Kolumne 06. studenoga 2017.

Sasvim posebni uvrnuti muffini od jabuka

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo hladno vrijeme zahtjeva toplu odjeću, topao dom i tople deserte koji će vas ugrijati i oko srca, a ovi neobični muffini upravo su sve to!

Najbolji osvježivač vašeg doma, ove jeseni neka budu topli, pečeni, od milja nazvani, uvrnuti muffin od jabuke i neizostavnog cimeta.

 

Možda vas zanima... Cimet rolice - ljubav na prvi zalogaj Kolumne

 

Kažu kako na svijetu postoji preko 7500 vrsta jabuka i svaka od njih prekrasno miriše, osobito kada je u društvu s divnim slatkim dizanim tijestom i najboljim prijateljem – cimetom. Ako ne volite cimet, možete koristiti muškatni oraščić, piment u kombinaciji s paprom. 

 

Možda vas zanima... Imamo recept za stvarno najbolju pitu od jabuka Kolumne

 

U videu u nastavku pogledajte detaljan postupak pripreme, a želite li uživati u još recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
 


 
Sastojci za slatko dizano tijesto:

  • 2 žličice suhog kvasca
  • pola šalice tople vode
  • pola šalice toplog mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 5 žlica otopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • 4 šalice brašna

 
Za pripremu punjenja trebat će vam:

  • Jabuke narezane na šnite
  • 100 g maslaca
  • Žlica cimeta
  • Žlica šećera

Umak:

  • 3 žlice milerama
  • 1 žlica Šećera u prahu

 
Priprema:

  1. Kvasac potopite u toploj vodi i dodajte malo šećera.
  2. Pustite na toplom da odstoji dok se ne stvori pjenica.
  3. U jednu posudu dodajte jaje, šećer, mlijeko i maslac - promiješajte.
  4. Dodajte dio brašna i kvasac, promiješajte.
  5. Dodajte ostatak brašna i umijesite tijesto!
  6. Ostavite tijesto da se diže pola sata.
  7. Kada je tijesto spremno možete odmah uključiti pećnicu na 180 stupnjeva.
  8. Otopite maslac i dodajte mu žlicu cimeta i žlicu šećera.
  9. Od tijesta uzmite žlicom tijesto i od te količine napravite polpete koje ćete slagati u dužinu jednu kraj druge.
  10. Za jedan muffin vam je dovoljno tri polpete – tri žlice tijesta.  
  11. Premažite polpete umakom od maslaca, cimeta i šećera i posložite jabuke po njima – jedna šnita na jednu polpetu.
  12. Srolajte u oblik ruže i stavite u papir za muffine.
  13. Kada muffine posložite u kalup za muffine, prelijte ostatak umaka gore po njima i pecite ih 30 minuta na 180 stupnjeva.
  14. Dok se muffin peku, pomiješajte mileram i šećera u prahu.
  15. Svakako probajte, ako vam je prekiselo, dodajte slobodno još šećera. Kada su muffini topli, prelijte ih umakom i uživajte!

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.