gastro postao
Luksuzno jelo koje se za pripremu preporuča samo iskusnim i hrabrim kuharima, a za pojesti - svima
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 383
Potrebno vam je
- 500 g hlap
- 500 g mrkva, crvena
- 200 g tikvice, zelene
- 270 g poriluk (cijeli)
- 1 kom zvjezdasti anis
- tartuf
- ulje maslinovo
- 1 vezica vlasac ( listovi)
- 1 vezica peršin, stabljika
- 4 kom luk ,crveni
- 1 kom češnjak
- 50 g pelati
- 1.50 dl konjak (38 vol % alkoh.)
- 3 dl vino bijelo
- 1 dl porto
- 100 g celer, list
- svježi timijan
- lovorov list
Priprema
- Ovo je recept za odvažne kuhare jer jastoga valja prepoloviti i ukloniti mu klješta te kratko blanširati u kipućoj vodi tri do pet minuta. Fino bijelo meso očistite iz ljuske.
- Od ostataka skuhajte bisque od jastoga tako da glave i ljuske pečete u pećnici 25 minuta na 200 stupnjeva uz korjenasto povrće koje ste kratko prepržili u tavi na maslinovu ulju.
- Pečenu ljušturu dodajte karameliziranom povrću. Podlijte konjakom, a kada ishlapi dodajte vino, pelate i povrtni temeljac. Kuhajte na laganoj vatri 25 minuta te sve usitnite štapnim mikserom. Procijedite.
- Meso jastoga pripremite tako da na tavi umlačite maslinovo ulje te meso zagrijte podlijevaći bijelim portom, konjakom i bisque umakom. Posolite i popaprite.
- U bisque umaku kratko prokuhajte zvjezdicu anisa. Umak zgusnite maslacem. Pospite nasjeckanim vlascem.
Luksuzno jelo koje se za pripremu preporuča samo iskusnim i hrabrim kuharima, a za pojesti - svima
Izvor "Francuski šarm u Rovinju", Tomislava Gretića