Šparoge sam do sada pripremala zaista na mnogo načina i još uvijek me nisu razočarale. Ma čak i samo blanširane s par kapi maslinovog ulja i prstohvatom soli i papra za mene su dovoljno dobre. Uz šparoge, jagode su definitivno proljetna namirnica br. 2 u mojoj kuhinji. Da vam neko spomene kombinaciju šparoga i jagoda, vjerojatno biste se namrštili na samu pomisao.
Jagode smo jeli svježe, u torti i u domaćem voćnom jogurtu. Kada sam ostala bez ideje što s ostatkom koji mi je mama donijela, otvorila sam hladnjak i vidjela da su položene uz šparoge. Upalila se lampica i osmislila sam ovu salatu!
Surfala sam i pronašla različite vrste “vinegreta”, tj. različitih dresinga za salatu na bazi voća. (čekamooo maline heeheh). I tako je nastala lagana salata sa super ukusnim dresingom od jagoda. Poseban je štih dao maslac od sjemenki suncokreta – malu dozu masnoće i orašasti okus.
Geeketu potražite na blogu, Facebooku i Instagramu!
SASTOJCI ZA SALATU:
Šparoge, rikola, slanutak (kuhani), menta, bademi, himalajska sol, krupno mljeveni šareni papar, ribana korica limuna, jagode, tostirani sezam (feta sir po želji)
SASTOJCI ZA DRESING OD JAGODA:
200 g svježih jagoda, sol, papar, sok pola limuna, 2 žličice maslaca od sjemenki suncokreta – Organica Vita, žličica maslinovog ulja, malo jabučnog octa, malo balzamičnog octa, 2 žličice maka, žličica meda (agavinog sirupa) ili više po želji
POSTUPAK:
- Šparoge kratko blanširati u posoljenoj vodi, dobro ocijediti. Slanutak staviti u zdjelu, dodati šparoge, rikolu, malo mente sjeckane, krupno sjeckane tostirane bademe i malo ribane korice limuna. Izmiješati, začiniti soli, paprom.
- Za dresing sve sastojke izblendati. Testirati pa dodati još začina ili octa, meda po želji. Ako želite jači i gušći dresing dodajte još maslaca sjemenki suncokreta.
- Sastojke u salati preliti dresingom od jagoda i izmiješati. Posipati s feta sirom i tostiranim sezamom te s još malo badema. Uživati dok je svježe.
Po želji u salati bi dobro funkcionirale grilane tikvice, blanširane zelene mahune a čak i šparoge možete malo izgrilati prije dodavanja u salatu. Za dodatne proteine slagao bi se i tofu na kockice ili komadići slanoga feta sira.