Najbolji osvježivač vašeg doma, ove jeseni neka budu topli, pečeni, od milja nazvani, uvrnuti muffin od jabuke i neizostavnog cimeta.
Kažu kako na svijetu postoji preko 7500 vrsta jabuka i svaka od njih prekrasno miriše, osobito kada je u društvu s divnim slatkim dizanim tijestom i najboljim prijateljem – cimetom. Ako ne volite cimet, možete koristiti muškatni oraščić, piment u kombinaciji s paprom.
U videu u nastavku pogledajte detaljan postupak pripreme, a želite li uživati u još recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za slatko dizano tijesto:
- 2 žličice suhog kvasca
- pola šalice tople vode
- pola šalice toplog mlijeka
- 2 žlice šećera
- 5 žlica otopljenog maslaca
- 1 jaje
- 4 šalice brašna
Za pripremu punjenja trebat će vam:
- Jabuke narezane na šnite
- 100 g maslaca
- Žlica cimeta
- Žlica šećera
Umak:
- 3 žlice milerama
- 1 žlica Šećera u prahu
Priprema:
- Kvasac potopite u toploj vodi i dodajte malo šećera.
- Pustite na toplom da odstoji dok se ne stvori pjenica.
- U jednu posudu dodajte jaje, šećer, mlijeko i maslac - promiješajte.
- Dodajte dio brašna i kvasac, promiješajte.
- Dodajte ostatak brašna i umijesite tijesto!
- Ostavite tijesto da se diže pola sata.
- Kada je tijesto spremno možete odmah uključiti pećnicu na 180 stupnjeva.
- Otopite maslac i dodajte mu žlicu cimeta i žlicu šećera.
- Od tijesta uzmite žlicom tijesto i od te količine napravite polpete koje ćete slagati u dužinu jednu kraj druge.
- Za jedan muffin vam je dovoljno tri polpete – tri žlice tijesta.
- Premažite polpete umakom od maslaca, cimeta i šećera i posložite jabuke po njima – jedna šnita na jednu polpetu.
- Srolajte u oblik ruže i stavite u papir za muffine.
- Kada muffine posložite u kalup za muffine, prelijte ostatak umaka gore po njima i pecite ih 30 minuta na 180 stupnjeva.
- Dok se muffin peku, pomiješajte mileram i šećera u prahu.
- Svakako probajte, ako vam je prekiselo, dodajte slobodno još šećera. Kada su muffini topli, prelijte ih umakom i uživajte!
Dobar tek!