Također, izvrsno je i nekoliko dana nakon pripreme, čuvano u hladnjaku. Najveći dio posla obavi štednjak i vrijeme pripreme koje morate stvarno nešto raditi je pet minuta uvrh glave.
Također se može poslužiti s ukuhanom tjesteninom ili uz bilo koji prilog koji najviše volite ili koji vam se baš taj dan jede – što će veću porciju skuhanog ujuška učiniti odličnim obrokom za više dana za redom, a koji je svaki dan drugačiji.
Potrebno (ovdje 5 porcija, ali recept je tehnika pa prilagodite):
- pola žličice ulja
- manja glavica luka
- paket malih bataka (od krilaca) – ovdje 10 komada, 400 g
- šaka šampinjona (50 g)
- 1 mrkva narezana na kolutiće (70 g)
- žlica suhih gljiva (ako imate, ove su crne trubače koje smo nabrali prošle jeseni i osušili)
- začini po želji: sol, vegeta, papar, suhi feferoni
- žlica koncentrata rajčice ili 100 ml pasate
- 100 g graška (svježi ili smrznuti)
Za zgusnuti ujušak (opcionalno):
- 1 žlica brašna (za bezglutensku varijantu brašno slanutka)
- malo vode da razmutite brašno
Postupak:
- Ukupno vrijeme pripreme je oko 45 minuta. Narežite luk pa ugrijte ulje u dubljem loncu i popržite luk samo minutu-dvije da postane staklen.
- Dodajte batke, gljive, mrkvu i začine i dolijte vode da sve pokrije (oko litre, ako je npr. zagrijete u električnom vrču i dolijete vruću ujušak će brže provrijati). Promiješajte i pokrijte poklopcem i pustite da provrije.
- Nakon što provrije smanjite vatru i ostavite da vrije 30 minuta. Namjestite alarm i idite raditi nešto drugo. Ako želite ujušak jesti uz pire od krumpira njegova priprema je “nešto drugo” koje ćete sad raditi.
- Kad zazvoni alarm dodajte koncentrat rajčice i grašak i poklopite dok ne pripremite brašno razmućeno u malo vode (kojim ćete malo zgusnuti ujušak) ili ne pronađete sitnu tjesteninu koju želite ukuhati u jelo (neka koja se kuha desetak minuta).
- Ako ne ukuhavate tjesteninu sad je vrijeme da pristavite rižu, makarone ili – meni omiljene! – žgance, da budu prilog uz gotovi ujušak.
- U ujušak koji vrije dodajte razmućeno brašno ili odabranu tjesteninu i otklopljeno kuhajte 10-ak minuta. U posljednjoj minuti probajte jelo i dotjerajte sol i začine.
- Poslužite!
Slasno, a lagano. Bogato okusom, ali ne i kalorijama. Savršeno na porciji makarona.
Sve što ne pojedete spremite u hladnjak i pretvoriti će se u žele da vam pokaže da ste krasno skuhali sav taj slasni kolagen iz pilećih kostiju. A drugi dan ugrijte i poslužite uz drugi prilog:
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!