Kolumne 08. kolovoza 2014.

Skuše u maslinovu ulju

skusa naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavno pripremljene marinirane skuše ljetni su adut naše blogerice Đurđice Protić.

U ljetnim danima kada nam se ne jede topla hrana i želimo jesti jeftino i zdravo nudimo vam ovaj izvanredan recept za marinirane skuše koje mogu biti u frižideru i do mjesec dana. Skuše moraju biti svježe, i kako su u ljetnim mjesecima dostupne u našim ribarnicama, nećete imati baš nikakvih problema prilikom pripreme ovog jela.

Ribe je potrebno samo očistiti od kostiju, pripremiti marinadu i iznimno kratko kuhati. Potom ih pospremite u staklenku i dobili ste izvrstan dodatak ljetnim salatama ili sendviču.
 

Marinirane skuše

Sastojci (za 8 osoba):
8 fileta skuše (oko1,6 kg neočišćene skuše )
Sok od 1 limuna
Žlica papra u zrnu
400 ml maslinova ulja
2 žličice soli

Priprema:
1. Svježe skuše očistite od ljuske, glave, kostiju i filetirajte. Očistite pincetom ako postoje kosti u filetima. Nakon toga filete dobro operite i osušite.
2. Pripremite tavu sa širim dnom i po dnu posložite filete. Potom ribu zalijte s 500 ml vode, limunovim sokom, pola žlice papra u zrnu, i naravno posolite. Stavite na umjerenu vatru da zakipi pa nakon toga kuhajte 15 minuta.
3. Kuhane filete pažljivo izvadite iz tave i stavite na dasku tako da se ocijede i ohlade. Zatim ih složite u staklenku u kojoj ćete fileti držati u frižideru.
4. Pospite filete skuše sa soli, ostatkom papra u zrnu i prelijte maslinovim uljem. Tako pripremljene skuše možete držati u hladnjaku do mjesec dana. No, budući da su skuše odličan sastojak za ljetne salate ili sendivče, vjerojatno ćete ih pojesti u puno kraćem roku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.