Kolumne 31. ožujka 2018.

Škotska jaja na bogatom uskrsnom stolu

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Scotch egg ili Škotsko jaje me asocira na Uskrs, ne samo zato što je jedna od glavnih namirnica u jelu, kuhano jaje nego i zato što sam prvi puta probala ovo jelo prilikom boravka u Škotskoj prije dvije godine. I to je bio ujedno moj prvi Uskrs koji nisam proslavila s obitelji na tradicionalan način. Nismo imali jaja i šunku, gnijezdo, slastice. U hotelskoj smo sobi imali Škotska jaja i par čokoladnih zečeva.

JESU LI UOPĆE ŠKOTSKA?

U Škotskoj i Britaniji se ona mogu kupiti u trgovinama, zapakirana u plastične posudice i većinom stoje u hladnjaku. U Britaniji su oduvijek bila “piknik hrana”, tako da se tamo čak češće konzumiraju hladna, za izlete, kada prave sendviče i slično.

U Hrvatskoj ih također zovemo Škotska jaja. Nikada nisam razmišljala o nazivu toga jela i mislila sam da je povezan sa Škotskom; da su tamo nastala. Kad ono, izraz SCOTCH EGG nema veze sa Škotskom!  Čini se kako je recept izveden u  Londonu, a ideja  i tehnike pripreme su došle od indijskog jela Nargisi Kofta (jaje prekriveno mljevenim mesom, posluženo s curryjem). Škotska su jaja iz Indije u Englesku prenijeli vojnici, a navodno je zamišljeno da se jedu hladna i "za ponijeti na put".

Ovo je recept koji možete praviti baš za Uskrs, ali i nakon Uskrsa kao način da iskoristite višak kuhanih jaja.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Geeketu potražite na blogu, FacebookuInstagramu!


Možda vas zanima... Za ručak: Geeketina meksička proteinska salata Kolumne

 

SASTOJCI ( 8 jaja / 5 osoba) :
1 kg mljevenoga mesa u omjeru 300 g junetine i 700 g svinjetine, 10 kokošjih  jaja, oštro brašno, krušne mrvice, sol, crni papar, timijan, muškatni oraščić, klinčić, senf u prahu, senf iz tube jedna žlica, žličica sode bikarbone, par žlica vode, češnjak u prahu, 2 manje glavice crvenog luka, 3 češnja češnjaka, crvena dimljena paprika, malo ribane korice limuna, ulje za prženje

POSTUPAK:

  1. Osam jaja skuhajte u vodi (za mekše kuhano jaje oko 6 minuta ili po želji duže) i odmah ih stavite u hladnu vodu. Mljeveno meso stavite u veću posudu, dodajte sve začne, par žlica vode i sodu bikarbonu.
  2. Luk i češnjak isjeckajte u sjeckalici pa dodajte na meso i začine. Dodajte i ribanu koricu limuna i senf iz tube. Sve sjedinite rukama da se prožmu začini. Ostavite kratko u hladnjaku.
  3. Jaja ogulite i posušite na ubrusu.
  4. Preostala 2 jaja posolite i izlupajte u posudi. U drugu posudu dodajte oštro brašno pa ga posolite i popaprite. U trećoj posudi stavite mrvice za paniranje, i njih malo posolite.
  5. Krećemo s paniranjem. Uzmite jedno jaje, stavite ga u brašno, zatim uzmite 130 g mesa (izvažite kuglice na kuhinjskoj vagi) koje ćete spljoštiti na dlanu i u sredinu stavite jaje pa ga obgrlite ravnomjerno mesom.
  6. Kada je svako jaje omotano mesom ostavite sve skupa 10 minuta u zamrzivač. Odmorite. Ako niste pripremili jaja, brašno i mrvice za paniranje ranije, onda nemojte odmoriti već to napravite sada.
  7. Izvadite škotska jaja iz zamrzivača i panirajte, prvo u brašno, jaja pa mrvice. Budite brzi i spretni. Kada su panirana vratite u hladnjak na 10 minuta. U vrelo ulje ( cca 180 stupnjeva ) stavljajte po 2 do 3 jaja maksimalno i pržite oko 5 minuta, nježno ih okrećući sa svih strana. Na srednje jakoj vatri.
  8. Pržena škotska jaja vadite na kuhinjski ubrus. Prerežite napola, poslužite s nekom zelenom salatom tipa rikola, mladi špinat. Ja sam ih služila topla uz krumpir pire, s rikolom i uz hladni umak od hrena i vrhnja.

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa
 

Mene recept asocira na Uskrs u Edinburghu i podsjeća me koliko volim tradicionalno dočekati blagdane u krugu obitelji. Procesa ima, vremena treba, ali mislim da se isplati. Kalorije za blagdane i tako ne brojimo (jer mislim da ovo jedno jaje ima otprilike 600 kcal). 

 

Možda vas zanima... Geeketine praline s tamnom čokoladom i kikirikijem Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.