Kolumne 25. studenoga 2017.

Salata s ciklom i prokulice u panceti

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Pišem vam jer ovo je blog post o tome kako namirnice koje baš i ne ljubimo, uz samo malo drugačiju pripremu mogu postati naši favoriti.

Volite li prokulice? Ja osobno i ne baš, često mi budu pregorke, mljackave i nijedan način na koji sam ih do sada probala nije me oduševio. Također slična je situacija kod mene i s ciklom. Osim ukiseljene cikle koju zaista volim kao salatu, nikada mi nije sjela na neki drugi način. Pitate se zašto vam onda pišem recept za stvari koje ne volim jesti i zašto sam ih uopće kuhala? 


Pišem vam jer ovo je blog post o tome kako namirnice koje baš i ne ljubimo, uz samo malo drugačiju pripremu mogu postati naši favoriti. Zapravo, želim reći da se gotovo svaka namirnica uz kreativnu i malo drugačiju pripremu može učiniti ukusnom. Bitno je naravno s čime ju kombiniramo, koje začine koristimo i kako ju termički obradimo.

PROKULICE – KELJ PUPČAR
Prokulicama iliti “malom kelju” kako ih ja zovem sam dala priliku tako da sam pozvala u pomoć gospođu pancetu i neke začine. Kažu da je uz pancetu svako jelo finije i da tu nema greške, čuda li. No najbitnije je naglasiti da mnogi ne vole prokulice zbog gorčine, intenzivnog mirisa i toga što se često serviraju prekuhane. Dakle, ova namirnica može biti delicija, samo ako ju skuhate pametno.

Potrebno ih je kuhati samo 5 minuta ( idealno na pari ) kako bi zadržale iznimne hranjive sastojke, ali i optimalan okus, a to je hrskavost izvana i mekoća i slatkoća iznutra. Ja sam u receptu slatkoću naglasila još karamelizirajući pancetu.
Kelj pupčar za naš je organizam iznimno koristan u borbi protiv stanica raka te je odličan u uklanjanju toksina, baš kao i druga zvijezda ovoga blog posta - gospođa cikla.

Tvrdnje da panceta nije zdrava ne bih puno komentirala jer taj mali komadić masnoće vam može samo dati energiju (masnoća je energija) i to puno bolju od one u šećeru i ugljikohidratima, a fini dimljeni “šmek” će vam popraviti raspoloženje. Birajte domaću, po mogućnosti onu koja nije previše slana.

Dakle, kada sam dala priliku nekim namirnicama koje me do sada nisu oduševljavale, ali sam željela iskoristiti njihove nutritivne bombastične vrijednosti, zaigrala sam se u kuhinji i nastala su dva meni divna recepta.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

SASTOJCI :
500 g prokulica, polusuha dimljena panceta/slanina rezana na tanke trake ( što tanje to bolje ), sol, papar, dimljena crvena paprika, chilli u prahu, češnjak u prahu, mediteranski začin po izboru, med ili agavin sirup, smeđi šećer, maslinovo ulje

POSTUPAK:

  1. Prokulice staviti u prethodno posoljenu vodu i kada prokuha, kratko ih kuhati, cca 5 minuta. Dobro ih ocijediti a u posudi izmiješati suhe začne s maslinovim uljem. U smjesu dobro uvaljati prokulice da se začini zalijepe na njih. Dodati i meda ili agavinog sirupa, jednu žlicu i još jednom sve promiješati.
  2. Poredati trake pancete/slanine i posuti s jako malo smeđeg šećera. Svaku prokulicu zamotati u traku pancete i pričvrstiti čačkalicom. Slagati na papir za pečenje u tepsiju.
  3. Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i peći ih tako 10-15 minuta. Smanjiti na 180 stupnjeva dok panceta nije skroz hrskava izvana i lagano karamelizirana.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Mogu se služiti same kao “finger food” ili kada vam dođu gosti. Panceta će biti izvana hrskava, a prokulice unutra mekane, slatkaste.  Kada ih složite možete posuti po njima parmezana ili komadiće feta sira. Također bi odgovarao neki osvježavajući umak poput onog sa čvrstim jogurtom, mentom, soli, paprom, bosiljkom, sjeckanim kiselim krastavcima i čilijem u prahu.

CIKLA
Znam koliko je cikla zdrava, koliki je čistač organizma, izniman izvor vitamina i željeza i nisam htjela odustati od nje.
Tako je nastala ova salata s ciklom koja je zaista pravo osvježenje. Mogu ju jesti samu i odlična je bomba za imunitet. Nema puno ugljikohidrata, a sama je po sebi iznimno niskokalorična ( oko 40 kcal/100 g). Ono što joj daje crvenu boju su betacijanini, moćni antioksidansi koji su zaduženi za detoksikaciju, poticanje rada i čišćenje jetre. Dodala sam tu i klementine za kiselo/slatki štih, malo oraha za dobre masnoće i energiju. I to je to. Mljac.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

SALATA S CIKLOM:

SASTOJCI:
1 cikla, 1 šaka grožđica i/ili suhih brusnica, šaka krupno rezanih oraha, maslinovo ulje i/ili bučino ulje, sol, krupno mljeveni šareni papar, jabučni ocat, 2 žlice meda ili agavinog sirupa, feta sir po želji, klementine

POSTUPAK:

  1. Jednu srednje veliku ciklu skuhati do pola, da ostane malo tvrda no da se može naribati
  2. Naribati ju i dodati šaku grožđica ili brusnica
  3. Dodati šaku sitnije sjeckanih oraha
  4. Dodati maslinovo ulje, papar krupno mljeveni šareni, malo soli, ocat jabučni i 2 žlice meda ili agavinog sirupa pa izmiješati
  5. Posuti feta sirom koji smo nakidali i dekorirati s klementinama
  6. Dodati na vrh još malo bučinog ulja i meda po želji

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Dakle, zaključak ovoga blog posta je :

1. NEMOJTE PREKUHATI SVOJE POVRĆE, ALI NIKADA.
2. JAKO SU BITNI ZAČINI I TERMIČKA OBRADA.

I u duhu nekih mojih nedavnih razmišljanja proizašlih iz svakodnevice i nekih međuljudskih odnosa, mogu povezati hranu s jednim životnim zaključkom.

UVIJEK DAJTE DRUGU PRILIKU, RAZMIŠLJAJTE POZITIVNO, MOŽDA SE IZNENADITE. 

Dobar tek,

GEEKETA

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.