JESU LI UOPĆE ŠKOTSKA?
U Škotskoj i Britaniji se ona mogu kupiti u trgovinama, zapakirana u plastične posudice i većinom stoje u hladnjaku. U Britaniji su oduvijek bila “piknik hrana”, tako da se tamo čak češće konzumiraju hladna, za izlete, kada prave sendviče i slično.
U Hrvatskoj ih također zovemo Škotska jaja. Nikada nisam razmišljala o nazivu toga jela i mislila sam da je povezan sa Škotskom; da su tamo nastala. Kad ono, izraz SCOTCH EGG nema veze sa Škotskom! Čini se kako je recept izveden u Londonu, a ideja i tehnike pripreme su došle od indijskog jela Nargisi Kofta (jaje prekriveno mljevenim mesom, posluženo s curryjem). Škotska su jaja iz Indije u Englesku prenijeli vojnici, a navodno je zamišljeno da se jedu hladna i "za ponijeti na put".
Ovo je recept koji možete praviti baš za Uskrs, ali i nakon Uskrsa kao način da iskoristite višak kuhanih jaja.
Geeketu potražite na blogu, Facebooku i Instagramu!
SASTOJCI ( 8 jaja / 5 osoba) :
1 kg mljevenoga mesa u omjeru 300 g junetine i 700 g svinjetine, 10 kokošjih jaja, oštro brašno, krušne mrvice, sol, crni papar, timijan, muškatni oraščić, klinčić, senf u prahu, senf iz tube jedna žlica, žličica sode bikarbone, par žlica vode, češnjak u prahu, 2 manje glavice crvenog luka, 3 češnja češnjaka, crvena dimljena paprika, malo ribane korice limuna, ulje za prženje
POSTUPAK:
- Osam jaja skuhajte u vodi (za mekše kuhano jaje oko 6 minuta ili po želji duže) i odmah ih stavite u hladnu vodu. Mljeveno meso stavite u veću posudu, dodajte sve začne, par žlica vode i sodu bikarbonu.
- Luk i češnjak isjeckajte u sjeckalici pa dodajte na meso i začine. Dodajte i ribanu koricu limuna i senf iz tube. Sve sjedinite rukama da se prožmu začini. Ostavite kratko u hladnjaku.
- Jaja ogulite i posušite na ubrusu.
- Preostala 2 jaja posolite i izlupajte u posudi. U drugu posudu dodajte oštro brašno pa ga posolite i popaprite. U trećoj posudi stavite mrvice za paniranje, i njih malo posolite.
- Krećemo s paniranjem. Uzmite jedno jaje, stavite ga u brašno, zatim uzmite 130 g mesa (izvažite kuglice na kuhinjskoj vagi) koje ćete spljoštiti na dlanu i u sredinu stavite jaje pa ga obgrlite ravnomjerno mesom.
- Kada je svako jaje omotano mesom ostavite sve skupa 10 minuta u zamrzivač. Odmorite. Ako niste pripremili jaja, brašno i mrvice za paniranje ranije, onda nemojte odmoriti već to napravite sada.
- Izvadite škotska jaja iz zamrzivača i panirajte, prvo u brašno, jaja pa mrvice. Budite brzi i spretni. Kada su panirana vratite u hladnjak na 10 minuta. U vrelo ulje ( cca 180 stupnjeva ) stavljajte po 2 do 3 jaja maksimalno i pržite oko 5 minuta, nježno ih okrećući sa svih strana. Na srednje jakoj vatri.
- Pržena škotska jaja vadite na kuhinjski ubrus. Prerežite napola, poslužite s nekom zelenom salatom tipa rikola, mladi špinat. Ja sam ih služila topla uz krumpir pire, s rikolom i uz hladni umak od hrena i vrhnja.
Mene recept asocira na Uskrs u Edinburghu i podsjeća me koliko volim tradicionalno dočekati blagdane u krugu obitelji. Procesa ima, vremena treba, ali mislim da se isplati. Kalorije za blagdane i tako ne brojimo (jer mislim da ovo jedno jaje ima otprilike 600 kcal).