Kolumne 03. ožujka 2018.

Sjajna jela iz kuhala za rižu: Tuna gomoku

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhala za rižu tek su se odnedavno počela pojavljivati u našim trgovinama i zapravo sam ih uvijek gledala kao promašenu investiciju na račun prevelikog obujma. Tek kad sam se prvi put srela s ovim najmanjim modelom za samo nekoliko porcija (0,6L) prvi put sam dobila želju da i ja isprobam jedno. I ubrzo se oduševila!

Iako u svijetu postoje pametna kuhala za rižu koja se mogu programirati s odabranom vrstom riže i ostalim uvjetima kuhanja, ovo najjednostavnije kuhalo pruža samo “osnovni paket usluga”. Posuda kojom je opremljeno neljepljiva je i vadi se da bi se mogla temeljito oprati, a kuhanje u njoj funkcionira na temelju termostata koji prekida kuhanje u trenutku kad sadržaj dosegne unaprijed postavljenu temperaturu.
 

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

 

Što nadalje znači: da bi se skuhala ukusna i dostatno (ni previše ni premalo) mekana riža valja slijediti upute o omjerima riže naprama vode naznačenim na vašem kuhalu. Tvornička pretpostavka je da će bijela riža u omjeru s vodom koji je naznačen na mjernoj posudi apsorbirati vodu u roku od otprilike 30 minuta, te će termostat doseći temperaturu koja će ugasiti kuhalo. Kuhalo se onda ne može ponovo upaliti dok se termostat ne ohladi. Kada razumijemo tu početnu postavku možemo iskoristiti ovo kuhalo i za mnogo drugih ukusnih namjena.

Ako dodajemo više vode nego kuhalo zahtjeva produžujemo vrijeme kuhanja što znači da možete i raskuhati rižu (ili nešto drugo) u kašu umjesto da je samo skuhate. Također, ako dodajemo druge sastojke da se kuhaju s rižom, ovisno o odabranim sastojcima aparat će trebati duže ili kraće vrijeme* da postigne istu temperaturu prestanka kuhanja. No, moguće je i prekinuti kuhanje kad god vi to zaželite, što nam omogućuje pripremu ne samo riže već bilo kakvog jela baš kao da ga kuhamo na rešou. To je zgodna opcija u slučajevima da nemate kuhinju (npr. studenti u domu) ili kad želite da se jelo kuha i ugasi bez da ga pazite.

Danas vam tako donosim tuna takikomi gohan, japansku (gohan=riža, takikomi=nešto kuhano s rižom) verziju jela sličnog rižotu, birjaniju ili paeli, za pripremu kojega se riža kuha zajedno sa drugim sastojcima, u ovom slučaju s tunom, gljivama i povrćem. Jednostavno, slasno i izvrsno za brzu večeru ili svježi ručak za ponijeti na posao ako imate pola sata vremena ujutro dok se spremate.

Potrebno (1 velika ili 2 porcije po cca 300 kcal):

  • pola mjerne šalice riže (100 g), riža okruglog zrna najbolja je za ovu namjenu
  • 1 mjerna šalica tekućine (240 ml) u to se ubraja i ocijeđena salamura iz konzerve tune!
  • pola ocijeđene konzerve tune (ovoj na slikama je ocijeđena masa 135 g, znači pola od toga)
  • 1 češanj češnjaka, usitnjen
  • 40 g mrkve, narezane na tanke štapiće
  • 100 g šampinjona
  • začini: 1 žlica sakea, 2 žlice soja sosa


Postupak:

  1. Pripremite sve sastojke.
  2. Spojite kuhalo i postavite ga na ravnu i stabilnu površinu, gdje neće ugrožavati djecu ili životinje i imat će dovoljno mjesta bez doticanja kakvih osjetljivih predmeta.
  3. U posudu kuhala stavite rižu i odmjerenu tekućinu, a zatim sake i soja sos (umjesto sakea možete upotrijebiti slatko bijelo vino). Promiješajte.
  4. Na vrh nasipajte sve ostale sastojke: češnjak, tunu, mrkvu i gljive. NE MIJEŠAJTE. Samo poklopite i uključite kuhalo.
  5. Kuhalo će se brzo zagrijati i za oko 5 minuta primijetit ćete da sastojci kuhaju i čut ćete vrenje.
  6. U roku od 20 minuta vidjet ćete da je riža upila svu vodu i ćuti ćete “krckanje” s dna posude, pa ugasite kuhalo, ako se nije samo ugasilo. NEMOJTE GA OTVORITI, već pustite da stoji zatvoreno 10 minuta.


Nakon isteka 10 minuta otvorite, promiješajte i - poslužite! Riža je napuhnuta i savršeno kuhana, gljive i mrkvica također. Komadići tune rastopili su se u slasnoj začinjenoj juhi koja se upila u rižu.

Ovo je jelo snažnog umami okusa i prekrasno zadovoljavajuće. Ukusno je toplo, ali i hladno. Brzo se priprema i potpuno bez nadzora što ga čini super odabirom kad se ujutro spremam na posao pa ja ubacim jednu porciju u torbu i ponesem sa sobom, a drugu ostavim kćeri za ručak. Ta beznadzornost super je odabir i za večeru kad uđem u stan i ubacim sve u kuhalo, i dok se raspremim i nahranim mačke večera je već spremna za na stol.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!

*kraće vrijeme ako dodate sastojke koji će također upiti vodu (npr. dehidrirani sastojci koje niste prethodno rehidrirali), a duže vrijeme ako dodate sastojke koji će pustiti svoju tekućinu pa će je ukupno biti više nego je omjer riža:voda

 

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.