raditi je pet minuta uvrh glave.

 

ajngemahtec Možda vas zanima... Ajngemahtec iliti ujušak: Jelo koje vas diže iz mrtvih None

 

Također se može poslužiti s ukuhanom tjesteninom ili uz bilo koji prilog koji najviše volite ili koji vam se baš taj dan jede – što će veću porciju skuhanog ujuška učiniti odličnim obrokom za više dana za redom, a koji je svaki dan drugačiji.

 | Author: Derza Fanistori Derza Fanistori

Potrebno (ovdje 5 porcija, ali recept je tehnika pa prilagodite):

  • pola žličice ulja
  • manja glavica luka
  • paket malih bataka (od krilaca) – ovdje 10 komada, 400 g
  • šaka šampinjona (50 g)
  • 1 mrkva narezana na kolutiće (70 g)
  • žlica suhih gljiva (ako imate, ove su crne trubače koje smo nabrali prošle jeseni i osušili)
  • začini po želji: sol, vegeta, papar, suhi feferoni
  • žlica koncentrata rajčice ili 100 ml pasate
  • 100 g graška (svježi ili smrznuti)

Za zgusnuti ujušak (opcionalno):

  • 1 žlica brašna (za bezglutensku varijantu brašno slanutka)
  • malo vode da razmutite brašno
     

 

Ujušak od hlapa i špageti od mrkvice Možda vas zanima... Ujušak od hlapa i špageti od mrkvice Recepti

 

Postupak:

  1. Ukupno vrijeme pripreme je oko 45 minuta. Narežite luk pa ugrijte ulje u dubljem loncu i popržite luk samo minutu-dvije da postane staklen.
  2. Dodajte batke, gljive, mrkvu i začine i dolijte vode da sve pokrije (oko litre, ako je npr. zagrijete u električnom vrču i dolijete vruću ujušak će brže provrijati). Promiješajte i pokrijte poklopcem i pustite da provrije.
  3. Nakon što provrije smanjite vatru i ostavite da vrije 30 minuta. Namjestite alarm i idite raditi nešto drugo. Ako želite ujušak jesti uz pire od krumpira njegova priprema je “nešto drugo” koje ćete sad raditi.
  4. Kad zazvoni alarm dodajte koncentrat rajčice i grašak i poklopite dok ne pripremite brašno razmućeno u malo vode (kojim ćete malo zgusnuti ujušak) ili ne pronađete sitnu tjesteninu koju želite ukuhati u jelo (neka koja se kuha desetak minuta).
  5. Ako ne ukuhavate tjesteninu sad je vrijeme da pristavite rižu, makarone ili – meni omiljene! – žgance, da budu prilog uz gotovi ujušak.
  6. U ujušak koji vrije dodajte razmućeno brašno ili odabranu tjesteninu i otklopljeno kuhajte 10-ak minuta. U posljednjoj minuti probajte jelo i dotjerajte sol i začine.
  7. Poslužite!

Slasno, a lagano. Bogato okusom, ali ne i kalorijama. Savršeno na porciji makarona.

 | Author: Derza Fanistori Derza Fanistori

Sve što ne pojedete spremite u hladnjak i pretvoriti će se u žele da vam pokaže da ste krasno skuhali sav taj slasni kolagen iz pilećih kostiju. A drugi dan ugrijte i poslužite uz drugi prilog:

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.
 

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.