Recepti 13. listopada 2014.

Ujušak od hlapa i špageti od mrkvice

Ujušak od hlapa i špageti od mrkvice
gastro postao gastro.24sata.hr
Luksuzno jelo koje se za pripremu preporuča samo iskusnim i hrabrim kuharima, a za pojesti - svima

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 383

Potrebno vam je

  • 500 g hlap
  • 500 g mrkva, crvena
  • 200 g tikvice, zelene
  • 270 g poriluk (cijeli)
  • 1 kom zvjezdasti anis
  • tartuf
  • ulje maslinovo
  • 1 vezica vlasac ( listovi)
  • 1 vezica peršin, stabljika
  • 4 kom luk ,crveni
  • 1 kom češnjak
  • 50 g pelati
  • 1.50 dl konjak (38 vol % alkoh.)
  • 3 dl vino bijelo
  • 1 dl porto
  • 100 g celer, list
  • svježi timijan
  • lovorov list

Priprema

  1. Ovo je recept za odvažne kuhare jer jastoga valja prepoloviti i ukloniti mu klješta te kratko blanširati u kipućoj vodi tri do pet minuta. Fino bijelo meso očistite iz ljuske.
  2. Od ostataka skuhajte bisque od jastoga tako da glave i ljuske pečete u pećnici 25 minuta na 200 stupnjeva uz korjenasto povrće koje ste kratko prepržili u tavi na maslinovu ulju.
  3. Pečenu ljušturu dodajte karameliziranom povrću. Podlijte konjakom, a kada ishlapi dodajte vino, pelate i povrtni temeljac. Kuhajte na laganoj vatri 25 minuta te sve usitnite štapnim mikserom. Procijedite.
  4. Meso jastoga pripremite tako da na tavi umlačite maslinovo ulje te meso zagrijte podlijevaći bijelim portom, konjakom i bisque umakom. Posolite i popaprite.
  5. U bisque umaku kratko prokuhajte zvjezdicu anisa. Umak zgusnite maslacem. Pospite nasjeckanim vlascem.

Luksuzno jelo koje se za pripremu preporuča samo iskusnim i hrabrim kuharima, a za pojesti - svima

Izvor "Francuski šarm u Rovinju", Tomislava Gretića

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.