Kolumne 26. svibnja 2018.

Salata od šparoga s dressingom od jagoda

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Geeketa za vas je pripremila izvrstan recept s dvije naoko nespojive namirnice - jagode i šparoge.

Šparoge sam do sada pripremala zaista na mnogo načina i još uvijek me nisu razočarale. Ma čak i samo blanširane s par kapi maslinovog ulja i prstohvatom soli i papra za mene su dovoljno dobre. Uz šparoge, jagode su definitivno proljetna namirnica br. 2 u mojoj kuhinji. Da vam neko spomene kombinaciju šparoga i jagoda, vjerojatno biste se namrštili na samu pomisao.

Jagode smo jeli svježe, u torti i u domaćem voćnom jogurtu. Kada sam ostala bez ideje što s ostatkom koji mi je mama donijela, otvorila sam hladnjak i vidjela da su položene uz šparoge. Upalila se lampica i osmislila sam ovu salatu!

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Surfala sam i pronašla različite vrste “vinegreta”, tj. različitih dresinga za salatu na bazi voća. (čekamooo maline heeheh). I tako je nastala lagana salata sa super ukusnim dresingom od jagoda. Poseban je štih dao maslac od sjemenki suncokreta – malu dozu masnoće i orašasti okus. 

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Geeketu potražite na bloguFacebooku Instagramu!



Možda vas zanima... Geeketina brza salata s puretinom i povrćem Kolumne Možda vas zanima... Geeketine praline s tamnom čokoladom i kikirikijem Kolumne


SASTOJCI ZA SALATU:
Šparoge, rikola, slanutak (kuhani), menta, bademi, himalajska sol, krupno mljeveni šareni papar, ribana korica limuna, jagode, tostirani sezam (feta sir po želji)

SASTOJCI ZA DRESING OD JAGODA:
200 g svježih jagoda, sol, papar, sok pola limuna, 2 žličice maslaca od sjemenki suncokreta – Organica Vita, žličica maslinovog ulja, malo jabučnog octa, malo balzamičnog octa, 2 žličice maka, žličica meda (agavinog sirupa) ili više po želji
 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

POSTUPAK:

  1. Šparoge kratko blanširati u posoljenoj vodi, dobro ocijediti. Slanutak staviti u zdjelu, dodati šparoge, rikolu, malo mente sjeckane, krupno sjeckane tostirane bademe i malo ribane korice limuna. Izmiješati, začiniti soli, paprom.
  2. Za dresing sve sastojke izblendati. Testirati pa dodati još začina ili octa, meda po želji. Ako želite jači i gušći dresing dodajte još maslaca sjemenki suncokreta.
  3. Sastojke u salati preliti dresingom od jagoda i izmiješati. Posipati s feta sirom i tostiranim sezamom te s još malo badema. Uživati dok je svježe.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Po želji u salati bi dobro funkcionirale grilane tikvice, blanširane zelene mahune a čak i šparoge možete malo izgrilati prije dodavanja u salatu. Za dodatne proteine slagao bi se i tofu na kockice ili komadići slanoga feta sira.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.